Pengalaman mencabar Yatt melahirkan anak ketiga di mana tali pusat terlilit dua kali di leher bayi, Yatt kongsikan video kelahiran bayinya.

Proses bersalin dan bergelumang dengan kontraksi demi kontraksi menjadikan ibu orang yang hebat. Memang benarlah syurga itu di bawah tapak kaki ibu. Bayi ketiga Yatt dinamakan Suci Hayfaa Medina ini dilahirkan pada 2 April 2018 lalu secara normal di Pusat Perubatan Naluri, Kuala Lumpur. Yatt juga terlah berkongsi video kelahiran bayinya ini yang jelas menunjukkan tali pusat meliliti leher bayinya sebanyak dua kali.

INDIUS UNTUK CETUS KELAHIRAN

Maka bermulalah perjuangan seorang ibu utk melahirkan seorang anak.

Latest condition ; Bukaan baru 2 cm, baby ok, normal movement. Tapi, akhirnya Bonda kena induce juga utk cepatkan bukaan dan baby lekas keluar sbb dah overdue lama sgt.

Memang malam yg sgt mencabar & panjang bagi Bonda. Malam 1 April 2018 di Bulan Rejab ini jadi saksi. Alhamdulillah Allah pilih Bonda lagi utk bertarung dgn sakit induce utk kehamilan kali ini. Moga jadi khafarah.

Mohon semua doakan Bonda ini. SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHUAKBAR.

SUAMI MENEMANI DI LABOUR ROOM

2.Ok nak #throwback kisah labour room Bonda pada Ahad lepas, 1 April 2018, masa ni sejam lebih sebelum #LilSuci #babyYH lahir. Tengah2 melawan sakit contraction yg amat dasyhat, tiba2 en suami @zul.autkaz ajak swafoto pula, katanya nak hantar ke group family kami. Apa lagi, teknik kontrol cun terus keluar berdesup walaupun sdg menderita sakit! Ni x sampai 5 saat je, lepas tu muka kembali sememeh. Dan ya, memang Bonda YH berkembang pesat di sana sini, takpe nanti lepas pantang, Bonda kembali slim..In shaa Allah.

TQ lah en suami ambilkan gambar isteri yg sudah berkembang pesat itu. Yang pasti tahniah en Suami dah 2 kali gigih teman isteri bersalin dari awal sampai akhir proses tanpa trajedi pengsan tepi katil walaupun sebenarnya dia nak pitam jugak awal2 dulu. Haha.. Alhamdulillah.

Harap semua suami setia dan tabah menemani isteri kalian yg sdg bertarung nyawa. Berikan kasih sayang dan sokongan. Isteri akan lebih kuat dan tenang bila suami sentiasa setia di sisi. Barulah baby yg keluar nanti bangga ada ayah sado seperti kalian.

Ok nak #throwback kisah labour room Bonda pada Ahad lepas, 1 April 2018, masa ni sejam lebih sebelum #LilSuci #babyYH lahir. Tengah2 melawan sakit contraction yg amat dasyhat, tiba2 en suami @zul.autkaz ajak swafoto pula, katanya nak hantar ke group family kami. Apa lagi, teknik kontrol cun terus keluar berdesup walaupun sdg menderita sakit! Ni x sampai 5 saat je, lepas tu muka kembali sememeh. Dan ya, memang Bonda YH berkembang pesat di sana sini, takpe nanti lepas pantang, Bonda kembali slim..In shaa Allah. . TQ lah en suami ambilkan gambar isteri yg sudah berkembang pesat itu. Yang pasti tahniah en Suami dah 2 kali gigih teman isteri bersalin dari awal sampai akhir proses tanpa trajedi pengsan tepi katil walaupun sebenarnya dia nak pitam jugak awal2 dulu. Haha.. Alhamdulillah. . Harap semua suami setia dan tabah menemani isteri kalian yg sdg bertarung nyawa. Berikan kasih sayang dan sokongan. Isteri akan lebih kuat dan tenang bila suami sentiasa setia di sisi. Barulah baby yg keluar nanti bangga ada ayah sado seperti kalian. 💪 . Tudung cantik terletak walaupun sedang berjuang melahirkan anak semestinya dari @sucibyyatthamzah . . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #yatthamzah #labourroom #suamiisteri #husbandandwife #deliverymoment #normalbirth #induce #overdue13hari @hospitalnaluri

