Sebenarnya kalau diikutkan perancangan, Fynn Jamal berhasrat untuk sunatkan anak lelakinya Juna waktu bayi lagi.

Tetapi disebabkan ketika itu keutamaan diberikan kepada rawatan sakit jantung si kecil maka hal sunat terpaksa ditangguh dahulu.

Bila Juna yang juga seorang kanak-kanak autistik semakin membesar, Fynn semakin bimbang memikirkan hal tersebut.

Maklumlah dia tak boleh sunatkan anaknya secara normal seperti kanak-kanak lain.

Sehinggalah dia menemui pusat rawatan yang menawarkan harga berpatutan untuk bius penuh kanak-kanak bersunat.

Jom baca tip sunatkan anak istimewa yang dikongsi Fynn Jamal dalam laman instagram peribadinya.

LEGA BILA BOLEH SUNATKAN JUNA

sebelum juna lahir lagi mmg aku dah arrange nak sunatkan dia ketika newborn. tapi yelah. kita merancang. juna sakit jantung dan perlu heart surgery. cita2 sunat awal terus tamat. . semakin dia membesar semakin aku risau. dia autistik. lagi besar lagi susah nak tame down kalau dia meltdown. so dari tahun lepas aku mula tanya sana sini utk tau rate khatan anak dgn disability sbb obviously kekdah biasa adalah out of the picture. . most of the clinic yg aku tanya— rate general anaesthesia di swasta mencecah 5k. kita faham. sdgkan beranak dpt half body epidural pun dah berapa— apa lagi kalau full body. . kemudian bila dedek lahir bulan 11 lepas, dgn niat saja2, aku tanya doktor. alang2 dedek lahir di rampai puteri dan akan kami ulang-alik check up sini; aku harapkan kalau elok harganya— sunat sini saja. . rm1.5k jawabnya. general anaesthesia. aku terus set appointment. . apa yg penting sblm surgery adalah 6 jam puasa. juna akan sunat jam 5:30pm. maka sengaja aku biar dia oversleep sampai tghari. apakala dia bangun— aku sogok dia dgn playdoh. . settle. ralit sampai sudah. haha. . sampai hospital juna disuruh salin baju. pakar anaesthesia suruh aku ada depan juna sampai dia out. kemudian right after— aku kena keluar supaya aku tak jadi makcik2 yg sibuk letak hidung kat tempat kerja org. hahaha. . the process lasted for less than 30 mins. kaedah laser. sbb paling cepat baik. juna dibangkitkan dari anaesthesia lalu dipindahkan dari operation theatre ke wad sementara. . mcm biasa, lepas tidur paksa tu kita akan menggigil yg bersungguh. juna handled it like a pro. tapi aku tau macammana dia cuba kontrol desibel rengek dia— he is in massive pain. . doctor bagi penenang through iv drip. syarat nak keluar sgt mudah. bila anak dah boleh berdiri dan tak mamai. itu sahaja. . simple je. cuma sbb xpernah baca rundown sunatkan anak2 OKU— seram tu melebihi waras. takde lah complicated sgt. alhamdulillah selesai. . hari ini masuk hari ke tiga dah. so far subhanallah— what a champ. tak ada merengek ke, sayu hati ke apa. dia cuma banyak diam. itu je. haih. sedih juga. but ok la. . kerja penuh seni. kemas dan dah kering pun. good job semua. thank you utk segalanya. . #junasunat

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Sebelum Juna lahir lagi memang aku dah arrange nak sunatkan dia ketika newborn. Tapi yelah kita merancang. Juna sakit jantung dan perlu heart surgery. Cita-cita sunat awal terus tamat.

Semakin dia membesar semakin aku risau. Dia autistik. Lagi besar lagi susah nak tame down kalau dia meltdown. So dari tahun lepas aku mula tanya sana sini untuk tau rate khatan anak dengan disability sebab obviously kekdah biasa adalah out of the picture.

Most of the clinic yang aku tanya— rate general anaesthesia di swasta mencecah 5k. Kita faham sedangkan beranak dapat half body epidural pun dah berapa— apa lagi kalau full body.

Kemudian bila dedek lahir bulan 11 lepas, dengan niat saja-saja, aku tanya doktor. Alang-alang dedek lahir di Rampai Puteri dan akan kami ulang-alik check up sini; aku harapkan kalau elok harganya— sunat sini saja.

RM1.5k jawabnya.
general anaesthesia.
aku terus set appointment.

Apa yang penting sebelum surgery adalah 6 jam puasa. Juna akan sunat jam 5:30pm.

Maka sengaja aku biar dia oversleep sampai tengh hari. Apakala dia bangun— aku sogok dia dgn playdoh.

Settle. Ralit sampai sudah.

“EH SIMPLE JE RUPANYA”

Juna bersedia untuk bersunat

Sampai hospital Juna disuruh salin baju. Pakar anaesthesia suruh aku ada depan Juna sampai dia out.

Kemudian right after— aku kena keluar supaya aku tak jadi makcik-makcik yang sibuk letak hidung kat tempat kerja orang. hahaha.

The process lasted for less than 30 mins. Kaedah laser sebab paling cepat baik. Juna dibangkitkan dari anaesthesia lalu dipindahkan dari operation theatre ke wad sementara.

Macam biasa, lepas tidur paksa tu kita akan menggigil yang bersungguh. Juna handled it like a pro.

Tapi aku tau macammana dia cuba kontrol desibel rengek dia— he is in massive pain.

Doctor bagi penenang through iv drip. Syarat nak keluar sangat mudah. Bila anak dah boleh berdiri dan tak mamai. Itu sahaja.

Simple je. cuma sebab tak pernah baca rundown sunatkan anak-anak OKU— seram tu melebihi waras. Takde lah complicated sangat. Alhamdulillah selesai.

Hari ini masuk hari ke tiga dah. So far subhanallah— what a champ. Tak ada merengek ke, sayu hati ke apa.

Dia cuma banyak diam. Itu je. Haih. Sedih juga but ok la.

Kerja penuh seni. Kemas dan dah kering pun. Good job semua. Thank you untuk segalanya.

Sumber: Instagram Fynn Jamal

Tinggalkan Komen