Ada waktunya, ibu mulalah kehabisan idea untuk memasak di rumah. Bosan asyik ulang menu yang sama saban minggu, apa kata pada hari cuti ini kita sediakan menu special tetapi paling mudah hendak di sediakan. Malah bahan yang digunakan juga teramatlah ringkas. Hanya gunakan tiga bahan utama sahaja dan pastinya bahan utamanya iaitu bawang putih yang cukup tinggi khasiat pada badan kita.
Menu jimat ini merupakan resipi dari Bangkok yang menjadi menu tradisi Myra Chanqkey. Cara hendak menyediakannya juga tidaklah mengambil masa yang agak lama. Malah mudah dan senang. Anda wajib mencubanya!
Dulu Arwah Mak selalu masak ni. Resipi dari arwah nenek asal Bangkok. Sedap nasi bertambah-tambah, lauk ni pun cukup. Bahan pun mudah cepat & sedap.
Daging Bawang Putih
1 labu Bawang putih*
15 biji Cili Padi* (boleh dikurangkan untuk anak)
1 biji Cili Merah*
Blend Semua*
Daging 350g
2 sb minyak masak. Tumiskan bahan blend.
Kemudian masuk daging.
Tambah Air sikit biar daging empuk bersama garam, gula dan serbuk perasa.
Biar sampai air kering.
Siap.
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram Pa&Ma D Parents
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Blueberry Cotton Cheese Cake Versi Bayi, Ulang Tahun Pertama Anak
Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.
Sekian,
Selamat mencuba! ☺️
#AisyahKhaylaEat
Kredit:Mastura Manap
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lembut & Gebu, Resipi Apam Nasi Paling Mudah Nak Cuba, Confirm Menjadi!
Apam nasi sememangnya sering menjadi pilihan untuk sajian keluarga. Mana tidaknya, bukan sahaja kita dewasa dapat menikmatinya, anak-anak pun cukup sukakan apam dek kerana strukturnya lembut dan gebu. Buat anak senang nak makan.
Nak tarik perhatian anak, jom cuba resipi apam nasi mudah ni. Cukup senang!
Percubaan pertama buat apam nasi.
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air
1 bungkus yis isi 11gram
Blender semua bahan di atas.
Simpan dalam bekas bertutup dan biarkan 1 jam.
Bila adunan naik dan berbuih bermakna yis aktif and good. Kacau balik bagi rata.
Masukkan dalam acuan yang dah disapu minyak dan kukus.
Saya kukus 25 minit aje guna steamer noxxa.
Kalau kukus pakai pengukus biasa 30 minit.
Hasilnya lembut dan gebu.
Artikel berkaitan: Lebihan Nasi Jangan Buang, Buatkan Apam Nasi Ni, Paling Sedap & Mudah
Lembut, Manis & Gebu, Apam Nasi Salju, Buat Anak & Keluarga, Sedap!
Nak relaks, jom cuci mata di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Perlu Sarat & Berat, Simple Pun Boleh, Ibu Ni Kongsikan 10 Resipi Bekal Anak Ke Sekolah!
Bagi ibu yang sudah pun mempunyai pengalaman menyediakan bekalan anak ke sekolah tadika atau pra sekolah pastinya tidak punya masalah dalam menyediakan sarapan sekaligus bekalan buat anak. Ibu yang baru pertama kali pastinya memerlukan perancangan yang tepat untuk penyediaan sajian ini agar semuanya berjalan lancar di pagi hari.
Siapkan bekal anak juga tidak perlulah menu yang berat. Ikut kemampuan ibu untuk sediakannya. Jika ada masa lebih, sediakan menu yang lengkap untuk anak. Perkongsian ibu ini, Puan Fazira Salleh boleh juga mama cuba. Walaupun bekerja tetapi tetap sediakan bekalan untuk anak. Simple je tapi lengkap nutrisi. Jom intai resipinya.
BUKTI KEGIGIHAN SIAPKAN BEKAL ANAK
Sebab anak sekolah SJKC, jadi marilah kita menggigihkan diri siapkan bekal. Tapi maaflah…tak ada hiasan fancy-fancy macam bento semua tu, pasal mak bekerja nak. Konsep dia, asal kenyang sudah. Hahahaa!
NASI GORENG PATAYA
Bahan-bahan
======================
1 mangkuk nasi
1 biji telur
1 sudu bawang kisar*
1 sudu isi ayam cincang
1 sudu lobak potong dadu*
Minyak untuk memasak
(Memasak 15 minit)
1. Panaskan kuali dengan minyak sedikit dan tumis bawang kisar dan ayam cincang.
2. Masukkan lobak dan kemudiannya nasi. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Kacau telur dan tuang atas kuali tak melekat.
