Anak-anak suka dengan makanan manis yang menyelerakan. Hidangan seperti kek cawan, pudding roti dan jeli aiskrim tentu jadi pilihan untuk hidangan pemanis mulut si manja. Variasi pilihan resipi khusus untuk si kecil anda jadikan hidangan pemanis mulut untuk anda jadikan pembuka selera mereka.
BANANA LOVER
Bahan-bahan
Pisang
100g coklat masaka
n120g whipping cream
Hiasan
Oreo,badam,manik hiasan,coklat manik
Cara-cara
- Panaskan whipping cream secara double boil
- Setelah krim suam masukkan coklat dan kacau sehingga coklat betul-betul hancur
- Celupkan pisang ke dalam coklat dan taburkan hiasan ke atas pisang yang telah di saluti coklat sepenuhnya .
Tat buah-buahan
Tart shell
125g marjerin
100g gula ising
1 biji telur
250g tepung gandum
Cara-cara
- Satukan marjerin dan gula ising dan pukul sehingga kembang
- Kemudian masukkan telur dan pukul sehinga sebati
- Masukkan tepung gandum dan adun sehingga adunan tidak melekit
Untuk membuat tart shell
- Ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart dan tekan atau ratakan sehingga adunan mengikut bentuk acuan
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20minit atau sehingga keperang perangan
Filling custard
50g kastard segera
150ml susu
Cara-cara
- Sebatikan kustard segera bersama susu
- Kacau menggunakan whisk sehingga sebati
- Masukkan kustard ke dalam piping beg
- Kemudian paipkan kustard ke dalam tart shell
- Boleh di hias dengan buah-buahan seperti strawberri,blueberry,anggur dan lain-lain lagi mengikut kesukaan.
Puding roti
Bahan-bahan
4 keping roti
250g susu segar
2 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin yang dicairkan
½ sudu the tepung jagung
Sedikit serbuk kayu manis
Cara-cara
- Koyakkan atau potongkan roti menjadi kepingan kecil
- Masukkan ke dalam bekas aluminium atau bekas kaca yang tahan panas
- Masukkan susu,gula,marjerin,tepung jagung dan serbuk kayu manis yang telah dikacau sebati ke dalam bekas roti
- Biarkan seketika sehingga roti benarbenar terendam
- Bakar pada suhu 18- darjah celcius selama 30minit
Sos kustard
½ tin susu sejat
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kustard
Cara-cara
- Masak kesemua bahan sehingga sedikit pekat
- Apabila sejuk,sedia dimakan bersama-sama roti yang sudah masak
Jeli Aiskrim
Bahan-bahan
90g instant serbuk jeli
400g air
Aiskrim vanilla
Cara-cara
- Masak air sehingga mendidih
- Masukkan serbuk jeli dan kacau sehingga tiada lagi ketulan serbuk
- Sejukkan seketika sebelum tuang ke dalam acuan
- Sejukkan selama 3jam di dalam peti ais
- Setelah sejuk sedia dihidang bersama aiskrim vanilla
Donut
Bahan-bahan
6g serbuk yis
250g tepung gandum
50g gula pasir
100ml air
50g marjerin
Hiasan
Coklat masakan
Coklat rice,oreo,gula pasir halus
Cara—cara
- Masukkan serbuk yis,tepung gandum dan kacau seketika
- Diikuti dengan gula pasir.kemudian masukkan air sehingga adunan bersatu
- Masukkan marjerin dan selama 15minit
- Sesudah itu,biarkan adunan selama 15 minitsebelum boleh diuli
- Setelah adunan siap bolehlah dibentuk menggunakan acuan donut
- Goreng sehingga keperang-perangan
Mufin coklat
Bahan a
½ cawan gula perang
50g minyak masak
60g susu
1biji telur
Bahan b
95g tepung gandum
10g serbuk koko
1 sudu the serbuk penaik
Choc chips sebagai hiasan
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan a ke dalam pengisar
- Kisarkan sehingga semua sebati
- Kemudian masukkan bahan b ke dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati
- Setelah itu,masukkan bahan a yang sudah di blend kedalam mangkuk bahan-bahan b
- Kacau sehingga sebati menggunakan whisk
- Masukkan ke dalam acuan mufin dan taburkan sedikit choc chips
- Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20minit