Bila anak tidak mahu makan, mama mulalah cuba usahakan bermacam-macam menu kreatif supaya dapat menarik perhatian anak. Mama berusaha mencari pelbagai menu kreatif di internet semata-mata untuk menarik minat si manja. Hujung minggu antara masa paling penting untuk dicuba segala jenis resipi enak buat anak.

Jika mama tercari-cari menu kreatif, aneka resipi yang disediakan oleh puan Dahlia Kamaruza,menerusi group Happy Baby Food Malaysia ini patut anda cuba. Rangkaian menunya cukup kreatif malah tidak pernah terfikir oleh kita. Semuanya superb!

Mama patut cuba dihujung minggu ini. Ayuh.

Lagi menu makan Hilman mummy nak share. Yang ni menu dia untuk breakfast dan teatime dari 6m++ ke 7m++. Mummy kumpulkan dalam satu album supaya senang nak tengok. Boleh buat rujukan kot-kot ketandusan idea nak masak apa untuk anak kan.

Biasanya breakfast dan teatime banyak menu yang Hilman boleh makan sendiri. Hilman memang jenis bangun awal pagi. So kena masak yang simple-simple je dan cepat. Sebab biasa lepas breakfast dia akan tidur balik. Hilman memang suka makan sendiri dari di suap.

Now Hilman tengah teething. Dia makan sikit-sikit. But still mummy masakkan je dia makan. Gigi bawah dia dah keluar satu. Gigi atas pun nampak gaya nak keluar juga. Merengek je.

Resepi Potato Fritata

Kentang sebiji (potong halus)
Carrot 1 inci (cincang halus)
Sawi daun sahaja (hiris halus)
Tepung jagung 1 tbs
Mixed herbs secubit
Minyak untuk menggoreng

Caranya:
Potong halus semua bahan. Ada sagat carrot dengan kentang tu boleh sagat je. Masuk dalam tapis, basuh kejap then toskan. Gaul bersama tepung jagung. Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak dan masukkan adunan. Penyekkan hingga rata. Dah rata biar sampai masak dan garing sebelum terbalikkan. Api slow je. Siap.

Pancake Oat With Dragonfruit & Bayam

Bayam 4 helai daun sahaja (blend)
Dragonfrut 2 ice cube (puree)
Oat 1 tbs
Tepung gandum 2 tbs
Tepung jagung 1/2 tbs
Sedikit minyak
Sedikit air

Caranya:
Blend bayam dengan sedikit air. Campur bersama puree dragonfruit, oat, tepung gandum dan tepung jagung. Panaskan pan dan tuang sedikit minyak. Cedok adunan sesenduk then biar masak sebelum terbalikkan. Siap.

Pancake Beetroot And Pumpkin

Beetroot 1/4 biji (puree)
Pumpkin 1 slice 3 inci (puree)
Telur 1 biji
Tepung gandum unblech 2 sudu besar
Tepung jagung 1/2 sudu besar
Unsalted butter 1 tsp
Sedikit air

Caranya:
Stim beetroot dan pumpkin sampai lembut then blend halus. Tambah sedikit air, telur dan tepung. Gaulkan sebati. Bancuhan tak pekat sangat or cair sangat. Panaskan kuali leper, letakkan butter then cedok adunan ke atas pan. Tunggu dah masak baru terbalikkan.


Lempeng Bayam

Bayam 1/2 genggam (cincang halus)
Telur sebiji
Bawang holand 1 hiris (dadu)
Tepung gandum 5 tbs
Tepung jagung 1 tbs
Sedikit air
Minyak 1 tsp

Caranya:
Gaul bersama bayam, tepung gandum, bawang holand, tepung jagung dan telur dengan sedikit air. Bancuhan cair je tak pekat. Panaskan kuali leper, letak minyak dan tuangkan adunan. Leperkan dan biarkan sampai masak. Terbalikkan dan biar hingga masak.

P/s: boleh add on cbs/chicken powder/santan/susu fullcream untuk rasa yang lebih umpp….

Bukan sahaja empat resipi ini, banyak lagi resipi super awesome yang dikongsikan oleh ibu ini di facebooknya. Memang hebat. Mama boleh pilih sahaja dan cuba mana-mana resipi yang disukai. Resipi dikongsikan bersama.