Disaat semua orang berebut-rebut mendapatkan stok bekalan roti, ada baiknya masa terluang ini kita cuba hasilkan roti sendiri di rumah. Lagi berbaloi hasilnya bila melihat air tangan sendiri. Anak-anak pastinya lebih teruja.
Resipi roti mudah yang dikongsikan oleh Puan Nurul Zaila ini cukup ringkas dan tidak memerlukan bahan yang banyak. Malah panduan langkah demi langkahnya menerusi gambar yang dikongsikan buat ibu lebih senang ikut. Paling penting confirm jadi.
Memandangkn ada yang try tak jadi, sis bagi resipi bergambar okei. Bagi mudah faham. Resipi ada kat setiap gambar. Resipi ni boleh lah nak tambah inti @topping sesuka hati ye.
Sediakan bahan-bahan:
Air masak 1 cawan
Susu pekat manis (kalau nak buat roti manis letak banyak dan tambah gula, kalau tak letak dalam 2,3 sudu je.
Yis 1 sudu besar
Majerin sesudu besar
Sesudu kecil esen vanilla
Ok ready go blend.
Ads
Blend sampai berbuih macam ni.
Tuangkan ke dalam bekas. Masa ni pecahkan sebutir telur. Kacau bagi sebati.
Ads
Masukkan 4 cawan gandum. Kalau lembik tambah sampailah tak lekat kat tangan.
Tengah uli boleh tambah sikit garam.
Uli sampai jadi cam gini. Boleh terus bentukkan dalam loyang.
Ads
Susun macam ni ye. Jangan rapat-rapat sebab nak bagi ruang roti naik. Ok biarkan dia naik. Lok je masuk dalam oven jangan buka suis. Lock lebih kurang 30 minit. Sebelum bakar keluarkan dulu roti tu. Panaskn dulu oven, bakar suhu 160 selama 15 hingga 20 minit. Tengok perang dah tu masaklah.
Ni kalau nak buat roti sarang lebah. Tambahlah kuaci bijan kat atas roti.
Resipi butterscoth, susu cair + gula perang masak sampai mendidih. Lepas tu tambah sesudu butter/majerin.
Yang ni toppingnye cheddar cheese + gula. Sapu majerin dulu atas roti, parut cheddar dan tabur gula.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kebanyakkan dari kita kurang gemarkan popia kerana inti sayurnya yang sarat. Apa kata ubah kelainan dengan menggunakan inti yang berbeza selain dari sayur. Pisang antara salah satu bahan inti yang paling menarik untuk di cuba malah disukai anak-anak kita.
Resipi POPIS, yang menggunakan inti pisang dalam kulit popia ini memang awesome. Paling menarik, tak perlu masak pun malah teramat mudah untuk disediakan. Jom cuba resipi Puan Munierah Eyra ini. Memang awesome!
Korang menu apa petang ni? Che’ buat POPIS (popia+pisang). Caranya pun tak lah susah mana. Korang boleh cuba!
Bahan-bahannya:
Kulit popia
Pisang
Bancuhan tepung gandum (untuk lekatkan popia)
Susu pekat (guna untuk topping cheese)
Jem coklat pilihan
Serbuk Oreo
Cheedar cheese
Cornflakes
Nestum
Potong pisang dua bahagian.
Ambil kulit popia, letakkan pisang macam dalam gambar.
Bungkus kemas macam popia.
Gamkan dengan bancuhan tepung. Kemaskan.
Siap sedia. Panaskan minyak dan goreng.
Boleh topping dengan coklat.
Atau serbuk orea, nestum, cornflakes atau apa-apa saja yang korang suka.
P/s: Korang boleh letak jer apa-apa pilihan toping yangg korang nak.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Yang paling penting walaupun tiada sarang kuih cara, anda tetap boleh membuat kuih ini menggunakan kuali non stick. Cantik je hasilnya kan!
Tak ada acu tak semestinya tak boleh buat cara berlauk kan? Kita buat cara kita. Sis guna kuali non stick je. Mudahhh sangat. sila la cuba ya!
Disebabkan ramai yang pm sis nak resepi ok sis share kat sini ya.
Kalau ada tuan tanah resepi ni minta halal yer. sebab sis dah lama jumpa resepi ni dalam google. dah berjaman dalam galeri harini baru nak buat. Alhamdulillah menjadi. yang pasti jangan terlalu tebal n jangan terlalu nipis taw. good luck tuk semua.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.