Bila anak dah masuk umur setahun dan lambat jalan, ibu cuba periksa tapak kaki anak dulu. Jangan cepat risau sebab lihat anak orang lain boleh jalan, anak kita masih belum jalan lagi.

Berdasarkan pengalaman ibu ini, Ezzaty Suffian apa yang berlaku pada anaknya antara yang mungkin juga dihadapi oleh ibu-ibu di luar sana yang mengalami situasi sama.

———————————————————-

Dulu :”fayyadh, dah setahun lebih tak boleh jalan lagi? Kenapa lambat sangat nak boleh jalannya?”

Sekarang :”Aiii fayyadh. Dah besar-besar pun nak berdukung lagi. Jalanlah sendiri. Ni mesti malas nak berjalan ni.”

Agak-agak ibu ayah dapat kesan tak kenapa anak kita terpaksa lalui kisah macam ni?

Okay zaty share dengan semua ya. Lepas ni boleh check anak masing-masing. Mungkin anak kalian dan anak zaty punya cerita yang sama.

Rupa-rupanya kan, fayyadh ni ada masalah pada tapak kaki dia. Arch atau lekuk kat tengah tapak kaki dia tu belum berkembang elok macam kaki orang normal.

Yang perasan tentang tapak kaki fayyadh ni pun therapist cara kerja yang zaty jumpa 2 minggu lepas. zaty dengan suami memang tak tahu langsung. Lagipun kita takde ilmu tentang perkara ni kan.

Tapak kaki yang takde arch ni diorang sebut sebagai FLAT FEET atau FALLEN ARCHES. Flat feet ni akan jelas nampak bila anak tengah berdiri atau berjalan. Nampak tapak kaki dia rata je, langsung tak berlekuk.

Daripada apa yang zaty baca, sebenarnya setiap baby yang dilahirkan memang tapak kaki masing-masing takde arch. Ini disebabkan lapisan lemak pada tapak kaki baby lebih tebal dan tulang pada tapak kaki baby pun masih sangat lembut lagi.

Bila anak mula berdiri dan dapat langkah pertama (berjalan), dari sinilah perlahan-lahan arch pada kaki anak akan mula terbentuk. Sebabnya, kekuatan otot pada seluruh kaki anak semasa berjalan itulah yang bantu untuk sokong pembentukan arch kaki diorang.

Arch yang terbentuk elok perlukan masa 6 bulan dari hari pertama anak boleh berjalan. Usia normal untuk arch ini terbentuk cantik adalah pada 2 ke 3 tahun usia anak.

Tapi, ada juga kes yang arch terbentuk sempurna pada usia 6-7 tahun. Paling lewat pun ada kajian yang cakap usia 9-10 tahun baru arch tapak kaki budak terbentuk elok.

Yang tak terbentuk langsung pun ada. Memang dalam kajian yang dibuat, 1-2 daripada 10 orang budak akan mempunyai tapak kaki rata atau flat feet di sepanjang hayat diorang.

So, macam fayyadh sekarang lagi 4 bulan nak cukup usia 3 tahun. So far, dia punya arch tu memang belum berkembang dengan sempurna. Nampak kecil sangat arch tapak kaki dia.

Takde kajian yang mengatakan baby lambat berjalan disebabkan oleh tapak kaki yang takde arch. Tapi ada satu artikel tu sebut, baby akan mula berjalan bila dia lebih bersedia dan rasakan otot kaki dia lebih kuat.

Sebab tu ada baby yang ambil masa lebih lama untuk merangkak. Sebab dengan merangkak inilah boleh bantu tingkatkan kekuatan otot pada badan dia terutamanya pada lengan dan kaki.

Bila dia rasa kaki dia kuat, baru dia ada keberanian untuk mulakan langkah pertama. Dan biasanya, bila dia dah mula berjalan, dia akan cenderung untuk fokus pada kemahiran berjalan. Dia dah tak kisah pada perkembangan kemahiran yang lain.