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

BATUK & BERSIN AMAT MENYAKITKAN

Masa ni Bonda sedang berjuang utk melahirkan #LilSuci #babyYH dengan kesihatan yg tak berapa elok, batuk, selsema dan baru baik demam. Setiap kali batuk & bersin memang rasa mcm nk terburai je peranakan tu! Wallahi sgt sakit dan senak perut Bonda. So benda dalam tangan tu bantu melegakan derita Bonda masa tu. Alhamdulillah Bonda selalu bawa ke mana2 je benda tu. Apakah benda tu?

DUA KALI INDIUS

Maaf jika buat semua menunggu berita dari kami. Sungguh, 1 hari yg sangat mencabar. Masuk ubat induce pukul 1 pagi 1 April malam tadi. Lepas 5 minit terus sakit dtg menyerang, makin lama makin kerap, makin panjang & makin kuat sakitnya sampai satu tahap rasa macam nak pecah dan meletop rahim peranakan tu. Allahuakbar, Allah saja yg tahu sakitnya macam mana. Tak boleh tidur sepanjang malam bertarung dengan sakit demi melahirkan anak #babyYH secara normal. Mudah2an jadi khafarah cuci dosa Bonda si pendosa ini.

Lepas Subuh dlm jam 7 pagi, nurse datang check bukaan baru 3 cm. Allahu sakit sepanjang malam hanya progress 1 cm je. Sebelum induce bukaan 2 cm. Lepas induce 3 cm. Alhamdulillah itu bahagian saya. Lain ibu, lain rezekinya.

So dalam pukul 8.30 pagi saya dipindahkan ke Labour Room utk masukkan water induce yg lebih kuat bagi cepatkan lg bukaan. Masuk je air tu dlm saluran darah, Allahu terus sakit contraction menyerang 3 kali ganda lebih kuat, lebih lama dan lebih kerap dari yg diharungi sepanjang malam tadi. Lepas tu, air ketuban dipecahkan utk lajukan lg progress. Dan selepas tu.. Ya Allah sakitnya Allah je tahu. Wallahi tak tertanggung.

Syukur Alhamdulillah. Inilah nikmat sakit yg hanya wanita bergelar ibu dapat rasakan. Hanya seorang IBU diberikan KEISTIMEWAAN ini. Maka beruntunglah wahai ibu2, Allah tinggikan darjatmu di sisiNya. Bersyukurlah.

Maaf jika buat semua menunggu berita dari kami. Sungguh, 1 hari yg sangat mencabar. Masuk ubat induce pukul 1 pagi 1 April malam tadi. Lepas 5 minit terus sakit dtg menyerang, makin lama makin kerap, makin panjang & makin kuat sakitnya sampai satu tahap rasa macam nak pecah dan meletop rahim peranakan tu. Allahuakbar, Allah saja yg tahu sakitnya macam mana. Tak boleh tidur sepanjang malam bertarung dengan sakit demi melahirkan anak #babyYH secara normal. Mudah2an jadi khafarah cuci dosa Bonda si pendosa ini. . Lepas Subuh dlm Jam 7 pagi, nurse datang check bukaan baru 3 cm. Allahu sakit sepanjang malam hanya progress 1 cm je. Sebelum induce bukaan 2 cm. Lepas induce 3 cm. Alhamdulillah itu bahagian saya. Lain ibu, lain rezekinya. . So dalam pukul 8.30 pagi saya dipindahkan ke Labour Room utk masukkan water induce yg lebih kuat bagi cepatkan lg bukaan. Masuk je air tu dlm saluran darah, Allahu terus sakit contraction menyerang 3 kali ganda lebih kuat, lebih lama dan lebih kerap dari yg diharungi sepanjang malam tadi. Lepas tu, air ketuban dipecahkan utk lajukan lg progress. Dan selepas tu.. Ya Allah sakitnya Allah je tahu. Wallahi tak tertanggung. . Syukur Alhamdulillah. Inilah nikmat sakit yg hanya wanita bergelar ibu dapat rasakan. Hanya seorang IBU diberikan KEISTIMEWAAN ini. Maka beruntunglah wahai ibu2, Allah tinggikan darjatmu di sisiNya. Bersyukurlah. . #kisahlabourroomku #yattmengayat #overdue #kenainducejugaakhirnya #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #yatthamzah #alhamdulillah #pregnant #hospitalnaluri

