
Anak susah makan nasi memang membuatkan ibu pening nak memujuk. Bila disuap anak keluarkan semula. Jika dibiarkan makan sendiri memang tak masuk ke mulut tapi yang penuhnya di lantai.
Kadang tu asal nampak nasi, cepat-cepat di tolak ke tepi. Ok siapa ada anak yang macam ni? Sebenarnya nak marah, geram pun tak semestinya berjaya pujuk anak. Cuma ibu cubalah berkreativiti sekali-sekala.
Apa kata ibu cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Fatin Izzati untuk menu anaknya. Mana tahu anak suka kan.
Asal nampak nasi, tolak tepi ? Siapa ada anak macam ni. Ahmad lah tu salah sorang nya. Dia sangat “Mee Type” punya orang. Kalau mee, bukan main laju lagi makan.
Jadi harini saya buat trick sikit dengan olah nasi menjadi “NUGGET RICE BALL WITH LOVE”. Alhamdulillah penerimaan baik oleh Ahmad.
Resepi ini TANPA garam ya.
Chicken Rice Nugget :
1 piring nasi
Isi ayam (ikut selera, lagi banyak lagi ummmph
1/2 batang carrot
1 biji kentang
Tambahan : boleh letak daun sup atau jenis sayur lain ikut kegemaran
Untuk Goreng :
Telur
Nestum
Tepung Gandum
Cara-cara :
1. Kisar isi ayam sampai lumat, sambil tu kita rebus kentang dan carrot.
2. Bila dah empuk kentang dan carrot, boleh lenyek dulu atau kisarkan sekali dengan isi ayam dan nasi.
3. Bila dah jadi doh, boleh bentukkan mengikut kesukaan. Tapi saya tak ada acuan, jadi saya buat bulat ajerrr.
4. Kemudian kalau nak dijadikan stock boleh kukus dulu dan simpan dalam freezer.
5. Atau golekkan atas telur kemudian nestum dan tepung.
6. Seterusnya goreng, dan boleh dimakan terus panas-panas.
Rasa dia bila dimakan panas-panas, cicah pulak dengan sos kimball (untuk parentnya sahaja ya). Melompat ! Bukan Ahmad je berselera, abuya dia pun tumpang sekaki.
Ahmad sekarang umur 1 tahun 2 bulan. Resepi ni sesuai untuk anak yang dah ada gigi.
Sumber: Fatin Izzati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Chia Seed Idea Sahur Ringkas & Kenyang Sampai Petang. Bagus Untuk Mama Menyusu

Sahur yang baik boleh menghasilkan puasa berkualiti. Tiada rungutan lapar. Kurang keroncong di perut. Fokus pada ibadah. Tingkatkan kualiti. Dari pagi sampai petang terus bertenaga.
Apa contoh sahur yang mengenyangkan?
Idea Sahur 1
Tubuh manusia 70% adalah air. Otak pula 80% air. Tubuh manusia perlukan banyak air.
Salah satu makanan yang dikategorikan sebagai super food ialah chia seeds. Bijirin ini dari Amerika Selatan.
Secara tradisi diguna oleh puak Aztecs dan Mayan. Lelaki yang memburu masuk hutan berbekalkan Chia Seeds yang memberi maksud “kekuatan”.
Chia Seed hebat sebab 28 gram atau dua sudu chia seeds mengandungi:
Fiber: 11 gram
Protein: 4 gram
Omega 3: 9 gram
Kalsium: 18% dari keperluan harian tubuh manusia
Manganese: 30% dari keperluan harian tubuh manusia
Phosphorus: 27%
Chia Seed juga mengandungi Zinc, Vitamin B3 (Niacin), Potassium, Vitamin B1 (Thiamine) and Vitamin B2
Semua ini penting untuk membekalkan nutrien sepanjang berpuasa. Dengan kandungan anti oksida yang tinggi, Chia Seed patut menjadi pilihan nombor 1.
Caranya:
- Masukkan 2 sudu Chia Seed ke dalam air kosong bersuhu bilik.
2) Biarkan selama lebih dari 30 minit. Lebih lama lebih bagus.
3) Chia Seed akan kembang seperti biji selasih.
4) Minum.
