Sedar tak sedar kita semakin menghampiri bulan Syawal. Persiapan raya pun sudah mula dibuat. Bagi anda yang teringin nak buat kuih raya tapi tak ada oven, jangan risau kerana ada beberapa jenis biskut raya yang boleh dibuat tanpa menggunakan oven pembakar.
Di sini, Pa&Ma kongsikan 5 resepi kuih raya tanpa oven yang boleh anda buat. Barulah seronok anak-anak bila ada kuih raya kegemaran mereka.
Selamat mencuba!
COKLAT NESTUM BAR
BAHAN-BAHAN:
500gm nestum (original)
1kg coklat dark compaund beryls
CARA-CARA
1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiler sampai jadi cair.
2. Lepas tu masukkan 1 paket nestum. Gaul sampai sebati biar bersalut elok.
3. Kemudian bila dah gaul sebati masukkan dalam bekas yang dilapik dengan plastik supaya senang nak keluarkan.
4. Potong siap2 baru letak dalam peti ais lepas dah mengeras baru boleh potong.
CARA PENYEDIAAN:
1. Sangai sehingga rangup (tanpa minyak)
2. Double boiler coklat tersebut.
3. Gaulkan dengan badam dan letak atas kertas minyak (ikut saiz yang anda suka)
4. Kemudian masukkan dalam peti ais sehingga keras.
Ads
5. Siap!
Sumber : Facebook Zaharah Ramin
3. CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1-2 cawan badam nips sangai sampai kekuningan
Badam ikut korang kalau suka banyak letak 2 cawan tak suka banyak 1 cawan saja
Bahan double boil:
250g milk coin beryls
150g dark coin beryls (Cair kan. Biarkan suam sekejap. Masukkan badam gaul rata)
Cara Penyediaan:
Ads
Isi dalam cup basic cornflakes. Tuang coklat dan badam tadi di atas cornflakes. Kalau boleh bia sampai penuh ya.
Sejukkan masuk peti ais biasa 10 minit. Keluarkan dan boleh susun dalam balang mudahkan. So jangan sedih kalau tak ada oven masih boleh buat cookies sedap sangat-sangat dan nampak mewah.
Kredit : Azlina Ina
4. RESEPI CORNFLAKES FERORO COOKIES
Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (ku guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu. Ku letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara Penyediaan:
Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni utk memudahkan proses menggulung. Da siap tarik dari lidi sate.
Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yg diingini.
Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan ku potong jd 8. Ikut selera.
Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15min.
Goreng hingga keemasan.
Panaskan coklat coin double boil. Ku guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
Kredit : Adikfoods
5. CORNFLAKES MADU
Bahan-bahan:
1 buttercup (pakai separuh je)
Cornflake 500g
Madu (1 cawan)
Gula pasir – 5 sudu tea
Cara Penyediaan:
1) Masukkan buttercup dan gula dalam kuali, kacau sampai cair dan gula larut
2) Then masukkan madu dan kacau
3) Bila dah agak-AGAK menggelegak dan confident gula dah larut, matikan api.
4) Lepas tu masukkan semua cornflake dan gaul sekata. Gaul bagi rata. Kena gaul bagi rata baru dia melekat elok!
5) Lepas tu boleh la kita masukkan dalam cup , lepas dah boh cornflakes dlm cup . taboqqq la topping apa hat ampa nak taboq cth kismis , manik-manik warna warni tu tah nama apa 🤣 ( tapi i tak boh pun sebab lupa beli )
6) Bila dah masukkan dalam cup tu, ampa biaq sat dalam dulang ka apa ka dalam 10 minit gitu bagi dia lekat dulu. Sebab kita tak bakar kan, kalau bakar lain citaaaaa.
Sekarang tengah musim demam. Bila ada yang demam, cuba buat #TALBINAH, makanan sunnah yang di anjurkan Nabi Muhammad saw untuk redakan demam.
TALBINAH MAKANAN SUNNAH WAKTU DEMAM
Talbinah ni simple. Guna 3 bahan je.