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

SELAMAT MELAHIRKAN

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar. Saya Yatt Hamzah, Bonda YH telah selamat melahirkan seorang puteri Mujahidah secara NORMAL di Hospital Naluri kira2 jam 12.10 tengahari pada Ahad, 1 April 2018 bersamaan 14 Rejab 1439H.

Bonda dan Baby girl #babyYH seberat 3.33 kg dalam keadaan baik dan sihat Alhamdulillah.

Kami sekeluarga menzahirkan rasa syukur atas kelahiran puteri kami yang ketiga ini.

Kami juga mengucapkan jutaan terima kasih atas doa dan sokongan semua, terutamanya keluarga, rakan2 dan semua pihak yang mendoakan termasuk followers di media sosial.

Mohon doakan agar anak ini jadi seorang Mujahidah yang Solehah, Hafizah Quran, HambaNya yg faqih agi Muttaqin. Ameen.

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar. Saya Yatt Hamzah, Bonda YH telah selamat melahirkan seorang puteri Mujahidah secara NORMAL di Hospital Naluri kira2 jam 12.10 tengahari pada Ahad, 1 April 2018 bersamaan 14 Rejab 1439H. . Bonda dan Baby girl #babyYH seberat 3.33 kg dalam keadaan baik dan sihat Alhamdulillah. . Kami sekeluarga menzahirkan rasa syukur atas kelahiran puteri kami yang ketiga ini. . Kami juga mengucapkan jutaan terima kasih atas doa dan sokongan semua, terutamanya keluarga, rakan2 dan semua pihak yang mendoakan termasuk followers di media sosial. . Mohon doakan agar anak ini jadi seorang Mujahidah yang Solehah, Hafizah Quran, HambaNya yg faqih lagi Muttaqin. Ameen. 🤗😇 . #yattmengayat #yatthamzah #Alhamdulillah #babydahkeluarakhirnya #overdue13hari @hospitalnaluri

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

TALI PUSAT MELILIT LEHER DUA KALI

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar! Saya dengan rendah hati share moment detik2 cemas sebelum melahirkan #LilSuci #LilMujahidahSuci #BabyYH pada 1 April 2018 lalu tepat jam 12.10 pm. Hanya dengan 1 niat, agar ia dijadikan inspirasi buat para ibu ayah, yang bakal menimang cahaya mata buat kali pertama dan pengajaran buat anak2. Wallahi sungguh besar pengorbanan seorang wanita bergelar ibu. Sungguh tulus suci cinta mereka. Bila sudah menjadi ibu, barulah faham kasih dan pengorbanan ibu kita dahulu. Wahai para suami, hargailah dan cintailah isterimu kerana dia berjuang dengan nyawanya utk memberikanmu cahaya mata sbg waris legasimu. Tahniah IBU, kalian Mujahidah yg kuat. Semoga anak2 jadi syafaat utk mu ke Syurga. Ameen.

Perhatikan tali pusat yg melilit 2 kali leher #babyYH #LilSuci Alhamdulillah Allah selamatkan anak Bonda. ALLAHUAKBAR!