Air tersimpan di dalam Chia Seed. Ia akan terkeluar sedikit demi sedikit. Seterusnya membekalkan air sepanjang tempoh berpuasa.
Perut terasa penuh. Kenyang. Sampai pukul 6 petang masih buang air kecil.
Itu petunjuk baik. Badan masih banyak air. Kita lebih bertenaga.
Ini baru satu contoh. Chia Seed ada pelbagai guna. Nak tahu cara lain?
Idea Sahur 2
Tadi bercerita tentang Chia Seed. Bersahur dengan Chia Seed. Ada lagi menu dengan Chia Seed.
Bahan:
2 sudu Chia Seed
1/3 cawan susu almond
¼ rolled atau regular oat
¼ greek yogurt
2 sudu madu
1 sudu cinnamon
Sedikit Gajus (ikut citarasa)
2 biji buah tin kering (dipotong kecil)
(Untuk gajus dan buah tin, boleh dicampur dengan buah-buahan kering lain atau kekacang lain)
Caranya:
Campurkan kesemua bahan tadi. Gaul. Tutup semalaman. Saya letakkan di luar. Dalam suhu bilik.
Bila bangun tidur suhu badan panas. Tubuh kurang air. Sesuai dengan suhu bilik.
Masukkan sesuatu yang sejuk umpama mencurah air ke atas teko atau kuali yang panas. Suhu bilik lebih sesuai.
Kenapa susu almond? Ada vitamin E. Bagus untuk kulit. Berpuasa kulit jadi kering. Kurang air. Vitamin E boleh membantu.
Kenapa dengan Greek Yogurt (GY)? Ia ada protein. Membantu membina otot. Berpuasa seperti bersenam. GY bekalkan asid amino. Tujuan membaiki sel-sel yang rosak.
GY bekalkan iodin. Penting untuk fungsi Thyroid. Boleh seimbangkan metabolism tubuh.
GY juga ada probiotics. Organisme mikro penting untuk usus. Perut tidak meragam. Ada bakteria baik menjaga. Perut jadi selesa.
GY ada kalsium. Tujuannya mengawal kortisol – hormone stress. Andai tinggi kortisol tubuh akan mula membentuk dan mengumpul tisu lemak. Maka akan muncul benjolan di sana sini.
Kenapa dengan cinnamon? Ada antioksida. Namanya polyphenols. Baik untuk mengurangkan keradangan dalam sistem. Tubuh jadisihat dan muda.
Bagus untuk mengelak dari penyakit nyanyuk. Otak jadi muda. Otak lebih tinggi prestasi.
Kenapa Gajus? Bagus untuk otak. Kenapa buah tin? Banyak fiber. Kurang lapar.
Resepi ini selalu diberi kepada saudara baru. Orang tidak pernah berpuasa ada kesukarannya. Alhamdulillah, resepi berjaya membolehkan saudara baru berpuasa.
Yang dah berpengalaman berpuasa, resepi Insyaa Allah akan lebih membantu. Sila share. Agar manfaat lebih ramai perolehi.
Idea Sahur 3
Menu
1) Ambil air direndam dengan chia seed (cari yang organik). Minum selepas sejam direndam
2) Ambil buah segar
3) Makan buah tamar 2-3 biji
4) Telur rebus
5) Jamah makanan tinggi fiber. Contoh makanan tinggi fiber: Sayur, kekacang, ubi keledek, beras perang.
Senang atau senang?
Tidak perlu bersilat di dapur.
Tidak perlu berlama-lamaan untuk penyediaan sahur.
Tajuk kata 3 resepi. Tapi nak tambah sikit lagi.
Idea Tambahan
Kelapa untuk sahur. Campur chia seed. Kekal bertenaga hingga ke senja.
Resepi berbuka. Blend Beetroot campur seleri dan lemon serta madu. Terangkat. Nutrisi melekat.
Salad avocado dengan sayur tempatan dan telur ayam kampung. Padu baq hang.
Moh kita try. Sihat itu berkat. Sihat itu syariat.
Sumber: Dr Rizal Abu Bakar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Belum Tarikh Luput, Tapi Dah Rosak. Rupanya Salah Simpan Dalam Fridge

Bukan main banyak stok makanan di dapur. Sepanjang tempoh PKP ni, kita akan tambah stok banyak-banyak supaya tak susah untuk keluar lagi. Sebaiknya belilah bekalan yang mencukupi sekurang-kurangnya untuk dua minggu untuk memudahkan urusan di dapur.
