Selalu orang cakap kalau ada anak ramai susah nak bawa mereka makan di luar.

Biasanya sukar nak kawal pergerakan mereka dalam satu masa. Bila dah bersama adik-beradik macam-macam tingkah laku yang akan ditunjukkan.

Tapi seorang ibu ini, Puan Siti Maisarah Saifuddin membuktikan semua itu adalah silap.

Suri rumah ini mempunyai cara tersendiri untuk mendisiplinkan lima orang anak lelakinya terutama ketika membawa mereka bersiar-siar dan makan di luar.

Cara ibu ini mengawal tingkah laku anaknya boleh dicontohi oleh ibu lain yang juga mempunyai anak yang ramai.

Lumrah seorang ibu surirumah.
Bila punya anak yang ramai, hampir sebahagian tugasan terpaksa diambil alih sepenuhnya.

Kerapkali saya ditanya,
Macamana saya urus anak-anak hero 5 orang ni di tempat awam, kemana-mana sahaja.

Percaya tak kalau saya katakan,
Anak ramai sebenarnya lebih mudah diurus berbanding 2 ke 3 orang?

Eh biar betul?
Ye, betul.

Ini situasi ketika saya membawa mereka keluar.
Habib 9 tahun.
Hanif 7 tahun.
Hafiz 6 tahun
Hasyri 4tahun.
Hakim 1 tahun.

anak ramai

Sebelum keluar, mulakan dari rumah.

1. Pesanan penaja.

Sebelum keluar rumah, saya pastikan semua settle dahulu.
Kalau ada anak yang jenis pakai pampers waktu malam je, so pakaikan siap-siap pampers. Walaupun nak keluar kejap je. Sebab time dia nak kencing ke apa, dia tak mengganggu waktu kita di luar atau tempat awam.
Kalau tak, macamana nak berlari cari tandas lagi?
Nak-nak kalau tengah drive.
Tetiba, umi nak kencing! Ala padan…

Selalunya hasyri memang saya pakaikan pampers siap-siap.

Kemudian, pesan siap-siap pada abang-abang yang lain.
“Pergi toilet siap, kalau nak kencing lepas ni masa umi drive, umi tinggal tepi jalan je. “

Selalu saya guna ayat ni, dia orang dah takut. Haha.. so cepat-cepat ke toilet belaka.

2. Situasi dalam kereta.

Saya akan beri pesanan siap-siap pada abang.
“Habib yang paling besar mesti jaga Hasyri yang kecik.
Hanif mesti jaga Hafiz.
Always pimpin tangan adik, jangan berlari.
Kalau sesiapa berlari, tak dengar umi cakap, tak ingat apa yang umi pesan, umi uturn balik.
Siapa good boy, umi belanja ABC.”

ABC adalah kegemaran anak-anak.
Dan saya tahu, itu reward paling baik untuk beri pada anak-anak.

Dalam kereta, pesan siap-siap mohon behave.
Tak nak bergaduh. Tak nak bertengkar.
Anak lelaki kan. Sekali bergaduh bertumbuk, dengan mak sekali jadi ninja!

Pernah tetiba hampir sampai di tempat dituju, dia orang tetiba bergaduh.
Apa saya buat?
Saya pegang pada janji.
Saya UTURN balik on the spot.

Haru kan? Mana tak haru nak-nak kalau time tu nak gi makan dan perut kita pun tengah lapar.
Memang kesian kat anak.
But, kena jadi parent yang pegang pada janji.
Once you cakap uturn kalau bergaduh, so please make it uturn.

Sebab apa? Meh saya cerita.

Peristiwa ni hampir berkali-kali terjadi.
Memang nak bagi mereka behave tempat awam bukan senang.
Ada time order makan, dia bergaduh. Pun saya uturn balik.
Bukan tak kesian kat anak.
Tapi memberi pengajaran.
Dan anak tahu, kita betul-betul tegas.
So next time, anak-anak dengan sendirinya berjaga-jaga.

anak ramai

3. Susun kedudukan di meja makan.

Selalunya saya pilih meja makan yang luas, tepi sekali.
Anak-anak saya jenis berebut nak makan tepi umi dan adik baby (hakim).
Mereka berempat akan berebut kerusi dahulu.
So masa tu, ibu main peranan paling penting.
Ibu dihujung sini.
Abang paling besar dihujung sana.
Make sure adik yang dia orang kena jaga duk sebelah masing-masing.
So diorang tahu tanggungjawab dia orang belum habis.

Oh ya! Make sure masa nak keluar makan ni,
Anak-anak memang betul-betul lapar!
Kalau ada yang tak nak makan, better beli tapau je.

4. Order makan satu persatu.

Selalunya kalau pergi makan, mesti order air dulu kan?
Kali ni tukar.
Order makanan sahaja dulu.
Air order bila dah habis semua makan.
Sebab bila anak minum air dulu, dia takkan habiskan makanan dia orang.

Dan selalunya bila dah habis makanan, semua behave, saya akan bagi reward pada dia orang.
Ok, order abc. So dia orang tahu, sape behave masa makan, umi bagi hadiah.

