Kebanyakan ibu selalu pening fikirkan resipi apa nak masak untuk baby setiap hari. Resipi puri ini cukup mudah dan senang.
Bagi mommy yang bekerja atau suri rumah boleh praktikkan. Lepas ni tak payah nak pening-pening dah.
Cukup 15 minit, mommy dah boleh duduk bersila breakfast atas sofa empuk.
10 Resipi ni penuh khasiat dan dijamin 200% Halal untuk ibu-ibu yang ada anak kecik umur 6 bulan.
Pada usia 6 bulan, anak akan mula lalui proses “weaning”. Maksudnya dari hanya menyusu susu badan atau susu tepung, bayi akan mula makan. Nyum nyum.
Antara zat penting yang mula merosot dalam badan bayi pada usia 6 bulan ke atas ialah zat besi.
Susu ibu dah tak dapat tampung permintaan (demand) zat besi yang mencukupi bila bayi mula cecah usia 6 bulan. Sebab tu proses weaning sangat penting untuk dimulakan seawal umur 6 bulan.
Dari makanan bayi, barulah bayi dapat zat besi yang mencukupi.
Dah start makan ni, susu jangan dilupa pula. Naikkan jumlah makanan yang diberi dan mula kurangkan jumlah susu yang diberi sehingga usia anak cecah 2 tahun.
Yang terbaik kalau awak bagi anak makan dulu sebelum bagi susu. Kalau bagi susu dulu, baby jadi kenyang dan kurang minat nak makan.
Boleh buat banyak-banyak puri ni dan simpan sehingga 2-3 bulan di dalam freezer.
Boleh guna resipi ni secara bergilir sampai baby membesar jadi sihat dan kuat.
Puri Lobak Merah dan Labu
Bahan-bahan:
• 50 g labu
• 1/2 batang lobak merah ( saiz sederhana )
Cara memasak:
1. Labu dan lobak merah dipotong dadu.
2. Masukkan lobak merah ke dalam periuk dan renehkan selama 10 minit atau sehingga lembut.
3. Kemudian, masukkan labu yang telah dipotong dadu, dan reneh selama 2-3 minit atau sehingga labu menjadi lembut lembut. Gigih tak?
4. Masukkan labu dan lobak merah ke dalam mesin pengisar. Masukkan sedikit air dan kisar sehingga sebati.
Puri Keledek dan Bunga Kubis
Bahan-bahan:
Cara memasak:
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk stim
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas.
Puri Keledek dan Labu
Bahan-bahan:
Cara memasak:
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk stim
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Saiz hidangan : 3-4 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Lobak Merah dan Kentang
Bahan-bahan:
Cara memasak:
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk rebusan
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Kentang dan Kubis Bunga
Bahan-bahan:
Cara memasak:
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk stim
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Saiz hidangan : 3-4 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Epal, Pic Kering dan Kurma
Bahan-bahan:
Cara memasak:
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Epal , Pir dan Kayu Manis
Bahan-bahan:
Cara-cara memasak:
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Pir dan Avocado
Bahan-bahan:
Cara memasak:
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Epal dan Pisang
Bahan-bahan:
Cara memasak:
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas
Puri Mangga dan Avocado
Bahan-bahan:
Cara-cara memasak:
Saiz hidangan : 2-3 hidangan
Usia : Sesuai untuk bayi berusia 6 bulan ke atas.
Sumber: Redza Zainol