Bayi 9 bulan, berat baru 6.5kg, makan banyak dah bubur nasi 3 kali sehari, macam mana lagi cara nak tambah berat badan anak.

Risau kan?
Bila pergi klinik kesihatan, mulalah kena bebel dengan nurse. Pastu balik sedih kenapa anak tak naik-naik berat badannya ni.

Perkongsian dari Cik Nuie ini mungkin boleh memberi idea dan bantu ibu yang mempunyai masalah anak susah nak naik berat badan.

Saya antara ibu yang mengalami sindrom anak tak naik berat badan. ANAK SY MAKAN 5/6 kali sehari. MAKAN NASI TAU, bukan makan snek-snek atau kurang makan nasi. MAKAN UTAMA DIA memang nasi. Celik mata sampai tidur balik memang N.A.S.I

Saya nak kongsi sedikit info berkaitan “macam mana nak naikkan berat badan anak” – mana tahu kita semua boleh berjaya. Tak naik banyak sikit pun jadilah kan?

1st of all, jom kita belajar kenali makanan tinggi kalori.

JENIS MAKANAN TINGGGI KALORI & SESUAI UNTUK ANAK KECIL

Ni saya nak share jenis-jenis makanan yang boleh gain weight anak sebab ia kategori makanan tinggi kalori.

  1. Beans (kekacang)
    * kekacang mmg tinggi kalori, ia juga sangat perfect untuk dijadikan snack food anak kita. Selain kekacang bagus untuk OTAK 
  2. Avocado
    * Boleh mix avocado dalam food lain. Sebab avocado kan rasa die sangat plain. So senang nak mix and match.
  3. Whole Fat Yogurt
    * Seawal 8bulan dah boleh intro YOGURT pada baby. Make sure its whole fat, not 2% or skim, banyak yang FULL FAT, jadi kalau pergiMALL belek puas-puas.
  4. Banana
    * Nampak cam buah kampung kan? Pisang? Haaaa pisang sumber kalori yang tinggi. Pisang baby food yang sangat perfect for dicing, slicing, and pureeing. Kebanyakan baby memang suke pisang!
  5. Eggs
    * Buat Scrambled or omelet style eggs are often best for calories sebab bayiperlukan telur kuning untuk gain kalori.
  6. Sweet Potato
    * buat mash potato add milk sikit atau butter untuklebihkan kalori dlm potato(siapa suke potato angkat tangan!)
  7. Lentils
    * Sayasangat sukabuat puree pastu add into other baby foods. Or, mix with noodles, rice, or spread on toast. Serius sedap!! Try tau.
  8. Salmon
    * Antara ikan yang banyak lemak dan sihat. Mahal pun kan. Tapijika mampu boleh je beli kasi anak makan
  9. Quinoa
    * Ramai tnye quinoa tu apa? Bahasa melayu is serkam. Yg biasa burung makan tu. Ia kategori bijiran, nak serve sepertioatmeal for breakfast.
  10. Cottage Cheese
    * Boleh mix cheese dalam food anak bila dah sampai usianya. Pemilihan cheese harusla bijak ya.
  11. Nut Butters (peanut butter, almond butter, sunflower butter)
    * Buat la homemade peanut butter untuk ank ya. Sapu atas roti kompem sedap 
  12. Ground Meats (beef, lamb, dark chicken)
    * The high protein and calories. Sangat-sangattinggi. Pastikan anak dah sesuai makan daging, risau penghadaman anak plak nnt.
  13. Bread
    * Pasti Go for whole grains and whole wheat untuk calories and nutrition yang lebih.
  14. Added butter
    * Tambahkan butter dalam food anak. Pastikan unsalted butter ya.
  15. Added oil (coconut/olive oil)
    * Minyak boleh membantu tumbuhkan lelemak pada anak-anak kita.

Okay, macam mana? Ada letak jenis-jenis makanan ni dalam makanan anak? Jom kita Istiqomah! Inshallah nampak hasilnya.

Sumber: Cik Nuie

 

Tinggalkan Komen