But ingat!
Kalau order abc, order untuk 2 orang je.
Contoh kalau berempat. Then mintak mangkuk lebih.
Ibu, masa order sampai, rasa dulu makanan tu. Baru bagi anak makan. Even sesudu sahaja.
Then bagi-bagikanlah makanan tu. Dia orang still berkongsi.
Kalau ada yg merajuk, saya pesan siap-siap.
Ok. Jangan makan. No more datang makan lagi. Nanti duduk rumah je.
Dah tak boleh have fun dengan umi.
Automatik yang merajuk tadi nak makan. Hoho..
Sebab dia tahu umi tegas.
Kalau umi sanggup uturn, umi mesti sanggup tinggal dia kat rumah jugak.haha

Oh ya! Tahu tak kenapa ibu kena merasa dulu makanan anak-anak? Nanti saya sharing.
Seronok story bab ni!

5. Situasi semasa makan.

Pernah kan anak tengah makan, comot-comot.
Ibu, belajar beri arahan pada anak yang sulung.
“Abang, lap mulut adik tu. Kesian adik comot. Hahaha”

anak ramai

Kenapa hahaha? Sebab nak ambik hati abang yang tengah mood makan tadi kot spoil mood sebab kena tengok adik tetiba.
Ibu, wujudkan situasi lucu dan kelakar.
Rajin tanya anak, sedap tak? Suap umi sikit.
Jangan pelik kalau tetiba 4 orang sekaligus berebut nak suap.
Masa tu pandai-pandai la ibu bagi giliran.

Selalunya di kedai makan, saya akan order 3 nasi sahaja. Yang dua orang lagi akan berkongsi. Saya orderkan pinggan lebih.
Kalau ada yang tak cukup, baru menambah.

Kenapa?
Sebab sayang tengok nasi yg tak habis.
Nanti saya nak habiskan macam mana?

6. Pakaian ibu.

Bila keluar makan, saya make sure pakaian saya bebas bergerak.
Tak semestinya seluar.
Tapi kain yang bebas untuk bergerak lebih laju.
Bila berjalan,
Hasyri akan pimpin tangan saya sementara saya dukung Hakim.
Habib, hanif dan hafiz akan berjalan berpimpin tangan.
Kalau menghalang jalan, maka saya bagi arahan jalan berdua.

Begitu juga dengan niqab.
Saya lebih selesa memilih niqab yang senang dibuka ketika makan.
Dan niqab ElHuda pilihan saya sebab lebih mudah.

7. Nak ke mana selepas makan?

Kenal pasti minat anak-anak.
Sedari kecil, saya biasakan anak dengan buku sebagai reward.
Sampai di kedai buku ibarat heaven buat mereka.
Saya biarkan mereka memilih buku kesukaan.
Pilihlah buku apa. Umi akan cuba setuju.
Ada jugak pilih buku komik ke apa.
Selalunya saya bertolak ansur.

8. Macam mana kalau anak nampak mainan masa keluar?

Pernah saya tengok situasi anak tantrum kerana nak mainan yang mahal.
Ibu bapa menahan pilu yang amat di hadapan orang.
Saya ingat pesan bonda,
“Jangan ditahan kemahuan anak.
Kalau tak setuju, nasihat yang baik.
Kalau tak makan saman, tukarlah. Beli barang lain.”

Itu yang saya buat.
Tipulah kalau anak saya tak pernah mintak mainan.
Itu dunia anak-anak kecil tanpa batasan.
Selalunya saya bawa mereka ke kedai mainan.
Saya bagi peluang mereka melihat.
Tapi bila tengok harga, saya rasa macam telan bom.
Saya bagitahu siap-siap.
Umi tak cukup duit.

Pernah sekali dia orang merengek nak jugak mainan.
Saya belikan dalam sendu.
Naik kereta, dia orang mintak beli air.
Saya pura-pura menangis, duit dah habis.
Macamana nak beli air.
Saya keluarkan dompet.
Memang duit dah habis.

Anak kedua saya tetiba nenangis dan meminta maaf berkali.
Mungkin serba salah duit dah beli mainan.
Sejak haritu dia belajar sesuatu.
Habib dan hanif faham setiap kali saya katakan umi tak cukup duit.
Saya belajar mohon maaf dengan anak jika tak dapat memenuhi permintaan.
Selalunya kalau ke tempat mainan, saya bagi dia pegang dan tengok sepuasnya.
Biar hilang rasa bosan dan keinginan.

Lama-lama dia orang tahu,
Heavennya di kedai buku berbanding kedai mainan!

9. Apabila semua selesai.

Selalunya bila naik kereta, otw balik,
Saya tanya perasaan anak-anak setiap seorang.
Bila gembira, apa yang perlu buat?
Saya pastikan mereka berterima kasih dengan saya.
Agak lama nak ajar mereka berterima kasih sekalipun untuk happy-happy time.
Alhamdulillah sekarang tak lagi.
Awal-awal beli atau dapat sesuatu,
Dia orang tak lupa ucap, Terima kasih umi! Terima kasih ayah!

Percayalah!
Masa tu ibu mesti rasa macam nak lompat sampai ke bintang bila anak happy!

10. Berjanjilah. Tapi mesti tunaikan!

When you make a promise, so please!
Make it true.
Anak-anak sebenarnya belajar behave dari sebuah janji.
Reward lah bila mereka behave.
Walau sekecil-kecil reward, mereka akan lebih menghargai.

 

Tinggalkan Komen