Ada sesetengah bahan dapur yang tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Sesetengahnya perlu disimpan bagi kerana ia memerlukan suhu sejuk untuk bertahan lama. Nana Ruzanna ada berkongsi tentang pengurusan peti ais yang betul di laman Facebooknya.
Ikuti perkongsian ini.
🎯Pengurusan Peti Ais yang betul
Jom semak yukk🤗
1. #SOS
Ini termasuk sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka.
Ada yang suka simpan kat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.
2. #SUSU 🥛 🥛
Ok next susu. Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpan dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen, boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah nanti.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan kat bahagian pintu. Bahagian pintu suhunya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3. #TELUR 🥚 🥚
Cara menyimpan telur dengan betul.
Ada dua cara :
📌Simpan di luar peti ais
👉Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)
👉Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
👉Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
Resipi Menarik: [Anak Nak Makan Roti, Buat Roti Ikut Langkah Paling Mudah. Resipi Ibu Ni Confirm Jadi!]
📌Simpan dalam peti ais (chiller)
👉Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak.
👉Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais. Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4. #UBAT-UBATAN 💊💊
Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagin pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pantry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu.
#TipsDapurBijakPandai
#BendaBaikKitaKongsiReramai
#SekadarGambarHiasan
#IniBukanPetiAisPatik
#BukanKorangJePatikPunTeringinFridgeCenggini
Resipi Menarik: [Resipi 1 Doh, Boleh Buat Macam-Macam Kuih. Sesuai Sangat Dicuba Waktu PKP Ni!]
Semoga dengan perkongsian ini memberi pencerahan kepada sesetengah ibu yang mahu menyusun barangan di dalam peti sejuk.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sosej Bersayur Untuk Anak Yang Tak Makan Sayur. Memang Tak Cukup Satu!

Anak-anak memang gemarkan makanan bergoreng lebih-lebih lagi sosej. Kalau beli di kedai memang kita tahu kandungan bahan dalam sosej sangat tidak selamat untuk anak-anak dan keluarga kita.
Jadi mama papa boleh sediakan sendiri sosej dengan menggunakan resipi mudah ini. Anak-anak pun confirm suka. Bila buat sendiri mama papa boleh tambah sayur dalam bahan-bahan secara tak langsung anak yang tak suka makan sayur pun akan makan sayur. Selamat mencuba!
Bahan-bahan;
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Sedikit garam
1 sudu stok ayam(boleh guna 1 ketul kiub ayam)
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung
Sedikit daun oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Cara Penyediaan;
Masukkan semua bahan dalam blender.Blender sampai lumat.
Bahan yang telah siap diblender.
Jika adunan terlalu pekat dan padat boleh masukkan sedikit air supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam plastik. Gaul rata.
Masukkan ke dalam plastik
Masukkan separuh adunan ke dalam plastik dan pastikan tak penuh takut melimpah masa ditekan nanti.
Potong sedikit bahagian hujung plastik
Masukkan adunan dalam plastik aiskerim.Pastikan bahagian hujung lagi satu plastik telah digunting untuk mengelakkan tekanan dan memudahkan adunan dimasukkan. Bila siap ikat kedua hujung plastik aiskerim.
Untuk yang tak suka guna plastik aiskerim boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
Paipkan adunan memanjang mengikut kesesuaian.Gulung kemas dan ikat bahagian hujung gulungan tadi.
Adunan yang telah siap dibungkus.
Sosej yang telah siap dikukus.Angkat dan sejukan.
Buka bungkusan tadi. Jika banyak bolehlah disimpan didalam bekas dan difrozenkan. Boleh masak bila2 suka.
Panaskan minyak dan boleh digoreng. Boleh dibakar guna pan atau oven.
Balik-balikkan. Goreng sampai kekuningan. Dah sia bolehlah diangkat.
Sosej yang telah siap digoreng. Sosej kegemaran anak-anak. Lebih baik buat sendiri sebab kita tau isi kandungannya.
Selamat mencuba.
Kredit: Rahsia Dapur
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI