Ramai mak yang mengadu anak kecil mereka mudah kena sembelit. Kasihan tengok bayi atau kanak-kanak menangis sebab susah nak buang air besar. Kebanyakan ibu yang anak mereka mengalami masalah sembelit akan tanya doktor, “adakah susu anak minum tak sesuai sampai dia sembelit?”, “nak kena tukar susu lain ke doktor?”.

Pakar Pediatrik, Dr.Hairin Anisa Tajudin, berkongsikan apa punca dan bagaimana penyelesaian mudah yang mesti dilakukan oleh ibu bapa untuk menyelesaikan masalah anak kecil yang kena sembelit. Hanya tukar sistem diet pemakanan si kecil, insyaAllah masalah susah nak buang air besar akan selesai. Semoga semua ibu ayah dapat mempraktiskan cara disarankan oleh doktor pakar kanak-kanak ini ya!

I’m sharing cases yesterday. Semalam constipation day, pelik kan? Kalau ada seorang datang dengan satu problem nanti berturut pulak patients yang ada simptom yg sama.

Memang semalam ada baby daripada umur 10 bulan hingga anak umur 4 tahun yang ada masalah najis keras. Susah nak buang air besar malah sampai najisnya berdarah sebab luka anusnya (lubang dubur).

Sama aje historynya

1) Bagi susu Formula Milk (FM) dan too dependant dengan FM tu.

Penjelasannya:

Susu formula milk (FM) terutama yang high calorie menyebabkan anak selalu rasa kenyang, digestion susu FM lambat, dan anak rasa mudah sebab tak perlu kunyah. Hisap telan aje. Sebab itu anak jadi kurang selera makan. Susu FM pulak adalah tepung, ada campuran kanji seperti corn starch, maka najis akan keras macam kena glue (gam kan buat daripada kanji).

2) Kurang minum air masak (tak termasuk air-air lain ye), mak kata bagi air masak tapi jumlahnya setiap hari tak cukup.

Penjelasannya:

Air masak sangat penting untuk melembutkan najis yang terhasil dalam usus. Jika badan kurang air, maka lebih banyak air daripada usus yang akan diserap ke dalam darah. Maka najis jadi kurang air dan keras.

3) Kurang pengambilan fiber or serat (ambil tapi tak cukup).

Penjelasannya:

Serat ini ibarat macam sponge (jika sponge kita yang tinggi fiber, akan senang nak serap air kan?)

Serat besar yang ada dalam makanan tidak diserap balik oleh tubuh dan tertinggal dalam usus (maka najis yang ada tinggi serat) untuk menyerap semula air dalam usus yang ada najis dan memastikan najis sentiasa lembut.

Serat daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin berserat tinggi, adalah makanan yang bagus untuk perjalanan usus.

Ada mak kata dah masukkan sayur tapi satu jenis aje sayur dalam bubur atau hidangannya.

Ada yang ingat kentang tu pun sayur sedangkan kentang tu sejenis makanan kanji yang boleh keraskan najis .Ia pengganti kepada nasi (karbohidrat).

Ada yang beli serat daripada pharmacy sedangkan serat boleh didapati drpd natural fruit & sayur & oat.

Ada yang ingat susu FM berlabel IT (improve transit) kononnya untuk sembelit tapi tetap sembelit sebab apa? Semuanya sebab tak cukup makan serat & minum air masak.

Macam-macam cerita semalam kalau nak share.

Nanti saya cerita berapa amount air masak yang diperlukan oleh anak-anak ye.

Setelah putus susu ibu, after 2 years old boleh diganti dengan susu fresh milk or susu UHT (Full cream), mereka tidak boleh bergantung kepada susu semata-mata, maka 3 kali susu dah cukup. Selebihnya berikan makanan seperti cheese dan yogurt dan lain-lain serta makanan lain yang natural.

Jika anak yang tak menyusu ibu, selepas 1 tahun tak perlu bagi susu FM lagi, berikan susu Fresh milk or Full cream UHT (kalau susah nak jumpa fresh milk). Nak bagi yg ada perasa sekali sekala pun boleh. Tapi sebab ianya manis maka campurlah separuh susu putih & separuh susu berperisa. Pelbagaikan nutritious drink seperti campurkan susu Fresh dengan horlick or malt chocolate pun boleh tapi kurangkan gula ye.

Alhamdulillah ramai patients saya yang berjaya pulih daripada sembelit setelah tukar diet changes tanpa perlu pening-pening kepala nak tukar susu formula apa.

Banyak nak kongsi lagi. InsyaAlllah jika ada masa. Wassalam.

Sumber: Hairin Anisa Tajudin

Tinggalkan Komen