Antara kerisauan dan persediaan yang kita ibu bapa sering lakukan adalah pengurusan anak-anak kecil semasa hari raya. Terutamanya pada hari raya pertama yang memerlukan kita membawa anak berjalan ke sana sini.

Ada juga yang bimbang boleh ke anak kecil bertahan dalam keadaan orang ramai dan singgah dari rumah ke rumah sehingga petang. Ini antara dilema ibu-ibu yang baru pertama kali beraya dengan anak. Lain pula situasinya bagi yang ada anak ramai dan perlu hadap setiap perangai berbeza.

Berdasarkan perkongsian dari Terapis Cara Kerja, Aisyah Rozalli, ibu bapa kena buat mental planning. Antara mental planning yang kita selalu lakukan semasa membuat persediaan raya bersama anak-anak termasuk:

  • Pemilihan baju raya yang menyerap peluh dan selesa.
  • Pemilihan kasut raya yang senang dipakai-buka untuk anak-anak toddlers yang dah mula berjalan sendiri.
  • Beg kecil yang akan membawa segala perkakas anak-anak sepanjang berjalan raya yang di dalamnya terkandung:

*Wet wipes (senang nak lap mulut anak, tangan, meja rumah orang yang anak kita kotorkan secara sengaja mahupun tak sengaja, secara comel mahupun menggeramkan).

*Pampers (kalau anak masih pakai pampers)

*Baju sepersalinan (atau dua,tiga persalinan) untuk anak dan mak (kot anak termuntah kat baju kita)

*Plaster (kot terluka yang menyebabkan tangisan sekuat tenaga)

*Termos air panas (kalau ada anak yang masih menyusu botol) termasuklah segala barang penyusuan beliau.

*Permainan manipulatif untuk lekakan anak (nanti saya share dalam posting yang lain tentang aktiviti manipulatif untuk lekakan anak ni)

*Bekas letak duit raya anak (sebab ayah diorang mesti kata “Suruh Mama simpan. Nanti hilang.” Kan? Kan?)

*Botol air masak seorang anak satu (Ajar anak-anak jaga botol air masing-masing. Mereka perlu belajar jaga kesihatan diri.)

Dan senarainya berterusan mengikut keperluan-keperluan tambahan keluarga

Yang saya senaraikan di atas adalah perkara-perkara fizikal. Perkara-perkara fizikal ini amat penting bagi memastikan anak-anak kita selesa sepanjang berjalan raya. Kerana sesungguhnya anak yang selesa, menjamin kesejahteraan ibu bapa.

BAGAIMANA PULA DENGAN PENJAGAAN KESELAMATAN DAN PERILAKU ANAK?

Memastikan anak mengikut arahan, menjaga keselamatan dan duduk sopan santun semasa kita pergi berjalan raya adalah satu cabaran.

Terutamanya kalau anak anda macam anak saya. 3 orang anak lelaki yang lasak dan kreatif. Tapi… Manja… Boleh pening dibuatnya kadang-kadang. Main sikit punya lasak, tapi bila terhantuk antara satu sama lain sikit, raungannya sehingga ke lorong belakang rumah depan boleh dengar (ha! tengah fikir la tu macam mana lorong belakang rumah depan tu). #pengsan.

Antara kaedah yang biasa Terapis Kanak-kanak guna adalah memberikan Social Story atau Cerita Sosial untuk anak-anak faham do’s and dont’s semasa apa-apa event persekitaran yang kita mahu anak-anak faham.

Social story ini perlu dimulakan awal. Tak boleh pagi raya baru nak mula tunjuk. Anda sudah boleh mula tunjuk sekarang. Ajak anak anda lihat gambar-gambar social story yang anda sediakan dan terangkan pada mereka atau ajak mereka berbincang dengan anda tentang gambar yang anda tunjukkan.

Sumber: Aisyah Rozalli

 

 

 

Tinggalkan Komen