Ada satu jangkitan kulit yang biasa terjadi pada kanak-kanak, di panggil MOLLUSCUM CONTAGIOSUM (MC).

MC ni pada peringkat awal ia keluar pada kulit, sering disalah anggap sebagai simptom awal chicken pox, atau ketuat.

Bila dah established, memang parents selalunya panik tengok banyak nya biji biji ni timbul. Tapi jangan panik, ia tak bahaya.

MC ni jangkitan virus. Boleh terjadi pada sesiapa sahaja, baby hingga lah orang tua. Cuma ia sering ditemui pada kanak kanak, terutamanya yang ada masalah kulit sensitif / alahan (atopic dermatitis / eczema). Ia tak merbahaya, tapi ia menjangkit ( contagious).

Macam mana boleh dijangkiti?

Samada direct skin to skin contact, contohnya kanak kanak yang main bergurau dengan kanak-kanak lain yang ada MC. Boleh juga dijangkiti menerusi barang yang telah dijangkiti, contohnya guna towel atau duduk pada sofa.

Bila dijangkiti, ambil masa average 2 ke 7 minggu untuk kulit mula tunjuk simptom. Kadangkala lepas 6 bulan baru keluar biji biji MC tu. So memang susah nak identify dari mana dpt jangkitan.

Sepanjang kulit tunjuk adanya biji biji tu, sepanjang itulah MC ni contagious, yakni boleh menjangkiti orang lain. Kanak-kanak yang ada MC suka garu / kopek biji biji tu, dan ini boleh sebarkan MC pada bahagian badan yang lain.

MC ni tak sakit, dan mungkin boleh rasa gatal sikit. Close up biji biji MC ni, dibahagian tengah biji ada lekuk sikit dan mungkin berisi cecair likat. On average, boleh keluar antara 10 ke 20 biji pada satu satu tempat.

So, perlu rawatan ke tak?

In general, buat kanak-kanak yang ada MC, tak perlu buat rawatan. Biar kan aja, nanti biji-biji tu akan hilang sendiri tanpa meninggalkan parut. Berapa lama nak hilang? Antara 8 ke18 bulan. Memang lama. Kanak-kanak tak dirawat umumnya, untuk elakkan risiko side effect rawatan. Pun begitu, ada kes kanak-kanak dengan MC yang dirawat oleh dermatologist.

Kalau pakar kulit ( dermatologist) rawat, apa teknik rawatannya? Antaranya:

Cryosurgery.

Biji biji MC akan di freeze dengan liquid nitrogen

Laser surgery.

Guna laser untuk buang biji tu

Curettage.

Biji biji tu akan di kikis buang dgn special tool.

Topical application.

Solution ber acid diguna utk buang biji-biji MC.

Rawatan rawatan ni maybe perlu diulang ulang setiap 3 ke 6 minggu kalau banyak biji biji MC nya / atau besar saiz nya. Sepanjang rawatan, biji baru mungkin keluar.

Sumber: Dr Khairul Faizie Mohammad Kamar

Tinggalkan Komen