Teruja sungguh buat aiskrim ni. Tak menyabar menunggu beku esoknya. Menngalahkan anak pula. Jom buat aiskrim mewah ala-ala magnum 4 bahan je. Serius sebiji rasa macam yang jual di kedai tu.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Riena Eris. Memang puas hati sebab cara nak buatnya pun mudah sangat!
Memula tuangkan susu pekat. Kemanisan ikut citarasa masing-masing ye..
Yang ni diary milk whip krim.. rase dia memang lagi lemak-lemak tapi tawar. Boleh je pakai non diary whip krim tapi beza la rasa dia sikit tak sama.
Ads
Tuang kan separuh kotak yer. Nak habis kan pun boleh ikut sukalah.
Lepas tu bagi anak kacau ye dan suruhlah rasa dah manis ke belum.
Adunan tadi terus tuang ke dalam acuan silikon aiskrim tinggal ruang sikit sebab nanti beku akan mengembang sikit. Pastikan dah letak batang aiskrim tau. Boleh beli acuan aiskrim silikon.
Dah siap letak penutupnya terus masuk peti ais & biar beku semalaman lebih kurang 8-10 jam..supaya nnt senang nak coating coklat.
Ads
Almond nibs sila sangai kan.
Coklat masakan tadi kite double boiler kan.. tapi hakak beli yang dah siap senang terus celup je.. berryls gourmet dark coklat kalau nak pakai milk coklat pun bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal.
Aiskrim yang dah dibekukan dan sedia untuk dicelup.
Ads
Boleh celupkan dalam coklat dan ratakan bagi kelilingnya rata.
Haa dah siap celup dan rasa tak sabar nak makan.
Lepas coating choc terus cecepat kita tabur almond nibs tau. Sebab kalau lambat nanti yang coklat tadi terus auto mengeras..nanti tak lekat pula badam tu. Nak sedap letak banyak tau memang holiau lah.
Lepas dah salut badam, masuk kan dalam freeze 15-30 minit bagi dia firm sikit. Lepas tu boleh terus makan. Dah jimat boleh dapat lebih 20 batang 1 kotak diary whipping krim tu. Jimat juga kan. Mesti anak-anak bangga mak dia pandai buat aiskrim magnum macam ni.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pening juga bila anak-anak asyik minta aiskrim ketika singgah di kedai atau mengisi minyak di pam minyak. Boleh kopak juga bila tiba waktu hujung bulan. Nak tolak, kesian pula anak menangis.
Elakkan hal semacam ni berlaku lagi dan lagi apa kata mama sediakan sendiri aiskrim homemade buat anak-anak. Paling menarik, katanya resipi Aiskrim Kacang Merah yang dikongsikan oleh Siti Nailah ni sedap tak terkata, sama macam kedai.
Aiskrim kacang merah nampak rumit untuk disediakan di rumah tapi sebenarnya nak menyediakannya teramatlah mudah. Sedap pulak tu. Guna tiga tepung je.
Jom cuba resipi perkongsiannya ini. Sedap tak terkata.
Aiskrim kacang merah…
Sebijik rasa mcm aiskrim potong yang kat kedai tu… Trust me.
Resepinya:
250gm kacang merah -direndam semalaman
Direbus empuk, disejukkan dan di kisar. Terpulang nak halus ke tak.
1 cwn gula
500ml air
Daun pandan
Masak hingga larut
2 sdb tpg ubi
2sdb tpg jagung
1sdb tpg gandum
Caranya:
1. Larutkan dengan sikit air lepas tu masukkan dalam air gula tadi. Teruskan kacau jangan berhenti.
2. Sambil tu masukkan 2 tin susu cair, 1/2 cawan susu pekat, sikit sirap kordial dan garam.
3. Kacau sebati…masukkan kacang merah yang dikisar tadi dan tutup api.
4. Dah suam masukkan dalam plastik aiskrim. Bekukan dan boleh di makan…
Kredit. Siti Nailah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ibu-ibu boleh membuat biskut bayi sepantas 15 minit sahaja. Mudah dan berkhasiat. Paling penting sudah tentu bersih dan halal. Bahan-bahan yang digunakan pun terjamin berkhasiat untuk si manja.
Orang kata nak seribu daya tak nak seribu dalih. Bila ada anak kecil, stok snek untuk kudapan kena sentiasa ada di rumah. Mereka sedang membesar memang akan kerap mengunyah. Selain itu untuk si kecil yang baru belajar makan sendiri, biskut ini boleh jadi pilihan finger food yang baik untuk mereka.
Resipi Buat Biskut Bayi Yang Mudah & Berkhasiat
Kalau yang beli di luar, kita tak pasti bahan-bahannya sesuai atau tidak untuk bayi dan kanak-kanak. Kebanyakan biskut komersil yang dijual walaupun dibuat khas untuk bayi dan kanak-kanak mesti mengandungi gula dan garam yang tinggi. Terlalu manis pun tak elok untuk tumbesaran si kecil.
Belum lagi dengan harganya yang boleh tahan mahal. Sebekas kecil biskut bayi dah mencecah RM20!
Jadi, untuk menjimatkan wang ringgit dan sudah tentu ibu-ibu mahu berikan makanan terbaik untuk anak-anak cubalah buat biskut sendiri. Resepi biskut untuk kudapan bayi dan kanak-kanak ini dikongsi oleh Emilia Salim dalam laman Instagramnya.
Mama Boleh Buat Sepantas 15 Minit
Bahan-bahan:
1 cawan unbleached flour
2 sudu besar unsalted butter
2 sudu besar olive oil
Air secukupnya
Cara membuat:
1. Gaul semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
3. Canai nipis dan terap menggunakan acuan pilihan.
4. Bakar pada suhu 150°c selama 15 minit/sehingga keperangan/mengikut oven masing-masing.
Simpan dalam bekas kedap udara dan boleh dijadikan stok snek untuk si manja.
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Anak bongsu menyusul pergi sebulan selepas isteri dan anak sulung terkorban kemalangan jalan raya. Seorang bapa sekali lagi diuji apabila anak bongsunya menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hanya sebulan selepas kehilangan isteri dan anak sulung dalam kemalangan.