Roti dan bijirin merupakan sumber karbohidrat yang baik untuk anak-anak. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau resipinya boleh dipelbagaikan untuk memikat selera anak. Selain memberikan rasa kenyang, roti dan bijirin juga membantu tumbesaran si manja.
Sekiranya diberikan peluang sudah tentu anak-anak lebih sukakan rasa roti manis. Pastikan kita bijak memilih roti terbaik buat mereka. Roti mempunyai vitamin B6, vitamin E, magnesium, asid folik dan zink.
Untuk bijirin pula, ia dapat meningkatkan mood anak-anak sekiranya dimakan pada waktu pagi. Ia juga membantu untuk membekalkan tenaga pantas kepada mereka.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SUSU sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula 22-26 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan roti dan bijirin telah dikongsikan oleh Pn Fadlyani Sharidah Mohd Fadzil sepanjang minggu ini.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan ROTI & BIJIRIN ini :
ROTI PISANG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji pisang
1 biji telur
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti.
2. Letakkan pisang di hujung roti dan gulung kemudian sapu telur untuk sebagi gam untuk melekatkan.
3. Celupkan roti tadi dalam telur yang telah dipukul.
4. Panaskan mentega dan goreng sampai kekuningan.
ROTI GORENG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
Ads
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji telur
Sedikit emping parsli
Sedikit serbuk ayam toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit serbuk cendawan toddible
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Potong roti ikut kesukaan anak makan.
2. Pecahkan telur dan campurkan semua serbuk dan emping parsli.
3. Celup roti tadi ke dalam telur.
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga masak.
ROTI KEJU (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
Ads
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
Sedikit keju blok
1 biji telur
Sedikit serbuk ayam dara toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit herba campuran
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti dan letak keju yang dipotong nipis di hujung roti.
2. Gulungkan roti dan keju tadi. Sapukan sedikit telur pada hujung roti sebagai gam.
3. Celup gulungan roti tadi dalam telur
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga kekuningan.
BROWN RICE FLAKE MADU (Sesuai untuk anak berumur setahun ke atas. Untuk anak bawah setahun, boleh gantikan madu dengan puri kurma atau mentega kacang untuk bayi)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan kecil emping beras perang toddible
2 sudu madu kelulut atau madu asli secukupnya
100gm mentega tanpa garam
Ads
CARA MEMBUAT :
1. Cairkan mentega dan masukkan emping beras perang. Kacau rata.
2. Masukkan dua madu sudu dan kacau cepat. Jangan biarkan hangit.
4. Letak campuran tadi dalam acuan yang sesuai.
5. Masak dalam microwave selama tiga minit pada suhu 380 darjah selsius.
BROWN RICE FLAKE SUSU DAN BUAH (Sesuai untuk anak berusia enam bulan ke atas dan tiada alergi kepada sebarang bahan. Boleh tukar buah mengikut kesukaan anak)
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain Chicken Feet Stock atau Serbuk Ikan Bilis yang dijadikan penambah perasa dalam makanan anak kecil kita, mama boleh juga variasikan sumber makanan lain bagi menambah perasa dalam makanan anak. Idea menghasilkan stok pes tomato ini juga dapat membantu memberikan lebih ‘rasa’ pada anak.
Kiub pes tomato yang dikongsikan oleh Puan Erin Hillary ini di instagramnya @Mommy_EH memang menarik malah boleh dijadikan contoh untuk menyenangkan ibu-ibu memasak untuk anak. Balik sahaja kerja, keluarkan kiub dan campak sahaja ke dalam makanan anak.
Bukan anak sahaja, makanan untuk kita juga boleh digunakan. Paling penting bukan hanya tomato bahkan turut dicampurkan sayur-sayuran lain sebagai penambah rasa. Sihat!
Kapsikum sebagai optional. Untuk tambahkan lebih warna, kisarkan kesemua bahan dan masak dengan api perlahan sampai jadi pes.
Simpan pes yang dah siap dalam peti sejuk selama seminggu dan sejuk beku boleh tahan sampai 3 bulan.
Campurkan tomato dengan lobak merah, kapsikum, bawang merah dan bawang putih.
Masak hingga pekat.
Sejuk bekukan dan boleh tahan sampai 3 bulan.
Boleh sediakan spageti, nasi tomato, pizza, tomato soup, tomato mee dan masak merah untuk ahli keluarga lain. Senang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sayang kalau nak buang lebihan nasi, apa kata jadikan nasi tu jemput-jemput nasi jejari ketam sebagai menu moreh atau sahur. Resepi ringkas yang di kongsikan oleh Puan Aisyah Humaira ni mudah dan cepat tak pakai banyak bahan pun tapi hasilnya ranggup di luar lembut di dalam!
Jom cuba cara masak jemput-jemput nasi ini di bawah. Semoga bermanfaat!
Bahan-bahan:
1. 2 cawan nasi zie menggunakan beras era Nagasari super import @era
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu.
3. Lalu kacau sebati. Adunan mesti tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan siap.
Dah siap! Mudah kan? Tak sampai 20 minit dah siap jemput-jemput nasi jejari ketam mudah dan sedap ni. Boleh dimakan dengan sos thai atau sos cili kalau nak lagi sedap. Rugi kalau tak cuba tau!
Bosan dengan kek coklat, apa kata kita cuba pula kek berasaskan gula perang ini. Kek Span Marble Pucci yang comel ini boleh mama cuba untuk variasikan rasa kek buat anak-anak. Paling menarik rasanya cukup enak dan gebu. Nak buat pun senang kerana menggunakan sukatan cawan.
Kek perkongsian Puan Farisha Sofea ini memang cantik, penggunaan warna yang lembut, sesuai untuk disajikan kepada anak-anak sepanjang PKP ini. Paling senang kerana menggunakan sukatan cawan sahaja. Jom cuba!
Bahan Bahan :
Bahan A :
4 biji telur gred B
1/2 cawan gula perang
1/4 cawan susu penuh krim
1 sb ovallette
1 sk esen vanilla
Bahan B ( diayak ) :
3/4 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 sk serbuk penaik
Bahan C :
1/4 cawan minyak jagung
Bahan Lain :
Pewarna pilihan
Satukan ke semua Bahan A. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A dan pukul sehingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan Bahan C dan kaup balik sehingga sebati. Asingkan sedikit adunan untuk diletakkan pewarna.
Tuangkan adunan asal ke dalam loyang 7″ yang telah digris (saya masukkan serbuk koko dalam adunan).
Kemudian masukkan pula adunan berwarna secara bertompok tompok mengikut kreativiti masing masing dan lorekkan adunan tersebut.
Sementara itu panaskan oven, hentakkan sedikit loyang untuk membuang buih gelembung. Bakar pada suhu 170°C selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
Setelah masak , sisipkan keliling loyang dan terlangkupkan. Kemudian terlangkupkan semula dan biarkan sehingga sejuk sebelum dipotong .
Siap sedia dihidang.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.