Kadang-kadang bila nak minum petang, kita mahukan menu yang ringkas tetapi mengenyangkan. Biasanya sandwic menjadi pilihan tetapi dah bosan pula gunakan roti putih biasa untuk buat sandwic.
Pilihan lain adalah menggunakan croissant, rasanya lebih ringan dan tidak muak. Sedap pula tu! Kalau anda masih tercari-cari menu yang mudah untuk disediakan, bolehlah buat cuba resipi Tuna Croissant ni.
Modal berbaloi, lebih jimat dari beli di kafe. Jom tengok resipi yang dikongsikan oleh Aisyah Humaira ini;
Ads
Tuna croissant sandwich ranggup berongga sedap makan ketika panas mahupun sejuk cara #dapurpolis Buat sendiri puas hati inti tu padat boleh rasa dri hujung ke hujung.
Bahan-bahan:
1 bungkus roti croissant dipotong 2
Hirisan timun Jepun
Hirisan tomato
Salad romaine
Capsicum dicincang (kalau suka pedas guna cili padi)
Bahan inti tuna:
1 tin tuna mayonis
1 tin tuna cilli
3-4 sudu besar mayones
4 keping keju Cheesedale
Cara-cara:
1. Roti croissant dipotong dibahagian tengah tanpa putus.
2. Dalam mangkuk ,masukkan tuna, mayones, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, sedikit garam dan gaul rata.
3. Sudukan tuna yang telah dibancuh ditengah roti ,letakkan keju atasnya dan bakar selama 2 minit tekan menu air fryer dengan suhu 200c.
Inti untuk sandwic croissant ini boleh dipelbagaikan. Tak semestinya menggunakan tuna saja. Untuk lebih sesuai dengan selera anak bolehlah digantikan inti telur. Mahu lebih berat gantikan dengan isi ayam panggang. Selamat mencuba!
Rasa masam manis buah peach nyata cukup memikat selera seisi keluarga terutama sekali anak-anak. Sesuai dijadikan hidangan minum petang dan dimakan waktu cuaca panas. Resipi ini dikongsikan oleh Tg Khuzanika.
Jadi apa kata kali ini anda mencuba untuk sediakannya dan nikmati keenakan rasa yang cukup menyelerakan.
Puding Buah Peach
Bahan-bahan
1 paket agar2 tali (37.5 gm)
6 cwn air ( termasuk air buah peach)
1 tin susu cair
1 cawan gula ( ikut suka)
1 tin buah peach
1/4 cawan sunquick ( perisa campuran mangga)
1 sdb tpg jagung ( bancuh dgn sdikit air)
1 pnutup esen vanila
sdikit garam
sdikit pewarna kuning
buah ceri untuk hiasan (suka hati)
Cara membuat:
Basuh agar-agar, masak bersama air hingga hancur. Kemudian masukkan gula.
Kemudian masukkn air buah peach, sunquick lalu kacau sebati.
Masukkan pewarna kuning, susu cair, garam dan esen vanila lalu kacau.
Masukkan tepung jagung yang dibancuh tadi. Kacau guna api sederhana.
Dah nampak cantik padam kan api.
Susun buah peach dalam loyang… tuang adunan agar-agar tadi ikut kreativiti masing-masing.
Para ibu pernah dengar tak ikan haruan tumbuk bersama cekur? Hidangan ni sedap tau kalau dimakan dengan nasi panas. Mudah pun mudah hidangan ni untuk dibuat. Para suami pun boleh bantu isteri untuk sediakan hidangan ini. Bukan sahaja mudah, tapi berkhasiat dan bagus untuk ibu berpantang juga.
Ikan haruan sangat bagus untuk ibu yang habis berpantang. Albumin yang terdapat dalam ikan haruan bagus membaiki tisu dan sel yang rosak yang disebabkan oleh pembedahan.