Tepung barli, susu dengan madu. Sunnah, 3 bahan ni je atau kadang kadang, boleh campur kurma. Siat-siatkan kurma atas bubur tu.
Kalau tak ada tepung barli, boleh guna barli yang biji tu. Dah masak, blend. Atau blend dulu barli tu, pastu masak. Yang mana senang la.
Kalau nak beli tepung barli pulak, cari yang asli. 100% barli. Tepung barli kat kedai, banyak yang di campur tepung. Khasiat dah tak sama.
Jangan terpedaya bila tengok harga murah. Yang Kak Bib guna ni, memang 100% original.
Oh. Selain bagus untuk redakan demam, talbinah ni ada banyak lagi khasiat lain.
Antara khasiat talbinah;
1. Hilangkan stress
2. Rawat sistem penghadaman
3. Bantu hilangkan kesedihan
4. Elakkan darah tinggi
5. Kawal kanser
6. Lambatkan penuaan
7. Bantu kurangkan kolesterol
8. Rawat insomnia
9. Turunkan gula dalam darah
10. Kuatkan imunisasi badan
Ah. Banyakkkan khasiat talbinah ni. Pasni, kalau anak demam, boleh kasi talbinah ok! Tak demam pun boleh. Khasiat dia banyak sesangat.
RESEPI TALBINAH
1 cawan Tepung barli
2 1/2 cawan susu
2 1/2 cawan air
Madu asli
Masak tepung barli dengan susu dan air. Biar sampai pekat sikit. Agak-agak jek. Kalau pekat sangat, boleh tambah air atau susu lagi. Tutup api.
Bila nak makan, masukkan talbinah dalam mangkuk, tuangkan madu. Guna madu yang asli ok. Biar mahal, tapi berkhasiat dan sihat.
Jangan campur madu time tengah masak Khasiat madu tu boleh hilang. Talbinah ni kita boleh makan talbinah bila bila masa jek. Budak kecik, orang tua semua boleh.
Teringin nak makan nasi ayam, tapi bila memikirkan banyaknya langkah nak kena buat, terus berubah fikiran. Jadi perancangan tu terpaksalah di tukar pada hari cuti atau hujung minggu.
Bagaimanapun untuk resipi nasi ayam ini, mama tak perlu nak fikir banyak kali untuk masak kerana bahannya sangat ringkas dan cara buatnya pun cukup-cukup mudah. Jika semua bahan ada, tak sampai 30 minit dah siap.
Ini juga resipi ‘urgent’ jika ada tetamu datang dan sangat mengenyangkan. Bila cuba sekali mesti akan ada permintaan lagi dari suami dan anak-anak. Tak percaya mama kena buat sendiri! Berbaloi dan puas hati.
Cumanya untuk resipi nasi ayam Thai ini, tak ada sup seperti nasi ayam biasa tu. Tetapi jika anda nak buat sup pun tiada masalah. Terpulang pada selera masing-masing. Yang penting dijamin sedap!
Nasi Ayam Thai
Resipi nasi
+ ayam
+ halia
+ bawang putih
+ kiub ayam
+ akar ketumbar
+ marjerin
+ kiub pati ayam
Cara masak nasi:
– Basuh beras sehingga bersih. Masukkan semua bahan-bahan tadi mengikut sukatan beras yang anda gunakan. Boleh anggarkan sendiri bahan-bahannya.
– Sukatan air lebih kurang sama seperti anak memasak nasi biasa. Cuma jika nak lebihkan air untuk nasi yang lembut terpulang. Bila dah masukkan semua dalam periuk nasi, tekan dan biarkan je masak. Dah siap!
Bahan sos
Cincang
+ daun ketumbar
+ cili merah
+ bawang putih
Selepas semua bahan dicincang, boleh masukkan
+ gula melaka
+ sos thai
+ sos ikan
+ limau kasturi ( perah )
** campurkan semua bahan tu dalam satu mangkuk, tambah air panas sikit, kacau bagi sebati dan dah siap.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.