Bagi ibu menyusu, perkara paling utama yang difikirkan adalah untuk memberi susu secukupnya pada anak. Tapi jika pengeluarannya tak seperti yang diharapkan memang akan buatkan ibu jadi susah hati.

Sebolehnya semua ibu nak menyusukan anak dengan tenang. Ok apa kata cuba amalkan 4 bahan ini dan jadikan sebagai milk booster untuk memastikan susu maintain sepanjang masa.

Perkongsian dari Nursha Salleh atau Kekcha ini mungkin boleh membantu ibu menyusu yang masih lagi mencari alternatif untuk menambahkan susu.

Alhamdulillah, amalkan semasa pregnant susu meriah sangat-sangat. Lepas deliver baby, baby tak pernah berjaga malam kerana kekenyangan. Dan tidur tersangat-sangat lena sampai kan saya ni tak berjaga malam.

Sekali pam, akan dapat 120 ML tau. Kenyang baby. Syukur sangat. Okay jom saya nak kongsikan macamane nak dapatkan susu meriah.

1- KURMA 2 BIJI 
2- BADAM 2 BIJI 
3- KISMIS 7 BIJI
4- SUSU SEGAR ( tak kisah apa brand tau, macam saya pakai dutch lady)

Cara-caranya:

1) Kurma (dibuang biji), badam dan kismis direndam

2) Blend dengan susu segar

3) Siap dan boleh diminum

Kurma, badam dan kismis ni memang power khasiat dia. Dari pregnant sampai lah dah beranak ni memang selalu orang kata elok makan kurma dan semua kat atas tu.

Kurma ni kalsium dan zat besi dia tinggi. Amalkan minum pagi dan malam sebelum tidur. Kurma, badam dan kismis kena rendam semalam okay.

Dari hari pertama deliver baby sampai la sekarang baby usia 3 bulan susu badan tak pernah drop. Kekcha tak penah amalkan apa-apa milk booster lain kecuali moeder tapi tak berapa nak menjadi sangat sampai lah amalkan yang ni je. Dah la senang nak dapat. Kat kedai sebelah rumah pun ada jual.

Tapi kan…….

Kalau dah ambil milk booster ni jangan lah ingat susu kita terus melimpah ruah hingga ke ladang gandum dengan serta merta. Goyang kaki je sambil tengok tv rilek-rilek tetiba susu banyak. Amboi mak enon. Tidak lah mudah sebegitu ye. Hehe.

Kena juga direct feeding dan pam untuk penghasilan susu badan yang lancar. Konsep nya mudah je. Ada permintaan (demand),ada bekalan (supply). Lagi banyak pengeluaran lagi banyak penghasilan susu badan yang baru. Jadi breast pun sentiasa penuh.

Selagi ibu tidak kerap menyusukan anak (1-2 jam sekali), bila anak bersama terutamanya pada waktu malam dan tidak mengosongkan payudara (mengepam 2-3 jam sekali) bila anak tidak bersama memang susu tidak akan terhasil walaupun anda makan milk booster berharga seploh juta sekali pun.

Sekian perkongsian saya terhadap ibu-ibu. Semoga ia dapat membantu mengenyangkan baby kita.

Sumber: Nursha Salleh

 

Tinggalkan Komen