Selain biskut raya, kudap-kudapan seperti kerepek sangat sesuai dihidangkan ketika hari raya. Namun tak ramai yang sanggup membuat kerepek sendiri kerana proses penyediaanya yang rumit dan memakan masa yang lama seperti kerepek ubi & kerepek pisang.
Kali ini kami kongsikan resipi mudah dari Sweets Niesah untuk membuat kudapan hanya menggunakan 1 bahan utama iaitu penne pasta dan boleh diperasakan mengikut citarasa masing-masing. Anak-anak confirm suka!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Chawanmushi, hidangan pembuka selera yang cukup popular di Jepun yang dibuat daripada campuran telur dan digabungkan dengan bahan-bahan lainnya, dikukus sebati sekali gus memberi kesempurnaan rasa yang sempurna!
Apa yang pasti ianya begitu mudah disediakan. Jadi apa kata, kali ini kita layan selera anak-anak dan keluarga dengan menyediakan Chawanmushi mengikut resipi yang dikongsikan oleh Arina Rashid ini.
Siapa peminat chawanmushi? Meh Rina nak share satu resepi yang rasa dia nak sama macam chawanmushi.
Sebenarnya chawanmushi ni telur kukus je. Nak buat dia punyalah senang. Tak sempat nak berpeluh pun. Paling puas hati boleh letak bahan banyak-banyak. Camtu sekali.
Untuk resepi telur kukus / steamed egg / chawanmushi korang sediakan blender, pengukus, bekas ramekin. Kalau takda, guna tipuware pun boleh.
Bahan-bahan dia: 3 biji telur 260g air ½ tsp garam
Cara Penyediaan:
Blend kesemua bahan kat atas sampai sebati.
Sediakan bekas. Kalau guna ramekin dapat 4 bekas. Kat bekas tu isilah segala apa-apa yang korang suka. Rina letak cendawan shitake dengan crabstick.
Tuang bancuhan telur tadi perlahan-lahan ke dalam bekas. Kalau ada buih, kaup buih tu buangkan. Ni sebab nak bagi cantik telur kukus tu nanti.
Nak tabur dengan daun bawang ke daun sup ke pun boleh. Lepastu kukus selama 20 minit.
Dah siap!
Super pantas dan berbaloi kan. Kalau chawanmushi dia guna dashi sebagai perisa. Kita guna garam pun dah ok dah tu.
Sebenarnya resepi asal dari cookidoo ni. Yang ada TM6 boleh refer resepi steamed egg dekat resepi Hainan Chicken Rice.
Setting tm6 untuk blend bahan-bahan atas tu ialah 6 sec, speed 4. Untuk kukus pulak, guna varoma tray, set kan masa 20 minit, suhu varoma, speed 3.
Bila anak makin besar, permintaan nak makan tu macam-macam. Lauk sama pun mereka bosan juga. Ada anak tak kisah tapi ada anak susah makan. Bila hari-hari makan nasi je, mama pun dah kehabisan idea nak masak apa lagi.
Kadang resipi yang ringkas buat anak lagi suka nak makan. Untuk kali ini, apa kata gunakan spageti untuk hidangan seisi keluarga. Biasa antara yang anak suka sos bolognese atau carbonara.
Namun jika mama tak rasa nak buat versi tu, boleh buat spageti aglio olio dengan cara menggoreng. Senang sangat dan lauknya pun ikut kesukaan ahli keluarga.
1) Mula-mula, rebuskan spaghetti bersama 1 sudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit tau air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
2) Dalam kuali yang lain, masukkan olive oil (saya guna minyak masak biasa) dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau tu, baru saya letak cili kering yang telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
3) Kemudian, masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepastu masukkan pula sedikit air rebusan spaghetti tadi.
5) Lepastu bolehlah masukkan spaggeti, tomato ceri dan lada benggala. Gaul sehingga rata. Okay dah siappp!! Pinggan mana pinggan.
Kredit: Nafsiah Rahim
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar roti, resipi yang satu ini mungkin menambahkan lagi hidangan resipi roti anda. Roti dengan gabungan ringkas iaitu telur dan susu pekat manis buat rasa roti lebih lembut dan manis berlemak.
Malah gabungan dua bahan ini memang sedap rasanya. Tak percaya jom cuba resipi ini. Memang meletop. Ringkas tetapi cukup sedap. Anak-anak pasti makan berebut-rebut.
RESEPI ROTI GORENG LEMAK MANIS ALA FRENCH TOAST
Bahan-bahan:
Telur 3 biji
Susu pekat manis 2 @ 3 sudu besar
Secubit garam
Roti potong (besar)
Minyak untuk menggoreng
1. Mula-mula, pecahkan telur. Masukkan susu pekat dan garam. Kacau hingga sebati.
2. Kemudian, potong roti ikut suka dan celupkan dalam adunan tadi.
3. Bila kuali dah panas, letak sedikit minyak dan bolehlah goreng seperti biasa.
Kalau goreng dengan butter pun boleh, lebih wangi. Tapi tak perlu letak garam ya kalau nak guna butter yang dah sedia masin @ salted butter.
Bila dah nampak garing atau keperangan, bolehlah balikkan. Lepas tu angkat dan toskan. Siap!
Ha, semudah ABC dah siap dah roti goreng lemak manis kita. Mungkin ada yang biasa buat sebelum ini, tapi tak pernah pula terfikir nak tambahkan susu pekat kan?
Jadi apa lagi, kena cubalah sebab memang rasa lemak manis-manis tu akan menaikkan lagi rasa. Boleh dimakan begitu saja. Anda mesti akan rasa perbezaannya.
Kredit : Ratna Sari Zain
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!