Banyak perubahan berlaku pada badan ibu semasa mengandung dan yang paling diberi perhatian adalah kulit. Perubahan ini mungkin merisaukan kerana ia mengubah rupa paras badan ibu. Bahagian yang ketara berlaku adalah pada kulit, kuku dan juga rambut.

Walaupun nampak seakan-akan buruk, perubahan ini hanyalah bersifat sementara dan hilang selepas kelahiran dan tidak membahayakan. Bagi ibu yang risau boleh berbincang dengan doktor sekiranya perubahan ini mengubah serta mengganggu emosi.

Malah perkongsian dari Puan Amma Malik mengenai perubahan kulit dan fizikalnya semasa hamil memang memberi sedikit tekanan untuk berdepan dengan orang ramai tapi selepas bersalin semuanya dah kembali pada asal.

Dah banyak kali tulis padam tulis padam seriously taktau nak cerita macam mana.. rasa macam erghhh.. tak sanggup nak tunjuk rupa hulkkk. Hahahaha..

Dulu masa preggy kalau up cakap muka makin hitam, hidung kembang skin breakout, akan ada orang komen tak baik mengeluh la apa la bla bla bla.. masalahnya memang stres sebab orang akan tegur pergi mana pun.. Eih amma ka? Awat hitam? Laaa.. amma ka nampak hidung ja dari jauh. blablablablaa.

Bayangkan dah la time tu tengah pregnant pahamkan emosi ibu hamil ni macam mana cepat touching.

Amma tak marah orang tegur yang betul-betul dia memang terkejut tengok amma 1st time lepas pregnant. Yang amma marah ni yang jenis sengaja seronok mengata perli-perli ni. Tak ada life barangkali.Kulit muka gelap, berminyak

Kejadian ni tak jadi masa awal pregnant, awal-awal dulu amma ada alahan teruk muntah-muntah. Sampai kena warded ja dlu.. lepas trimester 1 tu la dia mula bertukar jadi bini shrek macam fiona tu..

Bila start ja episode duka ni amma dah tolak cermin tepi, langsung tak mau tengok dah.. 1st skin amma start jadi macam burn +berminyak teruk, lepas tu dia naik biji-biji kecik macam jerawat pasir tu.. serius stres sebab selama ni tak pernah nah naik jerawat.

Dah macam-macam amma buat tapi tak jadi apa.. macam tula kejadian dia bukannya makin elok tapi bertambah-tambah teruk. Ada la satu hari tu amma pergi jalan-jalan Mydin sebab teringin nak minum tea live dengan bahulu.. tengah jalan-jalan ada la terselisih dengan budak sekolah dalam 3,4 orang cam tu.. amma nak lalu so depa bagi laluan, tau dak masa tu salah sorang dari budak-budak tu cakap camni, Weii tepi-tepi bagi makcik tu lalu (aku dalam hati whattttt ???? makchikkk !!!!!) berlalu la dengan sedih dan tiba-tiba tengah jalan-jalan tu nak patah balik beli bahulu, selisih pulak dengan mak saudara belah suami.. serius wei amma tegur dia, dia blur memang macam tak kenal langsung.. bila amma tengok dia macam memang tak ingat amma, amma kata la chu ni amma ni tak kenal ka? Dia terkejut, pastu dia minta maaf sebab takut ammaa terasa hati sebab dia tak cam amma..

Banyak lagi kejadian aneh tapi tak larat nak tulis sebab 9 bulan kot macam-macam kisah ada. cerita yang mana terlintas difikiran dah la ye…

Dan masa pregnant ni bukan sahaja alah, bertukar tapi jadi macam-maca. Sampai nurse yang amma selalu p checkup tu kata amma lasak.  Yala tiap kali pergi checkup ada ja cerita baru.

Masa 27 week amma kena minyak panas kt perut sebab goreng karipap, biasa la mengandung teringin nak makan tapi duk cari orang jual tak jumpa.. so beli yang frozen balik goreng sendiri.. sakit? Jangan tanya sebab banyak kot kena. Parut pun ada lagi.. Kes tu nurse tau bila checkup perut ada mengelembung air bisa.

Lepas tu tak habis kat situ ja episod duka, dia mai lagi yang baru. Masa 37 week amma kena kayap pulak kat muka dengan tengkuk (meninggalkan parut jugak wei) macam mana nak elok.

Macam Dayang Senandung

Okokok… lepas tu yang paling teruk dekat-dekat nak bersalin kejadian tu makin mengganas hitam macam dayang senandung , mak amma yang cakap, tapi dia cakap cam tu lepas dah bersalin muka makin buruk lari habis bentuk muka hidung mata kulit astaga jangan kata orang pun tak kenal.

Tengok jelah semua gambar ni. Serius please baca sambil bayangkan hampa kat tempat amma

*psttt nasib suami selalu puji comel masa tu walaupun hakikatnya dia cuma tak mau amma stres.

Sumber: Amma Malik

Tinggalkan Komen