Bantu Anak

Part berjalan ni pula, ibu ayah jangan risau. Sebabnya, setiap baby akan ada milestone sendiri untuk kemahiran berjalan. Ada yang boleh berjalan seawal usia 10 bulan dan paling lewat anak sepatutnya boleh berjalan ialah pada usia 18 bulan.

Baby yang arch dia lambat terbentuk sempurna macam kes fayyadh pulak, terpaksa struggle dan fokus untuk seimbangkan badan dia daripada terjatuh setiap kali dia berjalan.

Cuma part fayyadh tak nak berjalan sangat dan asyik nak berdukung bila berjalan kat luar tu betul. Kaki anak yang takde arch atau arch belum terbentuk sempurna memang akan rasa sangat cepat letih bila berjalan.

Kadang dia akan mengadu rasa sakit pada bahagian betis ke bawah. Ini disebabkan semua bebanan badan dia terletak pada bahagian lutut dan buku lali.

Bila kita nak consult pakar (pediatric orthopedic surgeon/podiatrist) berkaitan dengan diagnosis tapak kaki anak ni?

Bila pada usia 5-6 tahun, kita nampak tapak kaki anak masih flat atau anak selalu mengadu sakit kaki, cramp dan lenguh. Anak tak suka berjalan atau buat aktiviti yang banyak libatkan pergerakan kaki.

Macam mana kita nak bantu anak untuk develop arch pada tapak kaki diorang seawal usia yang boleh (seelok-eloknya sebelum masuk 5 tahun)?

1) Galakkan anak untuk banyak berjalan atau berlari tanpa pakai kasut di atas pasir, tanah, rumput, batu sungai.

2) Galakkan anak pijak tempat yang tak rata macam bonggol, tembok jalan, naik turun tangga (ini fayyadh sendiri suka sangat buat)

3) Galakkan anak buat aktiviti melompat, memanjat. Ini untuk kuatkan otot dan tulang kaki anak.

4) Belikan anak massage ball atau bola getah. Lepastu minta anak untuk selalu pijak bola tu di bahagian pembentukan arch. Sementara tulang kaki anak masih lembut, arch InshaaAllah boleh dibentuk.

Beri peluang anak buat aktiviti

Last but not least, bila kita tengok anak masih memanjat, susah nak duduk diam, berlari sana-sini pada usia 3-4 tahun atau 5 tahun, kemungkinan besar anak kita masih cuba untuk penuhi (fulfill) keperluan perkembangan motor kasarnya.

Macam fayyadh, therapist dia cakap perkembangan motor kasarnya ada pada tahap usia 2 tahun. Sedangkan fayyadh sekarang lagi 4 bulan nak genap 3 tahun.

Memang sekarang zaty nampak fayyadh masih lagi memanjat, masih lagi kerap bergerak dan berlari, suka pijak-pijak barang (tak kisah apa pun barangnya) sebab perkembangan motor kasar dia belum matang.

Dan juga disebabkan oleh arch pada tapak kaki dia yang masih belum terbentuk sempurna. Ini buatkan dia cenderung mencari atau “seeking” sesuatu yang boleh bantu perkembangan arch tapak kaki serta kemahiran motor kasar dia.

Sebab tu fayyadh sangat suka berdiri dan berjalan atas benda yang berbonggol dan tak rata. Yang peningkan kepala sikit bila dia dok pijak apa-apa objek kat atas lantai. Mainan, bantal, kadang roti.

Sampai kaki zaty pun jadi mangsa tempat dia pijak. Dulu zaty angin jugak tau kat dia. Sebab sakit kot kaki kita kena pijak. Tapi bila dah tahu tentang flat feet ni, barulah dah tak marah macam dulu.

So, kita cuma monitor jelah anak-anak ni. Benda yang tak elok dibuat, kita kena tegur. Ajarkan pada dia mana yang boleh, mana yang tak. Nak panjat, tempat mana yang sesuai. Kita tunjukkan pada dia okay.

Sumber: Ezzaty Suffian

Tinggalkan Komen