Batuk dan selesema adalah penyakit normal di kalangan anak-anak yang sedang membesar. Golongan kanak-kanak memang mudah dijangkiti dua penyakit berangkai ini. Sebagai ibu bapa sudah tentu kita susah hati kalau nampak si kecil dah mula tunjukkan gejala nak batuk dan selesema.

Walaupun ini penyakit biasa tapi kalau tidak dirawat dengan betul, ia boleh memudaratkan atau ia adalah petunjuk kepada gejala penyakit lain yang lebih serius seperti pneumonia, bronkiolitis, influenza, asma atau batuk kokol.

Selain mendapatkan rawatan daripada doktor dan mengambil ubat yang disarankan mengikut jadual, ibu juga perlu menjaga pemakanan anak kerana ia turut memainkan peranan untuk mempercepatkan gejala batuk dan selesema yang dialami oleh si kecil ataupun menjadikan ia semakin teruk.

Perkongsian info mengenai rawatan anak batuk dan selesema melalui pemakanan seperti dikongsi oleh Azzatie Intan Suraya sewajarnya dijadikan panduan berguna oleh semua ibu lain.

Rawat batuk dan selesema melalui pemakanan

Assalamualaikum wbt..

Entry kali ni mama nak share macam mana pemakanan sgt penting utk rawat batuk dan selesema anak. Ada mommies pm mama, bercerita ttg anaknya yg nak masuk 2 bulan batuk.. masyaAllah, seksanya tekak anak sakitnya tubuh dia smpai sebulan lbih batuk. Mama cuma advice semampu yg mungkin.

  • Jauhkan anak dari asap rokok
  • Air ventilation dlm rumah perlu sentiasa ada udara segar dan bersih
  • makan ubat ikot keperluan dan sukatan jgn sbb nk cpt baik, campor2 ubat itu ini THAT IS TOTALLY WRONG!
  • mandikan anak 3 kali sehari supaya dia sentiasa hydrate
  • tepuk percussion sebelum tdo, at least 10min setiap paru2
  • minyak bawang putih or minyak habatussauda sapu di bahagian dada, betis, tapak kaki
  • bg anak sedut wap dari euky bear inhalant supaya rongga hidung x tersumbat
  • spray hidung anak guna sterimar dlm keadaan baring supaya air lalu ke seluruh rongga hidung smpai ke belakang dan sedut guna penyedut hidung tu,kemudian bersihkan.

Yup, banyak keje kan? Sbg mak, yes this is what we need to sacrifice especially bila anak2 x sihat.

But above all, apa yg penting adalah makan minum anak. Mama prnh share bagaimana mama rawat batuk/selesema ammar dlm masa 3 hari dgn amalkan bnde2 kat atas ni. Tp sebenarnya lbih dari tu, mama sgt particular ttg pemakanan ammar. Jadi hari ni mama sharekan sepanjang minggu lepas ammar makan apa utk rawat batuk dan selsema dia. Alhamdulillah, kami x ke hosp/klinik kali ni, hanya makan salbutamol (ubat batuk) dan adezio (ubat selsema) yg ada kt umh.

Semoga bermanfaat dan semoga anak2 kita sentiasa sihat sejahtera dalam lindunganNya.

P/s:menu berasakan cbb (chicken bone broth) ni berulang ulang ulang dan ulang lagi smpai ammar jemu dan kemam. Tapi apakan daya, nak sihat kan. Kenelah hadap walaupun suap makan smpai 1 jam 

Tinggalkan Komen