Keraguan memilih susu terbaik pada anak-anak seringkali menjadi topik utama perbincangan bagi ibu-ibu. Antara yang dibimbangkan adalah sesuai atau tak jenama susu ni dengan anak? Saya takut anak sembelit la, dan macam-macam lagi.

Bagaimanapun menurut Kaunselor Penyusuan, Intan Shafina ramai ibu-ibu silap dan tak tahu susu yang terbaik selepas anak berumur dua tahun.

Kalau nak tahu anak selepas dua tahun pilihan hanyalah freshmilk tuk pun sehari 3x sahaja. Say no to FORMULA MILK. Jangan taksub dengan step 1 sampai 7 tahun. Itu adalah marketing strategi masing-masing. Yang penting kita yang tak mudah di pengaruhi. Pastikam freshmilk jenis pasturized. Bukan jenis freshmilk perahan dari lembu terus bagi anak. Risiko contiminated sangat tinggi.

Selepas tamat belajar sebagai kaunselor penyusuan, Intan terus tukar susu anak kepada fresh milk. Kalau bawah 2 tahun hanya susu ibu. Jika 1 tahun ke atas jika susu ibu tiada susu fresh boleh dimulakan selepas 1 tahun kerana 1 tahun kanak-kanak dah mula makan ayam kerana molekul protein ayam lebih besar dari molekul protein freshmilk. Jadi atas satu tahun boleh jika tiada alahan.

Tetapi ingat 1 tahun ke atas harus di utamakan diet seharian dia dan susu hanya sampingan. Boleh gantikan diet dengan cheese ke, nasi goreng cheese ke kan. Sebab cheese 3x ganda lebih tinggi kalsium dari secawan susu segar. Formula milk akan buat anak anda tolak real food.

Dan kalau nak tahu, ikan bilis kaya dengan kalsium ,vitamin E dan D. Malah lebih baik dari tuna serta siakap kerana kurang kadar pencemaran merkuri kerana ikan bilis jangka hayatnya pendek. Malah kalau makan 10 ekor ikan bilis je dah dapat 80 gram kalsium. Korang makan ikan bilis kira tak?

Makan sayur yang tinggi kalsium dan magnesium seperti brokoli dan superfood seperti chiaseed. Kerana jika anak dapat kalsium sahaja tanpa sumber magnesium tetap tidak akan membantu menguatkan tulang. Seeloknya amalkan magnesium oil setiap hari. Sapu di tapak kaki anak setiap malam.

Susu Formula Lebih Tinggi Kandungan Gula

Menurut pakar kanak-kanak, Formula Milk lebih tinggi gula dari Fresh Milk. Malah lebih tinggi gula dari susu kotak dutch lady perasa strawberi mahupun coklat yang korang takut nak bagi anak minum sebab tinggi gula katanya. Sedangkan Formula Milk lagi tinggi gula dari susu kotak tu. Ingat ye, hidden sugar.

Susu formula terlalu banyak lemak trans dan HIDDEN SUGAR tinggi karbo, malah ada laktosa, sukrosa,maltosa,maltodextrin. Lagi ada Sugar cane. Ada juga corn syrup solid.Tetapi malangnya mempunyai peratus protein yang rendah. Jadi bancuhan kene tepat.

Dapat bayangkan tak bagaimana cecair boleh tukar jadi serbuk? Sebab tu macam sebelum ni Intan pernah cakap mengapa susu formula kene bancuh dengan suhu 70°C dan ke atas? Malah tak boleh campur dengan air masak langsung?Kerana nak mematikan kuman E sakazaki. Kuman tersebut hanya boleh mati pada suhu 70°C ke atas.

Nutrisi formula milk bukan dari bahan semulajadi dan khasiatnya akan berubah-rubah apabila dengan suhu 70°c. Guidline KKM dan UNICEF menyarankan bancuhan susu hanya dengan air panas 70°C dan ke atas. Kerana dari pentingkan nutrisi lebih baik fikirkan keselamatan anak-anak.

Dan korang tahu tak AHA DHA susu formula yang diiklankan dari mana? iaitu dari ALGA sejenis kulapuk.

Berbanding susu ibu AHA DHA dari sumber asli ikan dan daging. Iaitu dari sumber si ibu yang hari-hari makan. So dari lahir sehingga 2 tahun susu ibu sangat keutamaan. Kalau lepas pantang susu drop carilah Kaunselor penyusuan. Bukan Susu Formula. Pilihan lain untuk bawah dua tahun hanya ibu susuan bukan susu formula. Tapi tak semua orang boleh terima kan? Teman seangkatan saya mempunyai 5 anak susuan yang bukan ada ikatan persaudaraan. Saya pula baru mempunyai seorang anak susuan.

Sebab tu kadang-kadang dengan susu formula kita sering dapat masalah sembelit atau cirit sebab ada mende alah ni. Yang buat perut irritate dengan segala jenis unsur gula. Perut sangat sensitif dengan gula. Sebab itu gula adalah pembunuh no 1 rakyat Malaysia.

Kalau pilih fresh milk mesti yang ikut peraturan pasturization dan KKM approve tau. Bukan yang beli-beli semborono aje.

Ada baca nutri.facts sejenis susu formula jenama A. Macam Kita kononnya mahukan 3 scoop je biar anak tak sembelit. Tapi tahu tak jenama A perlukan 6 scoop per serving untuk lengkapkan keperluan protein secukupnya untuk nutrisi kanak-kanak. CAKNA label pada susu anak.

Saya sudah

Anda bila lagi?

Pilihan di tangan anda.

Ingat, bawah dua tahun ialah SUSU IBU

Sumber: Intan Shafina

Kaunselor Penyusuan Anda

Tinggalkan Komen