Ramai ibu mengadu anak mereka yang berusia antara 1 hingga 6 tahun mula ada masalah susah nak makan. Macam-macam cara dilakukan untuk mengajak anak makan nasi tapi selalulnya tidak berjaya. Kalau makan pun hanya pilih menu tertentu sahaja dan sudah tentu sayur antara yang akan ditolak.
Akhirnya ibu pun buntu, rasa give up dan biarkan anak makan apa sahaja yang dia mahu. Kalau anda berhadapan situasi ini, cubalah beberapa resipi ciptaan Puan Nurin yang juga pemilik Empayar ByCiknuie, pengeluar makanan bayi homemade yang sangat rajin mencipta pelbagai jenis resipi untuk anak-anaknya.
Hasilnya anak beliau memang tidak memilih makan dan paling penting sentiasa makan makanan berkhasiat air tangan si ibu.
1. Avogult Fried Rice
Untuk paste:
Ads
Separuh avocado, 1 ulas bawang putih dan 1 sudu besar full fat yogurt. Kisar semuanya dan masak sehingga kering sedikit.
Tumis paste tadi sehingga garing sedikit, masukkan nasi, sayuran, telur atau isi ikan. Goreng rata. Tabur serbuk bilis sedikit. Serius tak ada rasa tasteless avocado tu pun dan ia tersorok dalam nasi.
2. Eggdrop Bawang Putih Mix Cendawan
Ads
Ketuk 4-5 ulas bawang putih tumis dengan olive oil. Masukkan homemade chicken stock, sayuran dan masak sehingga didih. Pecah telur kocak dan goyang-goyangkan dalam masakan tadi. Letak sedikit #corncerealmeal dari @byciknuie untuk pekatkan kuah.
3. Nasi Goreng Yogurt
Tumis bawang putih, masukkan nasi kemudian gaul rata, renjis minyak bijan, pecah telur sebiji, letak sesudu kecil yogurt full fat. Gaul rata dan hidang! Nurin tambah sikit jagung bagi manis jagung ada dalam nasi. Yogurt bantu naikkan berat badan anak.
Ads
4. Telur Hancur dan Fillet Fish
2 biji ayam kampung, 1 sudu garlic spread dari @kaka_tanggo, renjis olive oil, sedikit fillet ikan. Gaul rata dan masak atas pan dan hancur-hancurkan. Makan bersama roti bun.
5. Chip Ubi Kentang
Ubi kentang sebiji sagat halus. Rendam dengan air sejuk dalam peti ais selama 30 minit. Tos kering kemudian goreng dengan minyak panas.
Cuti hujung minggulah masa untuk mencuba kesemua resipi untuk keluarga. Tak kurang juga resipi untuk si comel kita. Buntu nak masak apa? Apa kata kita cuba miffin noodle pun yang ringkas tapi cukup berkhasiat pada bayi kita.
Mana tidaknya, gabungan pelbagai sayuran ditambah dengan gabungan susu serta protein buat muffin comel ini lengkap untuk hidangan anak kita. Nak tahu cara membuatnya? Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini. Mantap!
MUFFIN NOODLE VERSI BABY
Bahan Bahan :
Bahan A :
1 biji telur
3/4 cawan mee organik (dah dicelur )
1/4 cawan susu segar
1 sb tepung gandum tanpa bahan peluntur
Bahan B :
1 sb mentega tanpa garam
2 biji bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1/4 cawan isi ayam / daging segar
3 sb lobak merah didadu
3 sb brokoli dipotong kecil
1 1/2 sk serbuk daging
Satukan mee yang sudah dicelur bersama dengan telur dan juga susu segar. Kacau sebati. Ketepikan seketika.
Panaskan mentega sehingga cair. Tumis bawang merah & bawang putih sehingga naik bau. Masukkan isi ayam / daging . Tumis seketika sehingga separuh masak.
Kemudian masukkan sayur sayuran bersama serbuk daging. Masak seketika.
Tuangkan Bahan B tadi ke dalam Bahan A dan masukkan juga tepung gandum. Kacau sebati.
Sapukan acuan muffin dengan sedikit minyak. Panaskan oven. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
Siap!
EPISOD 2 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA AKAN MENEMUI ANDA RABU INI!
Ibu dan bapa harus menyokong minat anak-anak. Kerana dari minat itu, ianya akan menyokong tumbesaran anak serta menggalakkan dan mendidik anak-anak membuat perkara yang mereka suka.
Episod kali ini akan membincangkan tentang hobi dan minat anak-anak. Saksikan episod kedua dengan topik Hobi Anak Alaf Baru di Journey Bersama Jovianina pada 2 September Ogos 2020, jam 9 malam.
Sebut sahaja ayam goreng pasti anak-anak tak senang duduk. Selagi tak tersedia di atas meja hidangan, selagi itulah anak asyik bertanya kelaparan.
Resipi ayam goreng ala KFC dengan kriuk-kriuk rangup ini pasti buat anak makan berebut. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Hazlina Hassan ini. Memang mantap!
Sis nak hadiahkan resepi ayam goreng ala Kepci pada korang. Sis dapat pun dari kakak sis. Lepas ni boleh la korang cuba. Silap-silap tokey kepci nangis.
Bahan-bahan:
Ayam
Tepung bestari pedas -untuk anak ganti yang biasa
1 cawan tepung
2 cawan air
Lepas basuh ayam bersih-bersih, lumur dengan tepung bestari pedas ye korang. Pakailah sarung tangan plastik. Kalau untuk anak-anak boleh ganti dengan tepung bestari biasa je.
Lepas lumur, rendam dengan bancuhan tepung bestari pedas tu 1 cawan tepung, 2 cawan air. Biar 15 minit okei.
Lepas 15 min korang masukkan dalam tepung lagi. Gaul-gaulkan. Buat sampai dia jadi berkuping tuh haa.
Goreng ayam mesti tenggelam dalam minyak. Api sedang.
Tu rupa dia. Baru angkat. Korang jangan letak tepung banyak sangat sebab nanti tak berapa garing.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setiap hari kalau ulang menu yang sama tentu anak-anak bosan. Mula lah drama tak nak makan dan request mama untuk masak macam-macam. Untuk elak anak mula bosan dengan menu yang mama sediakan, apa kata kalini mama masak ayam bakar black pepper yang mudah. Anak-anak pasti suka.
Selamat mencuba!
Harini saya buat ayam bakar, tabur lada hitam sikit. Macam biasa la resepi ringkas je, boleh ubah suai bahan sesuai selera ye. Boleh jugak kalau nak pakai sos kimball tu, tapi saya takde tu yang buat macam ni.
Bahan A
👉 1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
👉 Boleh kisar atau tumbuk.
Bahan C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
👉 Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Bahan D
👉 Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.
👉 Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
👉 Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Kredit: Dani
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...