Siapa yang tak sayang anak kan. Jika anak minta, ikut je kehendak anak. Jika tak bagi, menangis pulak. Sudahnya, ikut je kehendak apa yang anak nak. Namun hakikatnya, jika berbuat demikian akan menjejaskan sikap anak atau dalam term pendidikan awal kanak-kanak boleh disebut ‘spoiled children’.

Apa yang jelas, kesilapan ibu ayah yang terlalu mengikut kehendak anak akan mengganggu karektor anak ini dikupas oleh Hazhari Ismail, Pensyarah Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) Kuala Kangsar, Perak.

Berikut antara perkongsian ilmu keibubapaan oleh beliau, semoga menjadi panduan berguna kepada ibu ayah dalam mendidik anak-anak.

CUBA CHECK ANAK ANDA ANAK YANG SPOILED KE TAK.

Spoiled Children. Memang ada term ini dalam pendidikan awal kanak-kanak.

Cuma jarang kita dengar sebab, nak menjaga hati ibu bapa. Bayangkan jika ada orang gelar anak anda spoiled children, mahu melenting kita.

Walaubagaimanapun, spoiled children juga telah jarang digunakan oleh practitioners kerana secara asasnya ramai kanak-kanak yang sudah spoiled. Penggunaan term spoiled children berkurang tatkala problem semakin bertambah. Ironi.

Dalam buku ‘The Collapse of Parenting’ by Learnard Sax, beliau mendifinisikan Spoiled Children sebagai merosakkan karakter kanak-kanak dengan terlalu memanjakan mereka.

Ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Itu lumrah. Setiap tindak tanduk perbuatan kita akan memberikan kesan jangka masa panjang kepada mereka. Namun, kita tidak sabar untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang tiba-tiba muncul dengan cepat dan mudah. Asalkan masalah diselesaikan.

Adakah jika anak anda merengek nak gula-gula, lebih senang anda terus bagi si kecil gula-gula supaya diam serta merta.

Ataupun anak anda meminta untuk membelikan permainan yang latest dan mahal dan berteknologi tinggi, anda terus belikan mereka asalkan mereka gembira.

Mungkin juga, kalau rumah anda kotor disepahkan oleh si anak, adalah lebih mudah anda sendiri kemaskan berbanding menyuruh mereka mengemas.

Reflek.

Sangat sangat mudah untuk spoil kan anak-anak. Untuk menggembirakan mereka, tapi adakah kita juga gembira? Betul ke kanak-kanak juga gembira?

Untuk menilai ibu bapa itu berjaya mendidik, bukanlah semata-mata untuk menggembirakan anak-anak. Tak. Salah pemahaman ini. Kita mahukan anak yang bertanggungjawab, baik, tidak melawan. Tapi jika gembira tapi spoiled? No way.

Berbalik kepada definisi spoiled children, jika kite terlalu memanjakan anak-anak dengan memberikan apa sahaja yang mereka MAHU, bukannya PERLU, secara tidak sengaja kita merosakkan karakter dan sikap mereka.

Ibu bapa sering memberi alasan kemanjaan dan ketidak tegasan mereka sebab kita mahu berikan kasih sayang yang sepenuhnya. Dengan cara apa? Dengan cara memberikan apa yang mereka nak, lagi-lagi bila kita teringat kita tak pernah dapat masa zaman kecil dahulu, kita tidak mahu anak menjadi seperti kita. Kita yakinkan diri dengan apa yang kita lakukan semata-mata untuk tidak mahu si kecil terasa berbeza, ditinggalkan, kekurangan berbanding orang lain.

Tapi, adakah ini alasan yang benar? Tak pun kita sebenarnya cuba menipu diri sendiri.

Kasih sayang masih boleh diberi walaupun kita tak bagi apa sahaja yang mereka mahu. Jika tidak, kita memberi kefahaman yang salah iaitu untuk meneruskan hidup, kita perlu penuhkan dengan keinginan materials.

Kita mungkin tidak sedar apa yang kita lakukan. Jika kita sedarkan, kita sedang merosakkan karakter si anak, sure kita akan berhenti. Cuma, kita membutakan mata sendiri untuk terus sedar.

Buat tak tahu. Asalkan kita jadi mudah.

Hidup bukan untuk memiliki semua benda, kita setuju. Tapi, kita mengajar kanak-kanak sebaliknya.

Apa yang kita boleh buat?

Menidakkan kehendakkan kanak-kanak tidak akan merosakkan mereka. Ia tidak akan memusnahkan kehidupan mereka. Atau meninggalkan mereka tanpa kawan.

Benar, kita akan kecewakan mereka sementara.

Benar, kita akan membuatkan anak kita berbeza dengan rakan sekeliling.

Benar, mungkin itu cara keluarga kita yang berbeza dengan keluarga orang lain.

Tapi, semua itu benda yang baik kan?

Apabila anak sudah membesar dan faham dengan tindakan kita semasa kita kecil, mereka akan rasa itulah pengorbanan yang mereka dah buat supaya membesar bukan dalam keadaan hamba materials semata-mata.

Kasih sayang boleh ditunjuk dengan mengatakan ‘Tidak’ untuk apa sahaja permintaan kanak-kanak yang tidak perlu. Itu juga tanda kita sayangkan mereka bukan.

Kasih sayang ini penuh dengan sabar. Dan ia tidak akan merosakkan si kecil.

Jadi, cuba check anak-anak kita dah spoiled ke belum? BUKAN, sebenarnya check diri kita sebagai ibu bapa, kita sedang spoiled kan anak ke tidak?

Sumber:Hazhari Ismail

Tinggalkan Komen