Ibu-ibu memang suka shopping baju untuk anak kan? Tapi selama ini anda perasan tak pada label “Low Fire Danger” yang ada pada baju anak?

Tak semua baju bayi dan kanak-kanak ada label ini. Biasanya hanya pakaian yang diimport dari luar negara mempunyai label ini.

Mungkin juga kalau ternampak pun anda tak tahu apa fungsinya dan boleh jadi ada ibu yang terus menggunting label tersebut kerana beranggapan ia tidak penting.

Namun perkongsian daripada ibu ini sangat penting untuk diketahui oleh semua ibu bapa yang mempunyai anak kecil.

Berdasarkan rasa ingin tahu yang sangat tinggi maka Norhani Mohd Nor melakukan penyelidikan sendiri melalui banyak pembacaan dan berkongsi info bermanfaat ini.

APAKAH MAKSUD “LOW FIRE DANGER” PADA BAJU KANAK-KANAK?

Pernah terfikir tak kenapa baju-baju (kebiasaannya baju tidur bayi/kanak-kanak) yang diimport dari luar negara ada label sebegitu? Penting atau tidak kita untuk ambik tahu?

Selama ni kita ignore aje. Baju-baju Made in Malaysia tak ada pun label macam ni. Tapi kalau di oversea memang hampir semua kita jumpa.

Ini adalah ciri keselamatan pada baju mereka yang ditetapkan dalam garis panduan pembuat baju.

Sebelum baju mereka dipasarkan kepada pengguna, harus melalui ujian-ujian bagi membolehkan “Low fire danger” label dipasangkan.

Tahukah kita bayi dan kanak-kanak adalah golongan yang sukar menyelamatkan diri sendiri jika berlaku kebakaran di rumah?

Terutama ketika mereka tidur, selalunya baju tidur atau pajama mereka disambar api dengan mudah dan risiko untuk kulit melecur adalah tinggi dan boleh mengakibatkan fataliti.

Baju-baju label begini memperlahankan sambaran api dan mengurangkan risiko kulit melecur. Untuk faktor keselamatan anak-anak, carilah baju yang mempunyai label begini.

Eh tapi, bila anak-anak pakai baju ada label macam ni jangan biar je pulak diorang main api ke atau tak evacuatekan diorang cepat-cepat jika terjadi kebakaran. Kang mama tepuk dahi awak!

“Safety starts from home.”
Tulisan: Mama safety concern Norhani Aida Mohd Nor

Rujukan: http://www.kidsafensw.org/imagesdb/wysiwyg/childrensnightwearsafety2013.pdf

Tinggalkan Komen