Instafamous Farah Lee kata semua yang bergelar ibu sentiasa mahu yang terbaik untuk anak tapi jangan sampai ibu jadi stres semata-mata hendak memuaskan hati orang lain. Jangan bandingkan cara kita dengan cara ibu lain.

Farah mengakui dia bukanlah ibu yang terlalu ekstrim soal pemakanan anaknya Maream. Baru-baru ini di laman instagramnya ramai yang telah menegur mengapa anaknya, Maream semakin kurus.

Sudah namanya insta famous, sudah tentu apa sahaja yang dikongsi oleh Farah Lee menjadi bualan dan pertanyaan kebanyakan pengikutnya di Instagram. Mereka yang mengikuti perkembangan dua beranak ini pasti akan perasan keadaan fizikal Maream yang semakin kurus kebelakangan ini.

Justeru, ibu tunggal yang sangat positif ini memberikan jawapan terhadap segala persoalan pengikutnya mengenai corak pemakanan Maream.

. Sekarang Maream dah kurus sikit. Bila orang tegur Maream makin kurus omma tersedih sikit sebab rasa macam tak bagi Maream cukup makan 😂 . Omma ni, sikit2 akan tanya Maream lapar ke tak 😅 Yelah budak tengah lasak kalau dah main memang lupa makan. Tapi Maream ni actually antara budak yang kuat makan sebenarnya, dari kecik sampai sekarang. Bangun2 tidur je cakap “Omma, Maream lapar lah” 😳 Since 6 bulan sampai setahun memang omma betul2 jaga makan Maream, semua omma masak sendiri langsung tak bagi makanan luar dan fully susu badan. Bila dah setahun lebih baru start bagi makanan luar dan start minum fresh milk (full cream) sebab susu dah tak cukup 😅, tapi memang limit sangat jajan, sweets, air manis, fast food. Tapi takdelah jaga sangat sampai semua nak organic dan natural, mak tak bedaya lagi 😅 . Dan sebab tahu sekarang macam susah sangat nak avoid chemicals dalam makanan, sebab tu mana yang mampu avoid omma avoid contoh kat rumah memang takde frozen food (nugget,fries,hotdog etc) yang normally banyak preservative tu, yang banyak coloring, air teh/coffee, carbonated drink memang Maream tak minum. . Tapi coco crunch, honey star tu terpaksa bagi walaupun tahu banyak gula sebab tak sempat pepagi nak masak 🤪 Biskut, roti, peanut butter tu pun bagi je sebab cepat hehe.. Sebab tu omma cakap, mana yang mampu avoid omma cuba especially yang terang2 tak bagus. Yelah omma ni kadang nak poopoo pun tak sempat haha kang jaga sangat omma pulak stress pastu tak bagi Maream makan terus hiks.. . So mommies, semua kita nak yang terbaik untuk anak kan. Kita cuba ya semampu boleh. Buat mana yang baik dan elak mana yang buruk. Tapi jangan sampai terstress sebab kita compare kita dengan ibu lain. Emosi ibu paling penting dalam besarkan anak. Ibu lain pun takde hak nak judge cara orang. Lain orang lain caranya. Kita cuba buat cara yang selesa dan berkesan untuk kita. Contoh macam omma, bila orang tegur Maream makin kurus, omma potongkan rambut Maream pendek supaya nampak macam donut sikit muka tu. Kan senang. Potong sendiri pulak tu. Tak stress jimat duit 😂😂😂 #ommabebel . [3years5months] #mareamesabel

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Sekarang Maream dah kurus sikit. Bila orang tegur Maream makin kurus omma tersedih sikit sebab rasa macam tak bagi Maream cukup makan

Omma ni, sikit2 akan tanya Maream lapar ke tak. Yelah budak tengah lasak kalau dah main memang lupa makan. Tapi Maream ni actually antara budak yang kuat makan sebenarnya, dari kecik sampai sekarang. Bangun2 tidur je cakap “Omma, Maream lapar lah” Since 6 bulan sampai setahun memang omma betul2 jaga makan Maream, semua omma masak sendiri langsung tak bagi makanan luar dan fully susu badan. Bila dah setahun lebih baru start bagi makanan luar dan start minum fresh milk (full cream) sebab susu dah tak cukup, tapi memang limit sangat jajan, sweets, air manis, fast food. Tapi takdelah jaga sangat sampai semua nak organic dan natural, mak tak bedaya lagi

Dan sebab tahu sekarang macam susah sangat nak avoid chemicals dalam makanan, sebab tu mana yang mampu avoid omma avoid contoh kat rumah memang takde frozen food (nugget,fries,hotdog etc) yang normally banyak preservative tu, yang banyak coloring, air teh/coffee, carbonated drink memang Maream tak minum.

Tapi coco crunch, honey star tu terpaksa bagi walaupun tahu banyak gula sebab tak sempat pepagi nak masak. Biskut, roti, peanut butter tu pun bagi je sebab cepat hehe.. Sebab tu omma cakap, mana yang mampu avoid omma cuba especially yang terang2 tak bagus. Yelah omma ni kadang nak poopoo pun tak sempat haha kang jaga sangat omma pulak stress pastu tak bagi Maream makan terus hiks..

So mommies, semua kita nak yang terbaik untuk anak kan. Kita cuba ya semampu boleh. Buat mana yang baik dan elak mana yang buruk. Tapi jangan sampai terstress sebab kita compare kita dengan ibu lain. Emosi ibu paling penting dalam besarkan anak. Ibu lain pun takde hak nak judge cara orang. Lain orang lain caranya. Kita cuba buat cara yang selesa dan berkesan untuk kita. Contoh macam omma, bila orang tegur Maream makin kurus, omma potongkan rambut Maream pendek supaya nampak macam donut sikit muka tu. Kan senang. Potong sendiri pulak tu. Tak stress jimat duit

#ommabebel

Sumber: Instagram Farah Lee

Tinggalkan Komen