Ibu hamil yang berpuasa boleh amalkan minuman susu kurma dikongsi oleh seorang ibu ini yang mampu tahan berpuasa untuk tempoh selama 19 jam.

Puan Nana Ruzanna yang tinggal di United Kingdom mengakui selepas mengamalkan minuman susu kurma ketika sahur, ada perbezaan dari segi kekuatan fizikal yang dirasakan.

Ibu hamil lain elok amalkan juga minuman ini. Buah kurma juga adalah makanan sunnah dan memang terkenal sebagai pembekal tenaga berpanjangan.

“Ramai yang tanya macam mana saya boleh bertahan puasa sampai 19 jam lamanya. Dah la pregnant pulak tu. Buat anda semua, di sini saya nak kongsi apa yang saya amalkan sepanjang saya berpuasa.

Saya mula amalkan puasa hari ketiga sebab baru tau tip ni. Memang ada beza sangat dengan puasa yang terdahulu.

Alhamdulillah walaupun bersahur tak makan nasi,(memang tak lalu makan berat disebabkan jarak antara berbuka dan imsak hanya 5 jam sahaja).

InsyaAllah perut rasa kenyang sahaja sepanjang hari. Badan tak letih sangat. Bila berbuka pun tak gelojoh makan macam-macam.

Moga bermanfaat buat semua.Malah amalan minuman susu kurma ini cukup berkhasiat serta boleh jadi milk booster untuk ibu-ibu yang sedang menyusukan anak. Bagi yang bukan Islam pun boleh cuba”.

Bahan-Bahan:

Kita cuma perlukan 3 bahan je. Kurma 5 biji, air masak setengah cawan, susu segar satu cawan. Kurma tak kisah nak letak banyak mana tapi digalakkan dalam bilangan ganjil utk ikut sunnah nabi.

5 biji Kurma (Bilangan ganjil)

Setengah Cawan Air Masak

1 Cawan Susu Segar

Cara Membuat:

Kurma dibuang biji dan isinya kita carik-carikkan. Rendam dalam setengah cawan air masak. Biarkan rendam sampai kurma kembang.

Biasa saya akan rendam dalam pukul 7pm dan minum masa sahur dalam pukul 2.20am. Buat yang di Malaysia, sebelum tidur tu boleh rendam dah untuk minum ketika sahur esoknya. Kalau rendam sekejap pun takpe asalkan kurma tu kembang.

Bila kurma dah kembang, boleh blend dengan secawan susu segar. Minum ketika penutup sahur. Kiranya dah nak imsak baru minum. Jangan lupa selawat ke atas nabi dan doa mohon Allah permudahkan puasa kita.

InsyaAllah perut kenyang dan badan kekal bertenaga sepanjang hari. Untuk anak-anak yang baru belajar nak puasa tu pun boleh amalkan. Selamat mencuba 

*saya nak tambah lagi khasiat amalan ni, susu kurma juga boleh jadi milk booster untuk mommies yang sedang menyusukan anak. Mereka yang non muslim pun boleh try ok.

 

 

Tinggalkan Komen