Albumin yang terdapat dalam ikan haruan juga merupakan protein yang sangat penting untuk mengelakkan daripada pembengkakkan berlaku yang disebabkan oleh sesuatu kecederaan. Pembengkakkan berlaku kerana sel darah merah mula hilang terbentuk.
Hormon, protein dan mineral akan disimpan di dalam albumin untuk disebarkan ke keseluruhan tubuh badan. Jadi, kekurangan albumin ini pasti akan mengakibatkan gangguan dalam sistem peredaran tubuh badan kita. Jom lihat resipi ikan haruan tumbuk bersama cekur yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh hafiza_aini di akaun Instagram beliau.
RESEPI IKAN HARUAN TUMBUK BERSAMA CEKUR/ ENCUR
RESEPI PANTANG Bahan- bahan: – Ikan haruan seekor – Cekur 3 ketul (ikut suka banyak mana, kalau saya masuk sekali daun pucuk dia) – Bawang merah dan bawang putih 1 ketul (kalau resipi tak pantang boleh tambah cilia api) – Garam – Gula – Limau kasturi/ lemon
Cara- cara: 1. Ikan haruan dibalut daun pisang (optional), bawang potong besar- besar, cekur, dibakar/ dipanggang… (guna kuali nonstick/ pemanggang ajaib, kalau tak pantang boleh goreng dengan minyakje semua) 2. Pastu masukkan ke dalam batu lesung, (ikan diambil isi je) tumbuk semua sekali… tak perlu hancur sangat. 3. Akhir sekali, masuk garam dan gula secukup rasa… perahkan sedikit limau/ lemon (ada orang suka manis- manis sikit) – okay siap… serius sedap tak tipu langsung tak bau… dihidang dengan nasi panas… pergh pasti tambah nasi… hahaha
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. tidak perlu amabil masa yang lama untuk sediakan. Para ibu boleh mencuba hidangan ini. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebenarnya banyak resipi mudah boleh disediakan untuk anak-anak. Cuma rajin atau tak sahaja untuk membuatnya. Jika mama ada kelapangan boleh cuba menu Red Velvet Coklat Moist.
Hanya guna pengukus dah boleh dapat kek mini gebu dan cara buatnya pun tak perlu guna mixer. Semua bahan blender sahaja. Berikut reseipi daripada Puan Nurul Hairi yang boleh mama buat untuk hidangan seisi keluarga.
Red Velvet Coklat Moist Cake Mini
Bahan-bahan:
*1 cawan minyak masak
*3 biji telur
*1 cawan susu cair
*1 cawan susu pekat manis
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil soda birkarbonat
*1 cawan gula (Kemanisan ikut selera anda ye. Rasa tawar tambah lagi gula, rasa manis kurangkn gula)
Serbuk koko secukupnya
Red Velvet emulco secukupnya
Chocolate Emulco secukupnya
Sedikit garam
*Sedikit esen vanilla
Cara-caranya:
❤️Blenderkan semua bahan bertanda*
❤️Kemudian ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda dalam besen
❤️Setelah itu, masukkan bahan yang kita dah blenderkan tadi ke dalam besen tepung gandum. Kacau mesra.
❤️Bahagikan 2 bahagian sama rata adunan tadi ke dalam 2 besen berasingan
❤️Masukkan 1 bahagian 3 sudu makan serbuk koko dan coklat emulco
❤️Masukkan bahagian 1 lagi ke dalam besen lain. Masukkan red velvet chocolate dan sedikit coklat emulco
❤️Sapukan minyak masak pada acuan
❤️Pasang api dan panaskan kukusan. Setelah itu, masukkan kek dan tunggu sampai kek masak.
Boleh tabur coklat urai atau apa saja hiasan ikut citarasa masing-masing. Pasti anak-anak suka!
Seramai 39 mangsa membabitkan guru dan kanak-kanak dari sebuah tadika yang terperangkap akibat kepala air di Gua Ikan, Dabong dekat sini berjaya diselamatkan semalam.