Nak latih anak tidur awal ada pelbagai cara yang mudah boleh diikuti supaya anak tidak tidur lewat setiap hari. Penting bagi anak-anak tidur awal supaya tidak menjejaskan perkembangan dirinya. Latihan tidur awal ini penting supaya dapat mendisplinkan diri anak sebelum ke prasekolah nanti.

Menyedari kepentingan anak-anak tidur awal, perkongsian Puan Nabilah Mohamad boleh dijadikan panduan untuk ibu ayah mendidik anak-anak tidur awal dengan mudah.

Saya sebenarnya bukanlah pandai sangat dalam hal-hal keibubapaan. Almaklum, first time parents. Banyak lagi nak kena korek dan belajar.

Tapi anak ini sebenarnya setiap hari mengajar saya untuk cuba jadi ibu yang terbaik untuknya. Ianya tak mudah tapi tidaklah sesukar mana. Orang kata ‘bolehlaaaaa’.

Masa awal-awal dulu memang saya tak retilah nak suruh anak tidur awal ni. Saya biar je dia tidur ikut waktu dia.

Tapi ada sekali tu saya tengok live sharing Dr.Maryam. Dalam pukul 9 macam tu anak dia pergi kat ‘mommy’ dan ‘daddy’ bagi salam untuk masuk tidur. Pergi masuk tidur sendiri pula tu. MashaAllah, kagum!

Saya masih di peringkat ber’eksperimen’ sebenarnya. Tapi Alhamdulillah memang boleh nampak hasilnya kalau kita konsisten. InshaAllah, mudah-mudahan lepas ni anak saya pandai-pandailah nak tidur sendiri.

6 TIPS LATIH SI MANJA TIDUR AWAL

1. Rancang waktu tidur anak

Tips yang pertama ni sangat penting. Bermula dari anak bangun tidur pun kita patut dah plan nap time dia pukul berapa dan berapa lama, dan waktu tidur malam sepatutnya pukul berapa.

Macam saya memang dah latih anak tidur pukul 2-3 petang macam tu. Tidurlah dalam sejam atau lebih sikit. Dan janganlah bagi anak tidur lepas asar ke atas. Naya ja!

Lepas tu, cakap kat anak pukul berapa kita nak dia tidur malam. Contohnya saya cakap ‘malam ni Qisya tidur pukul 9 ya’. Cakap banyak-banyak kali biar dia boleh register dalam kepala malam nanti nak kena tidur awal. Kalau tak tepat pukul9 pun at least lebih kurang waktu tu jugaklah dia tidur.

2. Elak beri makanan manis dan bergula selepas pukul 7 malam

Saya percaya ramai juga di kalangan para ibu yang belum perkenalkan lagi makanan bergula kepada anak-anak sebelum usia 2 tahun. Jadi, tips ni mungkin tak terpakailah untuk mereka.

Tapi walaupun saya suka menjaga pengambilan gula, tapi saya dah bagi anak saya cuba rasa. Cuma junk food tu memang cuba elaklah sebolehnya. Jadi, kalau kita dah mula perkenalkan makanan bergula kepada anak, hadkan sampai sebelum pukul7 jela untuk dia makan. Sebab gula ni boleh buat anak jadi aktif.

Yela, dapat tenaga kan. Nak nak lagi kalau dah memang nak masuk waktu tidur sangat, A BIG NO-NO lah benda-benda manis ni.

3. Berikan mandian air suam untuk si kecil sebelum tidur

Yang ni kena bereksperimen jugaklah ya. Ada anak kecil lagi dah mandi lagi dia aktif. Tapi sebelum tidur kalau bagi mandian air suam sebenarnya dia cepat rasa mengantuk jugak. Sebab rasa selesa je. ‘Cozy’ je. Jangan lama sangat. Sekadar nak bagi dia rasa nyaman je.

4. Buat ‘massage’ untuk si manja dengan minyak ‘essential’

Lepas si manja dah mandi tu, bolehlah buat urutan sikit kat dia dengan essential oil yang sesuai untuk bagi anak tidur.

Antara essential oil yang sesuai adalah lavender dan roman chamomile. Saya kadang-kadang guna je face oil. Tapi saya macam pernah nampak orang jual minyak untuk bagi bayi senang tidur. Bolehlah mula cari ya.

5. Baby conditioning

Ok. Sebenarnya bagi urutan tu pun termasuk teknik ‘baby conditioning’ jugak. Selain itu, kita pun tambahlah pasangkan muzik beralun yang macam nak bagi tidur tu atau lebih afdhalnya bacaan ayat Quran. Kita bacakan untuk dia lebih nyaman untuk dia rasanya.

Lepas tu, tutup semua lampu jangan ada bagi sikit pun cahaya masuk. Cahaya handphone pun tak boleh. Maknanya, ibu-ibu kena bertahanlah sekejap ya. Inilah masanya pun kita nak bonding betul-betul dengan anak. Tengok muka dia bahagia tidur kat sebelah kita.

Kalau rumah jenis banyak nyamuk masuk, pasang dulu ubat nyamuk siap-siap. Pasanglah aircond ke kalau dia suka sejuk-sejuk. Sebab kita nak bagi anak tidur dengan nyaman sampai esok pagi. Kalau tiba-tiba pukul12 dia terbangun sebab nyamuk gigit atau panas, tak ke perit tu nak tidurkan balik?

6. ‘Ibu, konsisten dan bertabahlah!’

Memang bukan mudah nak latih anak kita tidur awal kalau kita baru nak bermula. Mencabar sungguh aih.

Malam pertama tu je saya ambil masa sejam lebih nak tidurkan dia. Langsung tak tengok handphone. Tawakkal ja kalau ada customer PM harap dia bersabar.

Memang kena fokus betul-betul nak bagi anak kita ni tidur. Kena buat hari-hari pulak tu.

Ada hari rasa nak give up tu biasa. Nak biar jela tidur pukul berapa pun. Tapi kita nanti kembali balik ‘ini semua untuk kebaikan anak jugak’.

Jadi, ibu-ibu yang kuat teruskan usaha kalau betul-betul nak mulakan disiplin tidur anak-anak. Sampai nanti dia dah ada ‘biological clock’ dia sendiri. Dia sendiri yang rasa nak tidur bila sampai waktu tidur dia yang kita latih.

InshaAllah, moga mudah semuanya.

 

Tinggalkan Komen