Cabaran menyusukan anak memang banyak, walaupun kita berniat nak susukan anak selama 2 tahun namun cabarannya sangat besar.

Fakta, 3 daripada 4 ibu yang menyusukan anak gagal meneruskan proses penyusuan sampai 2 tahun adalah disebabkan oleh orang sekelilingnya iaitu suami, adik beradik, keluarga sendiri, keluarga mertua yang tidak menyokong.

Kata-kata yang positif, peranan suami yang baik dan perasaan suami terhadap isteri boleh menyebabkan susu ibu itu melimpah ruah.

Pn Nazira Nazir (Penulis 9 Bulan 10 Hari) berkongsi tentang cabaran yang dihadapi oleh ibu-ibu menyusu antaranya salah seorang pembaca yang datang mengadu tentang sikap orang sekeliling yang tidak menyokong penyusuan susu ibu.

“Saya dah berbincang dengan suami, bila anak lahir saya nak menyusukan anak sampai umur dia 2 tahun. Suami pun menyokong dan kata baguslah” Ain berkata.

IKLAN

Umur si ibu 22 tahun dan berat badan 45kg walaupun dah mengandung dan melahirkan anak tetap sama. Selepas melahirkan anak, dia ingatkan ibu mertua dia akan menyokong penyusuan susu ibu. Ketika hari ke 7 berpantang, ibu mertua dia cakap “Ain tak apa, pergi mandi, mak jagakan baby.”

Selepas mandi, dia tengok mak mertua dia suap susu formula orang dewasa pada bayinya yang baru berusia 7 hari. Susu tepung orang dewasa dan bukannya susu tepung bayi menggunakan sudu. Kemudian Ain datang dan tanya “Mak kenapa mak buat macam ni? Anak saya, saya nak susukan sampai 2 tahun. Saya tak nak campur mak!”

Apa yang mak mertua dia balas? “Kau sedar tak diri kau tu tengah kurus macam ni, aku tak nak cucu aku kurus macam kau!”

Anaknya lahir seberat 2.6kg. Dia menangis dan merayu nak menyusukan anak dia. Mak mertua ambil dan jaga sepenuhnya bayi tersebut dan bawa tidur bersama. Dia ingatkan dia dapat sokongan dari suami, tapi yang paling menyedihkan apabila suaminya sendiri jawab

“Mak saya adalah syurga buat saya, saya kena dengar cakap mak saya”. Si isteri menerima tekanan atau depresi yang sangat hebat.

“Saya kuat, setiap hari saya menangis merayu nak susukan anak. Mak mertua suruh picit dan keluarkan sendiri. Selepas beberapa hari, anak itu sakit. Batuk, demam dan cirit-birit.”

gambar hiasan

Ain ni dia bijak, dia minta mak mertua dia bawa anak ke hospital. Hospital nasihatkan mak mertua dia, “apa yang makcik buat adalah salah”. Bila doktor nasihat barulah si ibu faham. Akhirnya ibu mertua dia suruh Ain meneruskan penyusuan susu ibu.

Begitulah, bukan mudah untuk menyusukan anak sehingga dua tahun. Orang sekeliling kena memainkan peranan penting untuk menyokong ibu-ibu ini meneruskan perjuangan yang hebat.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)