Ibu hamil mesti rancang nak bagi anak susu ibu kan? Bagaimana buat persiapan untuk melancarakan proses penyusuan anda?

Kalau masih lagi mencari info apa barangan yang perlu ada, ibu-ibu boleh ikut style ibu ini. Puan Izdihar Mohd Noor yang sudah mempunyai tiga orang cahaya mata berkongsi panduan persediaan barangan untuk ibu-ibu bekerja yang nak menyusukan anak dengan susu ibu.

Untuk breastfeeding mommies, i breastfeed both my kids so very important preparation part yang nie plus for a working mom, sebab kena buat stock sebelum start kerja.

1. Steriliser: Ok this one for me i think important, ada banyak brand korang boleh beli. I bought this masa my first born, zaman Azeem lagi. Memag lepas basuh bottle campak dalam nie and sterilised. Sekarang dah banyak yang canggih, korang boleh survey sendiri.

2. Breast Pump: I just bought Medela Freestyle, been eyeing for this brand for so long actually. Tak sabar nak guna. 
Masa Azeem & Azalea iz guna Philips Avent Single Electric Pump. Memang very handy, sebab dia boleh pump on the go, i use with rechargeable battery. Ke mana-mana sahaja iz pump.

Cuma single pump nie consume a lot of time (45 min to allocate for my pumping session); 2-3 times/day kat office. Dalam kereta 1 time sebab hubby sent me to work, so boleh 1 session. Kena korban masa lunch untuk pump kalau banyak kerja on that day. Before & After work in the car masa nak drop/ pick up baby from day care terus direct feed je.

3. Freemie Collection Cup: Also i just bought, sebab terpengaruh ngan review, boleh pump kat meja office. Mama nak buat 2-in-1 multi task la kononnya.


4. Cooler Bag


5. Milk Storage bottles/ Zip Lock

6. Bottles Liquid Wash: I bought Pureen

7. Feeding Bottles: My kids mmg guna Philips Avent bottles dr dulu. So i bought the same for the 3rd one also.


8. Nursing Butter: Cousin iz yg recommend Palmers Cocoa Butter, and ive been using this since my first born. Memang very good for crack nipples, very useful especially masa first 1 week lepas deliver, confirm crack nipples, baby masa nie tak reti nyonyot lagi. So mommies kena tahan sikit, kuat semangat kalau nak breastfeed baby owkie.


9. Ice Bricks/ Ice Pack
(Not in the picture)


10. Nursing Bra: I bought Autumnz


11. Nursing Pad: I bought Autumnz yang reusable


12. Sticker Labels: Kalau nak letak date EBM on bottles


13. Milk Warmer: Iz beli Philips Avent Warmer, senang nak panaskan EBM

Sekurang-kurangnya dengan panduan berikut, dapatlah anda membuat bajet dan senarai barangan yang hendak dibeli secara berperingkat supaya tidak kelam kabut nanti.

Tinggalkan Komen