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar! Saya dengan rendah hati share moment detik2 cemas sebelum melahirkan #LilSuci #LilMujahidahSuci #BabyYH pada 1 April 2018 lalu tepat jam 12.10 pm. Hanya dengan 1 niat, agar ia dijadikan inspirasi buat para ibu ayah, yang bakal menimang cahaya mata buat kali pertama dan pengajaran buat anak2. Wallahi sungguh besar pengorbanan seorang wanita bergelar ibu. Sungguh tulus suci cinta mereka. Bila sudah menjadi ibu, barulah faham kasih dan pengorbanan ibu kita dahulu. Wahai para suami, hargailah dan cintailah isterimu kerana dia berjuang dengan nyawanya utk memberikanmu cahaya mata sbg waris legasimu. Tahniah IBU, kalian Mujahidah yg kuat. Semoga anak2 jadi syafaat utk mu ke Syurga. Ameen. . Perhatikan tali pusat yg melilit 2 kali leher #babyYH #LilSuci Alhamdulillah Allah selamatkan anak Bonda. ALLAHUAKBAR! . @zul.autkaz . 📽🎥@suhanakamal_ #BondaYH #yattmengayat #fromtheheartofaMujahidah #darihatiseorangMujahidah #yatthamzah #kisahlabourroomku #newborn #baby #motheranddaughter #labour

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

MOMEN MENCIUM WANGI BAYI

Saat paling indah adalah saat si kecil #LilSuci diletakkan di atas ku, sejurus selepas dia keluar dari rahim Bondanya. MashaAllah bau Syurga, harum yg amat. Maka hilanglah segala sakit dan penat lelah bertarung nyawa melahirkan si kecil tadi..

Nikmat yg hanya ibu2 diberi peluang melaluinya. Tahniah ibu2, you’re always the best!

THROWBACK DAKAP & CIUMAN PERTAMA

Hari ni Ahad 8 April 2018 genaplah umur #LilSuci #babyYH 7 hari iaitu tepat pada pukul 12.10 pm tadi. MashaAllah dah seminggu dah usia awak anak. Cepatnya masa berlalu. Bonda masih ingat lg masa ni minggu lepas awak baru selesai pemeriksaan keseluruhan oleh doktor & jururawat. Bonda pun baru habis dibersihkan oleh midwife dan dibawa ke wad.

Masa nurse serah awak pd Bonda di wad tu, terus Bonda dakap & cium awak puas2. Subhanallah harumnya bau awak anak. Tiada 1 perfume atau pewangi pun di dunia ini standing bau harum semulajadi seluruh tubuh mu sayang. Beruntungnya Bonda, Allah kirimkan hadiah dari Syurga pada bulan kelahiran Bonda iaitu April juga. Selamat hari lahir ke 7 wahai anak. Moga jadi anak yg Solehah. Hari ini genaplah 7 hari awak jadi umat Muhammad SAW di dunia. Hari ini juga disunatkan menamakan awak dg nama yg baik2 lagi indah. In shaa Allah sekejap lagi Bonda akan umumkan nama awak wahai si #lilMujahidahSuci

Hari ni Ahad 8 April 2018 genaplah umur #LilSuci #babyYH 7 hari iaitu tepat pada pukul 12.10 pm tadi. MashaAllah dah seminggu dah usia awak anak. Cepatnya masa berlalu. Bonda masih ingat lg masa ni minggu lepas awak baru selesai pemeriksaan keseluruhan oleh doktor & jururawat. Bonda pun baru habis dibersihkan oleh midwife dan dibawa ke wad. Masa nurse serah awak pd Bonda di wad tu, terus Bonda dakap & cium awak puas2. Subhanallah harumnya bau awak anak. Tiada 1 perfume atau pewangi pun di dunia ini standing bau harum semulajadi seluruh tubuh mu sayang. Beruntungnya Bonda, Allah kirimkan hadiah dari Syurga pada bulan kelahiran Bonda iaitu April juga. Selamat hari lahir ke 7 wahai anak. Moga jadi anak yg Solehah. Hari ini genaplah 7 hari awak jadi Umat Muhammad SAW di dunia. Hari ini juga disunatkan menamakan awak dg nama yg baik2 lagi indah. In shaa Allah sekejap lagi Bonda akan umumkan nama awak wahai si #lilMujahidahSuci ❤️ . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #yatthamzah #alhamdulillah #baby #newborn #7hari #babyYH7hari @hospitalnaluri

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

Sumber: Instagram Yatt Hamzah

Anda boleh mengikuti kisah bayi Yatt yang mengalami jaundis [Berkat Doa & Susu Ibu Jaundis Baby Yatt Hamzah Turun Ke Paras Selamat]

Tinggalkan Komen