Kadangkala kita terlupa anak masih kecil. Anak buat salah sebab fikiran mereka masih belum matang dan kebolehan mereka adalah masih terhad.

Sebagai mak ayah kita jangan asyik nak marah mereka saja. Tak sepatutnya kita harapkan anak yang masih kecil itu ‘perfect’ dan langsung tak boleh buat salah.

Kanak-kanak belajar dari kesilapan dan kesalahan mereka. Bila mereka buat salah, tugas mak ayah betulkan supaya mereka tak ulang lagi.

Juruterapi Carakerja, Liyana Raya mengingatkan mak ayah yang ada anak kecil supaya sentiasa ada di sisi anak untuk membetulkan kesalahan yang anak buat. Bukan asyik marah tanpa beri sebarang penyelesaian.

KANAK-KANAK DAN KESILAPAN MEREKA

Seringkali kita marahkan anak-anak kerana tersilap melakukan sesuatu perkara. Sedangkan hakikatnya mereka sedang dalam proses ingin membesar, tentu sekali buat salah adalah proses mereka sedang belajar.

Dan seringkali jugalah apabila mereka buat salah, kita marah. Kita cakap itu tak betul,ini tak betul. Dah tu apa yang betul? Apa yang sepatutnya mereka lakukan kalau ada benda yang salah?

Penggunaan perkataan ‘jangan’ pun ye jugak. Asyik ‘jangan’ saja tapi tak ada solusi terhadap perkara yang ‘jangan’ itu.

Saya tahu, sukar sebenarnya nak betulkan tindakan salah yang anak buat. Sebab kita penat. Penat fikirkan yang salah sampai kita letih nak melayan.

Tapi kita kena faham….
Anak buat salah sebab nak belajar.
Setiap kali anak buat salah kita ajarlah benda betul.
Setiap kali kita dapat rasa sesuatu yang buruk akan berlaku, apa kata kita dekatkan diri kita dengan anak. Bantu dia supaya perkara yang buruk tidak akan berlaku padanya.

Sebagai contoh—->di taman, seringkali dilihat ibu dan ayah menghalang anak memanjat apa yang ada di taman permainan tersebut. Ok, first thing as parents, kita kena lihat situasi memanjat yang anak buat.

1. Kalau benda yang dia panjat tu tak akan menyebabkan dia jatuh sebaliknya dia nampak kekok nak try panjat, pergi pada anak – pegang tangannya, tunjukkan cara yang betul macam mana nak panjat.

2. Kalau benda yang dia panjat tu memang bahaya dan confirm akan jatuh, boleh halang dengan cakap ‘jangan panjat kat situ!’ Tapi bagilah solution nak panjat kat mana. ’Meh kita panjat kat sini. Lebih selamat.’

So nak katanya…..use less words but more action.
Action speaks louder than words.
Tak guna kalau kita dok cakap banyak tapi satu apa pun tak masuk kat otak anak.

JANGAN HALANG ANAK EXPLORE

Anak-anak kecil ni jiwanya masih nak explore banyak benda.
Kita dok bagitau jangan itu ini, siapa yang sebenarnya menghalang sikap eksplorasi yang merupakan fitrah anak-anak ini?

Siapa lagi kalau bukan kita ibu dan ayahnya kan?
Kenapa kita nak menghalang?
Kerana kita tahu apa yang anak buat itu salah?
Dan kita selamanya memang betul lah ye?
Adakah kita tak pernah buat salah?

Fikirkan.
Anak kecil buat salah bukan kerana mereka tidak tahu.
Keupayaan berfikir dan kebolehan mereka adalah masih terhad dan belum matang.
Kita pun sebelum nak jadi matang dan tahu benda betul atau salah, kita kena buat salah dulu kan?
Kita buat pilihan yang salah pada awalnya unutk bantu kita buat pilihan yang betul di kemudian hari kan?

Jadi kenapa kita mesti expect anak kecil harus tahu benda betul dan salah melalui cakap-cakap kita saja?
Let them experience the failure!
Kita bantu mereka untuk merasai failure tersebut dan seterusnya guide ke arah mana yang betul.
Mereka masih belum faham bahasa—>ya, kerana bahasa ni kalau nak faham kena ada experience dulu baru boleh faham.

Let it be.
Biarkan kesalahan menjadi titik tolak kepada perkara betul yang mereka harus lakukan.
Kena guide tapi jangan spoil kan pula—-> alah,budak-budak lagi… belum tau apa!
Mereka perlu tahu!
Perlu experience buat silap dan kita perlu bantu utk bagitau mereka benda betul!

Ni gambar budak dua org ni
Asyik bergaduh saja…….
Yangg si perempuan over sangat.
Tak boleh tengok si lelaki lebih hebat.

Kita sebagai ibu—->sentiasa tunjukkan apa yang hebatnya si lelaki.
Tunjukkan—-masing-masing ada kelebihan dan kelemahan masing-masing.
Jangan asyik menangkan satu pihak saja.
Kalau si perempuan pukul, si lelaki kena belajar untuk defend dirinya juga. Jangan mengalah.

Biar sama-sama rasa sakit.
Nanti masing-masing fahamlah macam mana nak bertolak ansur sesama sendiri.
Cuma semasa pukul, kita berada bersama.
Tak boleh sorang je rasa. Seorang lagi kena juga rasa.
Tapi kena guide supaya tidak pukul sampai sakit.

Siapa yang nak guide?
Kitalah. Duduk depan mereka bagitau kat mana yang boleh pukul, kat mana tak boleh.
Kalau bergaduh over, kita kena hukum siapa yang buat over. Supaya dia tahu dia tak boleh melebihi batasan daripada bergaduh yang biasa saja.

Bergaduh pun kena ajar?
Ya kena ajar!
Supaya anak-anak punya keyakinan diri untuk defend themselves dari dibuli.
Anak-anak yang tiada kawalan semasa bergaduh adalah mereka yang akan menjadi pembuli.

Sebab itu ibu bapa jangan banyak halang.
Sebab bila halang aktiviti bergaduh, anak akan jadi sama ada:
1.Terlalu baik sampai hilang keyakinan diri dan ini akan membawa kepada tekanan hidup.
2. Terlalu menjadi pembuli sehingga membawa kepada terjadinya kes samseng yang kita sendiri tak nak anak jadi mcm tu.

Kita dah dewasa
Fikirkanlah apa yang terbaik.
Kanak-kanak masih nak explore dunia kecilnya.
Bantu dan sentiasalah bersama mereka.

Sumber: Liyana Raya

Tinggalkan Komen