Anak bila dah mula makan memang mama teruja nak bagi cuba semua benda. Tapi kenalah ikut apa yang disarankan oleh doktor atau pakar pemakanan kanak-kanak.
Bagi yang tengah seronok nak bagi anak-anak makan, perkongsian daripada Puan Norfaezawati Wahid menerusi grup Facebook Happy Baby Food Malaysia boleh dijadikan rujukan.
Resepi-resepi ini dibuat untuk bayinya yang berusia 7 bulan. Apa yang dimasak ini dikisar halus sebelum diberi kepada bayinya, maklumlah belum ada gigi lagi.
Ikuti perkongsian Puan Norfaezawati:
Anak 7bulan dah boleh makan bertumis & berempah. Biase akan masakkan lauk utk die 3@4 hari sekali pastu frozekan dalam bekas kecik2. Nanti boleh rotate lauk sblm ni xde la makan yg sama hari2.
Semua yg saya masak ni saya blander. Baby lom ada gigi lagi & ikut dgn kesesuaian usia
Menu baby #7months saya
FISH FILLET SWEET SOUR
Bahan:
Ikan kembung/ tenggiri/ salmon*(goreng dgn unsalted butter@minyak)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Tomato ceri
Cauliflower
Brokoli
Carrot*(potong dadu)
Daun sup*(racik)
Unsalted butter
Cara:
-blander bawang besar, bawang putih, halia & tomato ceri
-panaskan unsalted butter & masukkan bahan yang diblender
-tumis sehingga naik bau dan bebetul masak, kemudian masukkan carrot dan air sikit.
-carrot dah agak empuk masukkan masukkan kesemua sayur & ikan. Kacau2 bagi sayur masak. Siap
CHICKEN BUTTERMILK
Bahan:
Isi ayam*(goreng)
Bawang putih*(cincang)
Bayam
Kacang peas
Carrot
Unsalted butter
Formula milk
Cara:
-panaskan 2sudu unsalted butter & masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan kacang peas, carrot & isi ayam
-bancuh FM dgn 1/2cwn air & masukkan dlm bahan tumis td.
-bila dah mendidih masukkan bayam. Tutup api. Siap
CHICKEN SOUP
Bahan:
Isi ayam
Bawang besar
Bawang putih
Sawi
Kacang peas
Carrot
Cauliflower
Daun sup*(racik)
Olive oil/ minyak masak
Cara:
-panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan carrot & kacang peas serta 1 cawan air. Masak sehingga menggelegak.
-last masukkan sawi, cauliflower & daun sup. Tutup api. Siap
IKAN MASAK HALIA
Bahan:
Ikan merah/ tenggiri/ salmon *fillet
Bawang besar *mayang
Bawang putih *mayang
Halia *potong halus memanjang
Carrot * potong halus memanjang
Olive oil/ minyak masak
Cara:
-panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-masukkan sedikit air (ikut nak kuah byk mana). Agak air nampak mendidih boleh masukkan ikan & carrot. Masak sehingga ikan masak sempuna Siap
SUP SAYUR
Bahan:
Isi ayam
Bawang putih*(ketuk)
Serbuk lada putih
Kubis
Brokoli
Carrot
Sweet potato
Cara:
-renehkan bawang putih & 1sudu serbuk lada putih dgn 2cawan air.
-bila dah menggelegak masukkan isi ayam, sweet potato & carrot.
-last masukkan kubis & brokoli. Tutup api.
Siap
IKAN MASAK KURMA
Bahan:
Ikan merah/ tenggiri/ salmon
Bawang besar *mayang
Bawang putih *mayang
Halia *ketuk
Rempah kurma
Carrot
Sweet potato
Olive oil/ minyak masak
Cara:
-panaskan 2 sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-bancuh 1sudu rempah kurma dgn sedikit air masukkan dlm bahan yg ditumis td. Kacau sehingga naik minyak dan garing tambah air. (Ulang kacau & tambah air ni sehingga 3x biar betul2 masak rempah tadi).
-tambah air nampak lagi dan masukkan sweet potato & carrot.
-air mendidih boleh masukkan ikan. Masak sehingga ikan masak sempuna Siap
SUP IKAN MERAH
Bahan:
Ikan merah
Bawang besar*mayang
Bawang putih*mayang
Halia*ketuk
Serbuk lada putih
Labu
Kacang peas
Carrot
Brokoli
Daun sup*(racik)
Olive oil/ minyak masak
Cara:
-panaskan 1sudu minyak. Masukkan halia, bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-masukkan serbuk lada putih, labu, carrot & kacang peas serta 2 cawan air. Bila semua bahan dah empuk, boleh masukkan ikan & brokoli. Masak sehingga menggelegak.
-last masukkan daun sup. Tutup api. Siap
TOMYAM PUTIH
Bahan:
Isi ayam
Bawang bawang besar*(potong 4)
Bawang putih*(ketuk)
Serai*(ketuk)
Halia*(ketuk)
Daun limau purut
Kubis panjang
Brokoli
Cauliflower
Carrot
Kacang peas
Tomato ceri
Cara:
-renehkan bawang besar, bawang putih, halia, serai & tomato ceri
-bila dah menggelegak masukkan isi ayam, kacang peas, carrot & daun limau purut
-last masukkan kubis panjang & brokoli. Tutup api.
Siap
kredit: Norfaezawati Wahid
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.