Antara biskut yang paling popular di negara kita dapati ialah cookies ala famous amos. Biskut ini diperbuat daripada bahan-bahan yang amat ringkas iaitu mentega, tepung gandum, gula dan juga chocolate chip.
Memang mudah disediakan, jom ikuti perkongsian resepi ini.
Saya try buat 3 jenis cookies dengan pakai bancuhan tepung yang sama..alhamdulillah menjadi 😍
(pakai 1 bancuhan ja dah boleh dapat 3 jenis cookies)
🍪 Bahan A: Kacau Rata
Semua bahan ini hanya perlu dicampurkan sehingga campurannya cantik & sebati.
Ads
* 250 gram Butter (nak sedap pakai pure butter) cth: lurpak
* 1 1/4 cawan brown sugar(sis pakai 1 cwn je)
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1 biji telur gred A
Selesai campur bahan A, masukkan pula bahan B seperti bawah.
🍪Tambahkan Bahan B
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan tepung jagung
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 6 sudu besar minyak
Ads
🍪Bila dah gaul sebati bahagikan kepada 3 adunan..
1) RED VELVET COOKIES
letak 1sdk serbuk koko
letak 2sdb pewarna redvelvet emulco
untuk topping kebiasaannya orang letak white choc chip tapi sis pakai almond nips dgn butterscotch chip (pakai yang mana ada je..😅)
2) CALLEBAUT DARK CHOC COOKIES
just tambahkan topping dia ja callebaut coin tu dgn nestum..
3) CHOCOLATE ALMOND COOKIES
Ads
letak serbuk koko dalam 4 sudu (callebaut cocoa powder)
🍪 Sejukkan Adunan
Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam 1jam..
Kemudian….
🍪 Sedia Dibakar
Lepas 1 jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.
Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain.
🍪Masukkan Dalam Oven
Bakar 25 minit suhu 150 darjah(oven sis) guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.
Pengalaman pertama menyuapkan anak makan pada usia enam bulan sememangnya satu detik terindah bagi semua ibu. Namun bila anak menjangkau usia lima bulan lebih dan enam bulan, ibu mula rasa cemas dan berdebar-debar mencari menu terbaik untuk anak.
Jangan cemas dan keliru ketika menyediakan bubur kosong atau puri sebaliknya cari resipi dan cara penyediaan paling tepat daripada ibu berpengalaman lain. Resipi bubur nasi dan puri yang disediakan oleh ibu Sazna Najihah menerusi Happy Baby Food Malaysia ini ibu boleh jadikan panduan. Resipinya mudah dan ringkas sahaja.
Menu Nadhif Furqan masa 6 bulan hari tu. Masa ni ummi excited sangat bila anak dah start makan solid food. Setiap hari cari menu dalam hbfm.
Stock beras frozen. Ummi kan orang yang jenis tak penyabaq. So nak cepat ummi buat beras frozen. Cepat masak. Tak sampai 10 minit dah masak.
Kejadian beras frozen.
First solid food Nadhif : Bubur Kosong + evoo
SWEET POTATO PUREE
Potong dadu dan basuh bagi bersih
Toskan
Kukus 15-20 minit
Siap kukus, masukkan sedikit air , blend hingga tekstur menjadi halus.
DRAGON FRUIT PUREE
(betik, pisang, avocado atau apa apa jenis buah yang lembut tak perlu masukkan air)
Potong dragon fruit menjadi dadu atau apa apa jenis bentuk yang mudah dimasukkan ke dalam pengisar makanan.
Blend sehingga halus. (Tak perlu masukkan air). So yummehhh!
TOFU WITH DATES GRAVY
Potong tofu ikut cita rasa.
Kukus 5-10 minit. Siap, biarkan sejuk.
Blend kurma dengan sedikir air. Kalau tak masukkan air, sedih dengaq blender tu teriak. Blend tu kulit dengan biji buang. Kalau tak buang kulit nanti dah siap blend kena tapis. Kalau pekat sangat tambah air, kacau sikit, tuang atas tofu.
MashAllah! Rasa macam tau fu fah. Anak makan sikit mak perabih. Sebab sedap sangat. Yummmeh.
Terdapat beberapa lagi gabungan puri yang disediakan oleh ibu ini untuk anaknya malah sebagai panduan ibu di luar sana. Jom kita cuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Naik buntu dibuatnya bila kehabisan idea untuk memasak. Resipi paling mudah dan tak peningkan kepala mak-mak pastinya sup. Mudah dan senang disediakan.
Apa kata kali ini kita cuba sup ayam berempah pula. Lebih ringkas tapi rasanya cukup umph. Jom cuba resipi perkongsian Zurina Zulkefli ini.
Sup Ayam pekat Berempah. Masak nya mudah je, semua orang suka makan.
Bahan-bahan:
Ayam – potong kecil
Paket serbuk rempah sup
Paket 4 sekawan rempah dan bunjut
Bawang besar
Bawang putih -tumbuk
Halia -tumbuk
Tomato
Kiub bunjut
Kentang -potong dadu
Air secukupnya
Berserta semangkuk ayam bahagian bertulang. Kalau banyak ayam, kena guna dua paket serbuk rempah sup.
Saya tak guna blender sebab saya lagi suka potong macam ni. Hiris sebiji bawang besar senipisnya.
Panaskan 3 sudu minyak masak lansung tumiskan bawang dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
Masukkan ayam. Gaulkan rata.
Masukkan dua mangkuk air dan sup bunjut.
Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.
Sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Sambal Kicap seakan sudah sebati di kalangan masyarakat Johor. Tanpa sambal kicap ketika makan pisang goreng seakan tidak lengkap rasanya.
Bukan seperti sambal kicap biasa, rupanya ini cara untuk membuat sambal kicap simple tapi sedap. Jom cuba perkongsian resipi Norhayati Bt Ismail Tang.
Saya ni orang Johor wajib ada sambal kicap dalam peti ais. Sambal kicap ni boleh di makan dengan soto, dicicah dengan goreng pisang, keledek, tempe, tauhu dan macam-macam lagi lah.
Ni saya nak share cara saya lah buat sambal kicap ni. Boleh tahan berbulan simpan di peti ais.
Bahan-bahan:
30 biji cili padi
2 labu bawang putih (digoreng hingga perang)
1/2 botol kicap masin – atau ikot paras cili dalam jug blender
3 sudu cuka/air limau
5 sudu besar gula
Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih untuk hilangkan rasa pedar dan bergetah.
Goreng bawang putih sampai perang ye.
Kalau guna cili padi hijau lebihkan cili dari bawang.
Kalau dalam jug blend tu saya biasa letak kicap sama paras dengan cili. Cuka letak dalam 3 sudu besar untuk 1/2 jug.
Gula pula 5 sudu besar, jangan letak air. Masa baru buat memang cair, nanti bila gula dah sebati sambalnya jadi pekat.
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.