Ketika mengandung ada banyak “Big No” yang ibu hamil tak boleh buat ya. Bak kata orang tua-tua ada banya pantang larang yangn mesti dijaga ketika mengandung atau orang putih cakap ‘do’s and don’s yang mesti diambil perhatian.

Jangan dek terlalu moden dan berfikiran terbuka sampai kita tak boleh terima larangan tersebut kerana tidak percaya dengan cakap orang tua. Tapi kalau “Big No’ itu adalah daripada doktor yang memang pakar dalam bidang perbidanan dan sakit puan macam mana pula? Nak ikut ke tak?

Jangan pandang remeh larangan tersebut ketika mengandung kerana ada kesan bahaya yang boleh mengancam nyawa ibu dan bayi dalam kandungan. Berikut adalah “Big No” yang diberitahu oelh Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Obstetrik & Ginekologi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk ibu hamil, sila ambil perhatian!

#1. BIG NO Pertama

Adakah anda merupakan penggemar kucing dan memiliki kucing di rumah? Jika ya, pantang larang pertama saya tujukan khas buat anda.

Terdapat sejenis parasit yang membiak di dalam usus kucing yang kemudiannya dikeluarkan melalui najisnya. Parasit ini dikenali sebagai toxoplasma.

Parasit ini tidak mendatangkan bahaya kepada orang dewasa tetapi boleh menyebabkan masalah serius kepada bayi dalam kandungan, seperti masalah saraf.

Sekiranya anda membela kucing di rumah, minimakan sentuhan anda dengan kucing tersebut. Minta suami atau ahli keluarga anda untuk menguruskan kucing termasuk membersihkan najis kucing.

#2. BIG NO Kedua

BERHENTI merokok meminum alkohol atau Vape. sekiranya anda disahkan hamil. bahan-bahan yang terdapat di dalam rokok minuman alkohol dan vape boleh membahayakan kehamilan.

#3. BIG NO Ketiga

Saya memahami naluri kewanitaan sering sahaja ingin kelihatan cantik dan menawan. mereka suka memanjakan diri di pusat kecantikan untuk melakukan rawatan rambut dan kuku. Tidak kurang juga yang suka merehatkan diri di pusat sauna untuk menghilangkan segala tekanan yang melanda.

Jika kaedah memanjakan diri di pusat kecantikan menggunakan bahan kimia untuk merapikan rambut dan sebagainya, ada baiknya anda tangguhkan dahulu rutin ini sehingga selepas bersalin. Lepas bersalin bole sambung balik ya.

#4. BIG NO Keempat

Anda gemarkan sushi yang diletakkan salmon atau udang mentah di atasnya? Jika ya, sila elakkan sushi sepanjang sembilan bulan anda hamil. Ia berikutan terdapat bakteria yang masih hidup di dalam makanan ini yang mungkin akan menjejaskan kesihatan bayi dalam kandungan. Juga elakkan telur separuh masak, steak atau makanan yang tidak dimasak sepenuhnya.

Jangan try makanan-makanan rare masa mengandung. Kalau nak sekalipun, tunggu lepas bersalin ya.

Sumber: Muhammad Izzat Abdul Razak

 

 

Tinggalkan Komen