4. Golek-golekkan kuali supaya telur jadi nipis dan lebar.
5. Balut nasi tadi dengan telur. Siap!
*Yang merah atas telur tu sos ya, bukan darah jari mak yang terluka masa potong sayur sebab mengantuk bangun pukul 5 pagi.
NASI AYAM EKSPRESS
Bahan-bahan
=====================
1/2 cawan nasi
1 sudu susu cair
2 sudu stok ayam/ Suku kiub pati ayam
1 potong ayam
1 sudu kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tiram
Memasak (10 minit)
====================
1. Kukus nasi dengan pati ayam dan susu cair.
2. Sementara tunggu nasi masak, potong ayam kecil-kecil.
3. Masak ayam dalam kuali dan masukkan kicap dan sos tiram.
4. SIAP!
** kalau telur rebus pun nak kena bagitau macama mana cara nak masak dia, memang mintak kaki laaa.
PASTA TOMATO
Bahan-bahan
======================
1/2 mangkuk pasta spiral
1 ulas bawang putih cincang halus
1 sudu bawang merah kisar
1 sudu daging cincang
1 cawan pes tomato
1 cubit mix herbs
2 @ 3 butang cendawan hiris nipis
Memasak (10 minit)
=======================
1. Tumis bawang, bawang putih dan daging kisar sampai naik bau.
2. Masukkan pes tomato, mix herbs dan cendawan butang.
3. Perasakan dengan gula/garam.
4. Siap!
*Buah oren, macam biasa. Pilih yang bontot lobang tu haaa…kompem manis.
PANKEK NUTELLA
Bahan-bahan
==================
1 cawan susu cair
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu teh baking soda
2 sudu butter
Secubit garam
Memasak ( 10 minit)
======================
1. Campak je semua bahan dalam blender. Kalau dah tak berketul tu kira ngam dah.
2. Panaskan kuali tak melekat yang dah terperap lama dalam lemari tu.
3. Api jangan kuat sangat eh.
4. Pastu pakai senduk yang kau buat ceduk sup tu, tuang satu senduk kat atas kuali tadi.
5. Bila ko tengok dah berbuih-buih, terus terbalikkan.
6. Sapu satu side dengan nutella, kampuh dua keping
7. Siap!
** Cakap kat anak, ini dorayaki yang doraemon baru hantar special pagi tadi. Kompem makan banyaaakk!
CREAMY SPAGETTI
Bahan-bahan
=====================
1 cekak kecil spagetti
2 sudu marjerin/mentega
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 cawan susu cair
1 cubit herbs parsley/oregano kering
Memasak (10 minit)
===========≠=========
1. Rebus spagetti sampai lembut
2. Tumis bawang putih dengan marjerin/mentega sampai wangi
3. Masukkan susu cair,kacau sekejap
4. Gaul kuah dengan spagetti tadi dan perasakan dengan garam
5. SIAP!
*Atau kalau malas, bangun rebus spagetti je. Lepas tu panaskan kuah yang dah siap dalam tin tu. Atau kalau malaaas lagi, spagetti pun ko mintak encik suami tolong rebuskan. Uhuii.
Intai resipi-resipi ringkas lain yang disediakan olehnya di facebook. Semuanya sedap dan ringkas sahaja untuk anak. Paling penting anak kenyang dan bersedia untuk menimba ilmu di sekolah.
Tip Siapkan Anak Ke Sekolah
* Rancang menu seminggu supaya senang nak set minda nak masak apa dan sediakan bahan-bahan untuk seminggu.
* Jangan lupa tanya apa menu yang anak-anak ingin bawa ke sekolah. Ambil kira pendapat anak supaya barulah anak selera dan ternanti-nanti untuk makan.
* Tak perlulah serius sangat, sambil-sambil anak main boleh tanya apa dia nak makan dan suka bawa ke sekolah.
* Tak perlu juga menu yang berat dan sarat, menu simple dan anak senang nak makan sendiri adalah menu terbaik.
* Tip nak masak pula perlulah disiapkan awal. Malam sebelum nak masak, wajib siap potong semua bahan, tinggal nak masak saja esok pagi.
* Bahan-bahan basah jangan dilupa. Ni paling penting, turunkan di bahagian bawah supaya senang nak masak.
* Bangunlah awal dari biasa. Tak perlu lama pun, anggaran masa 30 minit hingga 45 sahaja di dapur.
* Bekas bekal anak pastikan letak setempat. Tak adalah baru nak tercari-cari bila nak isi makanan. Buang masa.
* Ajar anak ambil makanannya sendiri dan masukkan dalam beg. Mudah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI