Kita sedia maklum, bayi dan kanak-kanak belum mempunyai sistem imun badan yang kuat untuk mengelakkan daripada sebarang jangkitan kuman dan penyakit.
Itulah sebabnya anak-anak kecil perlu dijauhkan daripada persekitaran yang tercemar, orang-orang yang tidak sihat dan makanan yang boleh menjadi punca penyakit.
Biasanya ibu-ibu akan beri anak suplemen untuk menguatkan sistem imun badan mereka. Sebenarnya ada cara yang mudah sangat untuk bagi badan anak kuat dan tak mudah dijangkiti kuman.
Caranya iaitu kerap memberi mereka makan sup kebal imun atau immune-boosting meal. Ia sebenarnya sup biasa tetapi menggunakan bahan-bahan yang memang terkenal membantu meningkatkan pertahanan badan iaitu lobak putih, tulang-tulang dan isi ayam, bawang putih, bawang holland/merah dan celery.
Jom pelajari cara menyediakan sup ini.
Bahan-bahan
Bawang putih
Bawang holland/merah
2 batang celery
2 batang leeks
2 batang lobak putih
Ads
2 batang lobak merah
3 biji tomato
Tulang ayam (semua anggota badan ayam termasuk kaki kecuali kepala)
Cara menyediakan
1. Potong kecil semua bahan-bahan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kalau ada slow cooker lagi bagus.
Ads
3. Masukkan air sehingga tenggelam semua bahan.
4. Masak dengan api perlahan kira-kira 8 jam. Kemudian kisar dan tapis.
Selain dimakan terus, anda boleh bekukan sup ini dalam kiub ais, bekas kiub makanan bayi atau bekas bertutup dan dijadikan stok untuk apa-apa masakan di dalam peti sejuk. Kalau simpan di tempat dingin beku, boleh tahan berbulan tetapi kalau hanya disimpan di bahagian bawah peti sejuk, hanya tahan lima hari.
Dalam seminggu, sekurang-kurangnya tiga kali boleh bagi anak makan sup ini sama ada dihidangkan dalam bentuk sup atau masukkan dalam masakan lain.
Berikut adalah kebaikan sup kebal imun kepada si manja anda.
Ads
1. MENGUATKAN LELANGIT BAYI
Susu ibu dan susu formula agak manis rasanya, dengan memberikan sedikit rasa savori ia membantu meluaskan lelangit bayi.
2. MENGUATKAN TULANG & GIGI
Sup ini kaya dengan bahan mudah dihadam dan membentuk kalsium dan magnesium, yang penting untuk bayi anda membina tulang yang sihat dan gigi yang kuat.
3. MEMBANTU MEMBINA TISU PERANTARA & SENDI
Sup ini mengandungi glucosamine dan chondroitin, iaitu dua nutrisi penting untuk sendi dan membantu membina sendi-sendi bayi. Sup ini juga sumber terbaik gelatin dan kolagen, kunci utama membina dan menyokong perantara tisu.
4. MENGURANGKAN RISIKO ALERGI
Kekerapan makan sup ini meningkatkan keupayaan badan untuk menguatkan lapisan usus, yang mampu mengurangkan risiko alergi dan sensitiviti terhadap makanan.
5. MENYOKONG SISTEM IMUN & PENGHADAMAN
Asid amino yang terkandung dalam sup membantu merangsang sistem imun dan meningkatkan penghadaman.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Air fryer memang memudahkan urusan di dapur. Pisang goreng pun sesuai dimasak menggunakan air fryer. Hasilnya pisang goreng ranggup di luar, lembut, lemak manis di dalam.
Bertambah sedap bila makan sambil cicah sambal kicap. Untuk mendapatkan hasil pisang goreng yang rangup, rahsianya ialah menggolekkan pisang dengan serbuk roti. Jika hanya menggunakan salutan tepung sahaja, pisang goreng tidak menjadi rangup.
Anak Nak Makan Pisang Goreng
Bahan-bahan:
Pisang (resipi ini menggunakan pisang abu atau nama lainnya pisang nipah)
Tepung pisang goreng segera
Air
Serbuk roti
Minyak (untuk disemburkan pada pisang)
Ini Cara Mudah Masak Guna Air Fryer
Cara membuat:
Kupas pisang yang ingin dimasak.
