Tahukah anda, kajian menunjukkan membaca buku dengan anak terutama prasekolah dapat memperbaiki kemahiran si kecil mengenal huruf sekali gus rangsang minda anak menjadi bijak.

Rata-rata forum keibubapaan menyatakan kerisauan apabila anak tidak minat membaca. Namun hakikatnya terdapat cara untuk memupuk minat membaca dikalangan kanak-kanak. Ikuti perkongsian  Pengiat Industri Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Puan Maryam Thoraya Arifin

Puan Maryam yang berkesempatan mendengar sharing daripada Penulis Buku Kanak-kanak & Remaja, Deborah Abela mengenai How To Help to Child To Be a Better Reader telah menyenaraikan 11 tip untuk mengalakkan anak suka membaca.

Tindakan kita semasa mereka kecil, memberi impak yang besar semasa mereka dewasa kelak- Puan Maryam

11 TIP

1. Great books help you to understand and the help you to feel understood. Buku yang bagus mampu membawa anak menjiwai watak. Kadangkala mampu memahami apa yang anak alami.

2. Enjoying reading to your kids. Baca buku dengan seronok bersama anak-anak akan stimulate mereka turut seronok.

3.Make reading a habit . Kita juga biasakan membaca. Habit membaca ni, mengikut percubaan saya, anak akan terasa nak baca buku juga kalau kita baca. Pernah banyak kali saya baca buku untuk diri saya sebelum tidur, dan anak-anak masing-masing ambil buku mereka termasuklah ali yang 2 tahun setengah.

4. Ask your older kids to read to the little ones. Ini satu aktiviti yang amat menyeronokkan! Cuba ajak anak kita lebih besar, bacakan buku pada si adik, pasti ada keterujaan di situ. Ammar,Raihan , Raudhah cuba buat ini dan si adiknya sangat suka. Siap manja-manja dengan kakak dan abangnya.

5. Let the kids read for interest. Kadang kala memang banyak cerita kita rasa tak best tapi anak memang suka. Silakan, beri peluang dia baca. (Tapi kalau as a muslim, kita tapis jugalah buku tu samada sesuai tak)

6. Books around the home. Pokoknya di mana mana ada buku. Bukan sahaja di mana-mana tetapi senang nak capai dan senang nampak.

7. Encourage a curiosity of story . Ada banyak cara kita boleh engcourage curiosity. Mulakan dengan perbincangan santai tentang gambar!

8. Make author talks. Deborah Abela sejak jadi penulis, memang sudah merata-rata ke sekolah dan berikan talk untuk berkongsi mengenai bukunya. Ada satu cerita beliau semalam, menginspirasikan, tentang bagaimana penglibatan beliau di projek buku dan book fair di sebuah sekolah sukan, membantu menjadikan anak-anak disekolah tersebut lebih beradap. Buku sangat sangat sesuai untuk menanamkan value yang baik pada anak.

9. Write to authors: Boleh buat projek tulis surat kepada penulis buku , bagi cadangan, bagi pandangan mengenai buku.

10. Investigate further. Biasanya disebalik cerita tu, ada banyak maklumat yang best yang boleh kita dan anak explore. Saya sendiri rasa banyak sangat perkara boleh di explore lebih banyak dari satu cerita.

11. Make the story relevent to them. Anak-anak kalau baca melulu, memang kadang tak faham. Tapi bila kita relatekan dia, faham kan dia, mereka akan nampak apa kene mengena cerita ni dengan diri dia. Kadang mereka belum nampak. Tugas kita sebagai ibu ayah atau pendidik, ialah buka pintu pintu ini. Pintu ini sangat penting untuk membantu anak melihat kelebihan dan peluang yang ada di dunia ini untuk diri mereka yang kadang kala mereka tak sedar.

Deborah Abela, 14 tahun berpengalaman menulis buku kanak-kanak

Kongsi cerita

Dalam pada itu, Puan Maryam menyuarakan rasa kagum kisah lampau penulis buku kanak-kanak berkenaan.

Beliau ada satu kisah peribadi yang pada saya cerita ini mungkin antara salah satu yang menyebabkan beliau sangat bersemangan berkongsi ilmu. Ayah beliau adalah seorang migrant lepas world war 2, yang berasal dari negara nama Molto, pergi ke Australia. Masa pi sana, still ayahnya masih kanak-kanak , cikgu selalu marah ayah dia sebab ayah dia tak pandai English.

Jadi, selalu kene rotan. Ayah dia sampai umur teenage pun tak tahu membaca. Hanya tahu sign-sign yang penting untuk survive di negara orang. Deborah terkejut bila discover yang ayah dia tak tahu membaca pun semasa umur remaja.Deborah, ni terfikir, kalau dulu guru kepada ayah dia boleh highlight kelebihan-kelebihan lain pada ayah dia, which membantu ayah dia discover kelebihan diri, instead of menghukum, pasti ayah dia mungkin lebih banyak membawa manfaat pada ayahnya.

Dan masalah membaca ayahnya, mungkin boleh polish setelah gurunya highlight kelebihan-kelebihan lain ayahnya, setelah tu, bila ayah dia dah nampak kelebihan diri yang lain yang positif. Negara Molta ini sangat hebat dengan hasil bangunan batuan mereka . Kerja tangan mereka sangat hebat.

Apa yang saya dapat belajar disini bahawa, kita sebagai ibu ayah atau pendidik, berperanan sangat besar untuk memberi pengharapan pada anak dan anak didik . Tindakan kita semasa mereka kecil, memberi impak yang besar semasa mereka dewasa kelak. Walau seorang anak itu kita nampak ada masalah, kita bantu mereka lihat dan discover dulu potensi-potensi dan minat mereka kerana ini memotivasikan . Selepas itu , kerja-kerja polish kekurangan mereka akan lebih dimudahkan dengan syarat kita guna approach yang betul dan tidak berkasar.

 

Tinggalkan Komen