Memang mencabar menjadi ibu ayah kepada anak-anak supaya anak mendengar kata dan hormat  kita yang menjaganya sejak kecil lagi. Namun kadang-kala, kita terlepas cakap sehingga merungut  penat bekerja dan silap dalam mendidik anak-anak sehingga tanpa sedar ia mengalakkan anak menjadi seorangn yang tidak menghormati ibu bapa.

Ikuti perkongsian Puan Aya Chalo, ibu kepada empat orang anak ini yang diperolehi tip keibubapaan daripada Seminar Kepimpinan, oleh Tuan Haji Hushim Salleh (Pakar Motivasi & Keibubapaan). Moga menjadi panduan bersama  untuk mendidik anak-anak menjadi seorang yang sopan-santun dan cemerlang.

  1. Sentiasa PELUK CIUM anak sehingga besar.

Bukan peluk cium time baby jak, tapi SEHINGGA BESAR. Mungkin mak memang selalu buat, tapi ajak BAPA buat sama. Tidak kira anak lelaki atau perempuan. Semai dari sekarang:- PELUK CIUM anak. Paut hatinya. Pedulikan kata orang lain, ya lah sebab suda besar pun peluk cium lagi. Abaikan, kita mahu anak kita terpaut dengan kita sehingga mereka dewasa kan?

Ramai antara kita terutama lelaki, just salam ja dengan ibu bapa, peluk jarang (yang langsung tidak salam pun ada)! Inilah yang kita perlu baiki.

Kalau family kita tidak pernah amalkan benda ni, why not kita start dulu. Ia akan beri perubahan perhubungan yang besar.

  1. Teknik Usapan:- Bila peluk usap belakang bahu (anak lelaki) atau belakang kepala (anak perempuan).

Lagi tips yang bernilai buat kak Aya. Tips ni kak pernah baca di facebook, selepas baca tu kak amalkan, memang nampak perubahan iaitu anak lebih mendengar kata berbanding sebelum ni dan semalam Hj kongsikan semula.

Bila anak buat silap, atau sedih, atau perlukan nasihat, kita peluk dia, usap bahu (anak lelaki) dan bisikkan kata2 nasihat buat dia, kalau anak perempuan, peluk dan usap kepala (bahagian belakang kepala), dan nasihatkan dia.

Jiwanya akan tenang, bila tenang, mudah untuk dia mendengar nasihat tu, dan insyaAllah masuk ke hatinya. Perubahan pun kita boleh tengok.

Kalau tantrum, try peluk dan buatlah usapan tu, insyaAllah lebih cepat tenang berbanding peluk biasa.

Teknik Usapan Anak Lelaki: Peluk dan usap di bahagian belakang bahu.
Teknik Usapan Anak Perempuan: Peluk dan usap di bahagian belakang kepala.

Sedikit tambahan, antara timing paling sesuai untuk lakukan Teknik Usapan Anak ini adalah sebelum anak-anak masuk tidur, buat pelukan usapan ini dan salam cium anak. InsyaAllah, jiwa anak kurang memberontak, tenang-tenang saja gitu.

  1. Jangan cakap KASAR, ia akan bentuk Karektor anak.

Anak umur 1-7 tahun: Fasa awal kanak-kanak
Anak umur 8-12 tahun: Fasa kanak-kanak
Anak umur 13-17 tahun: Remaja (Peringkat yang paling mencabar)

Pembentukan karektor anak bermula pada zaman kanak-kanak.

Kalau kita as parents kerap bercakap KASAR dalam tempoh tu, ia akan kekal sampai besar. Bila kita terlepas tempoh tu, agak susah untuk mengubahnya semula

So, kita as parents kena beringat-ingat la ya.

  1. Ibu:- Hati-hati dengan kata-katamu kerana kata-kata Ibu adalah DOA.

Kata2 yang keluar dari mulut ibu adalah DOA. Kita tidak tahu kata-kata kita yang mana satu Allah akan kabulkan. Jadi, hati-hati keluarkan kata-kata kepada anak.

Parents kita zaman dulu kalau anak nakal atau buat perangai, dia akan cakap “Anak bertuah”, etc

Tapi zaman sekarang, ramai parents yang suka maki-maki dengan kata-kata kesat, atau tidak menjaga perkataan yang keluar dari mulut cth: Bod*h, Nakal, etc… Dan tengoklah hasilnya, anak jadi apa, makin bod*h, makin nakal, makin teruk…

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda :”Ada tiga doa yang diterima Allah secara langsung iaitu doa orang yang dianiaya, doa seorang musafir dan doa orang tua terhadap anaknya.” (Hadis Riwayat Tirmizi, Ahmad dan Daud).

Itu bukan salah anak, tapi itu DOA yang keluar sendiri dari mulut IBU. So, sekali lagi, sama-samalah kita beringat ya.

  1. Ibu bapa tunjuk CONTOH yang baik.

Bagi anak nampak benda yang baik, walk the talk dan jangan gaduh depan anak-anak.

Sebab anak-anak belajar dari pemerhatian. Anak-anak lebih banyak belajar daripada MELIHAT dan MENDENGAR.

Jangan sesekali katakan PENAT depan anak-anak.

Mama PENAT kerja
Mama PENAT masak
Mama PENAT jaga kamu  DAN SEBAGAINYA

Sebab, semua tu tanggungjawab kita sebagai ibu bapa. Memang TANGGUNGJAWAB, so jangan sebut depan anak-anak. Nanti anak-anak seolah-olah diajar untuk jadi orang yang tidak bertanggungjawab.

Ok lah… cukup 5 kak kongsikan. Kak kongsi bukan sebab kak Aya ni ibu yang PERFECT, kak pun terlalu banyak kelemahan, kena sentiasa perbaiki diri… Tapi sebab benda ni selalu DILUPAKAN. Kita perlu ingat-mengingati kannn…

Semoga coretan panjang gila ni beri manfaat buat kita semua.

“To be in your children’s memories tomorrow, you have to be in their lives today.”

Sumber: ayachalo.com

 

 

Tinggalkan Komen