2. Bancuh tepung pisang goreng segera bersama sedikit air. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
3. Masukkan pisang ke dalam adunan bancuhan tepung kemudiaan golek-golekkan atas serbuk roti.
4. Susun dalam air fryer. Semburkan minyak. Hidupkan air fryer.
5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit. Sembur minyak untuk dapatkan hasil yang moist garing.
6. Tambah lagi 5 minit selepas terbalikkan pisang. Siap untuk dihidangkan. Memang rangup krup krap bila makan.
Puding roti marble sememangnya cukup mudah disediakan. Hanya campurkan sahaja dan lorekkan seperti marble di atasnya. Namun kali ini berbeza dengan puding roti yang dijadikan lapisan seperti buah tembikai.
Rupanya tidaklah sukar hendak mencorakkan seperti tembikai. Dengan konsep yang sama, hanya biarkan ia membeku dan keras. Jom cuba resipi puding roti yang dikongsikan oleh Merysona Edyson ini.
Roti pagi tadi ehh sahur tadi ada lagi. Jom tengok saya buat puding roti.
Bahan-bahannya
Bahan A:
4 keping roti (buang bahagian tepi)
1 biji telur
1 cawan susu cair (250ml)
1/2 cawan air(125ml)
1/2 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B:
3 cawan air(750ml)
1 paket agar-agar serbuk(10g)
Masukkan dalam blender. Kesemua bahan tadi kita kisar halus ya.
Dah blender tuang dalam kuali baru. Cantik tak kuali saya? Berat ui. Masak guna api sederhana, masukkan 3 cawan air (750ml).
Masukkan 1 paket serbuk agar-agar. Beli yang clear tau. Kejap lagi nak main kaler-kaler pulak.
Masak hingga mendidih. Jangan lupa kacau ye.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, (merah , hijau dan putih) untuk bahagian merah lebihkan banyak. Kaler adunan menggunakan pewarna makanan.
Sediakan loyang 8 inci dan basahkan dengan sedikit air. Supaya puding senang untuk dikeluarkan.
Tuang adunan hijau dahulu. Kemudian diikuti putih di bahagian tengahnya.
Terakhir tuang kan adunan bewarna merah. Aisehhh sikit pulak adunan merah saya. Huhuhuhuhu.
Takpe, masukkan dalam peti sejuk. Rasa-rasa dah sejuk boleh la makan. Haippp bagi yang puasa tunggu maghrib ye.
Taraaaaaa. Saya hiaskan dengan coklat cip. Nampak macam tembikai, tapi bukan dia.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Diantara waktu tengah hari dan waktu makan malam, selain susu, bayi perlu diberikan kudapan ringan untuknya mengalas perut yang kelaparan. Mama tak perlulah membeli, apa kata buatkan stok kudapan ringkas seperti Biskut Kurma ini buat bayi.
Rasanya tidak terlalu manis tetapi kaya dengan khasiat kurma yang berganda. Ditambah lagi dengan khasiat mentega tanpa garam serta susu yang mengandungi tinggi khasiat. Menariknya resipi biskut kurma yang disedikan oleh Noor Farhana Sariff ini cukup ringkas malah bahan yang digunakan juga tidaklah banyak. Jom cuba!
Hi mummyss
Hari ini saya cuba buat biskut kurma. Resepi ni saya pakai 2 biji kurma ingat manis, dia manis-manis like-like macam kita beli biskut baby kat mall. Kalau mummy rasa nak manis lagi tak ada masalah nak tambah kurma tu berapa biji lagi.
Bahan biskut kurma:
3 sudu unsalted butter
1 cawan tepung jagung
5 skop susu formula
2 biji kurma -nak manis boleh tambah
Kopek kurma, letak air panas sikit lepas tu stimkan dan kacau.
Uli doh. Satu doh kecik ni boleh dapat 20 biji.
Terapkan ikut suka. Dapat lah dalam 20 biji.
Bakar pada suhu 150°, ikut oven masing-masing selama 20 hingga 30 minit.
Selamat mencuba mummy.
EPISOD 5 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: Little Farm Dekatkan Anak Dengan Alam
Kanak-kanak harus didedahkan dengan alam kerana aktiviti ini akan membuatkan mereka lebih berani. Jika kita tidak mendedahkan mereka dengan alam dari kecil, ia mungkin akan membuatkan anak-anak tidak berani untuk mencuba benda baru.
Saksikan Episod ke 5, Journey Bersama JoviaNina pada 23 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.