“Ayden ni hari-hari nak makan burger fast food. Tak berkhasiat la! Kita makan makanan lain pula ya.”
Mungkin anak anda juga gemar makan burger yang dijual di restoran makanan segera. Kalau makan setiap hari memang tak bagus. Lebih baik anda buat sendiri ‘beef patties’ supaya dapat mengawal penggunaan bahan yang selamat dan berkhasiat.
Bahkan jika dibuat dalam kuantiti yang banyak ia boleh disejuk bekukan dan disimpan sebagai stok. Bukan sahaja sedap, anak-anak mesti lebih suka burger buatan ibu.
Nak tahu macam mana nak buat? Jom cuba resipi daripada Chef Sue M Arukin yang dikongsi di facebook beliau.
Jom jadi rajin di dapur. Jangan malas beli frozen foods yang kebanyakannya tinggi kandungan lemak, garam & menggunakan bahan pengawet (preservatives). As always, feel free to share!
BEEF PATTIES
Bahan-bahan:
400 grams daging kisar (minced meat)
2 labu bawang besar – dadu kecil
1/2 cawan cincangan daun bawang
1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs)
Ads
2 biji telur
1 sudu teh Italian Herbs Powder
1 sudu teh Garlic Powder
1 sudu teh Onion Powder
1 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Ads
Garam secukupnya
Cara-caranya
1. Satukan daging kisar, bawang besar, daun bawang & serbuk roti di dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan telur dan gaul lagi.
3. Masukkan semua bahan2 lain dan gaul sebati.
Ads
4. Kepal-kepalkan dan bentukkan seperti membuat bergedil (size ikut citarasa sendiri).
5. Cairkan sedikit mentega di dalam kuali leper non stick. Letakkan patties tadi dan masak hingga kedua2 bahagian perang. Kemudian sambung bakar patties tadi dalam oven (200C) selama 10 minit. Ini untuk memastikan bahagian tengah patties masak. Enjoy!
*Patties boleh dijadikan burger, sandwich atau dihidang sebagai main course yang di tambah black pepper sauce, salads, kentang putar, nasi, pasta, kentang goreng (chips) dll.
*Selain daging lembu kisar, boleh tukar ke daging kambing, ayam atau udang.
* Garlic Powder, Onion Powder, Italian Herbs Powder tu semua boleh beli dimana-mana supermarket bahagian bahan-bahan kering. Jenama apa pun boleh.
* Selain serbuk roti yang kering, boleh juga guna roti putih yang dicincang halus.
* Selain dijadikan patties, boleh juga dijadikan meatballs cuma perlu dikukus sedikit dalam 5 minit sebelum digoreng.
*Jika nak simpan secara sejuk beku (frozen), bakar patties separuh masak, sejukkan pada suhu bilik dulu baru di balut dengan cling wrap dan sejukkan dalam bahagian freezer. Boleh di simpan hingga sebulan tanpa pengawet inshaallah.
Sumber: Sue M Arukin
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sesetengah anak tengok nasi pun dah tak mahu. Apatah lagi nak makan kan? Disebabkan masalah ini ibu dah habis idea nak pujuk anak makan. Mungkin bagi anak yang tiada masalah memilih makan, ibu masak apa pun semua ok.
Selagi ibu boleh berkreatif dengan makanan, tak salah untuk cuba tarik minat anak. Mungkin awal-awal anak makan sikit je tapi lama-kelamaan dia mula minat dan sukakan menu yang berkhasiat baginya.
Apa kata kali ini ibu cuba resepi Chicken Rice Ball dari Puan Fazariana Mohd Ali bagi memberikan kepelbagaian dalam menu anak. Menggunakan bahan yang mudah dan boleh siap dalam masa 30 minit.
RESEPI CHICKEN RICE BALL
BAHAN-BAHAN
Daging ayam kisar
Bawang besar*
Bawang putih*
Lobak merah*
Halia -diparut
Lada hitam -ditumbuk
Garam
Beras
CARA-CARA
Bahan * dipotong dadu, kemudian campurkan daging ayam kisar, halia, lada hitam, garam/perasa. Gaul sebati.
Bulatkan bahan-bahan yang telah digaul tadi menjadi bebola kecil.
Kemudian golekkan di atas beras yang telah dicuci bersih.
Kukus bebola dalam 15 – 20minit. Siap untuk dihidang.
Siapa penggemar terung? Tahukah anda terung mempunyai banyak khasiat kerana makanan ini baik untuk otak. Terdapat penyelidikan yang dijalankan ke atas tumbuhan ini memberikan tumpuan kepada kandungan anthocyanin phytonutrient (fitonutrien antosianin) yang terdapat pada kulit terung dipanggil nasunin. Asunin adalah sejenis antioksidan yang kuat dan bahan kimia radikal bebas yang terbukti melindungi membran sel daripada kerosakan.
Buah ini juga mengandungi antioksidan yang membantu melawan bahan yang merosakkan sel-sel di dalam badan iaitu radikal bebas. Kehadiran antioksidan mampu mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser.
Banyak khasiat yang ada di dalam sebiji buah terung. Jadi jom kita cuba resipi ini
Ada tak peminat terung goreng berlada nie? 🙋🏼♀️😊 makan dengan nasi panas-panas confirm menambahkan 🤪
Resepi terung goreng berlada 🍆🌶️
6biji terung saiz sederhana digoreng
(ikut suka nak berapa biji/potong pun xkisah lagu mana janji lepas masuk mulut)🤪
*10 biji cili padi hijau (yang suka pedas bole lebihkan cili padi)
*5biji cili besar campur hijau merah
*bawang putih 5 ulas
*bawang holland/besar separuh
(Kisar kasar/tumbuk semua bahan yang bertanda *)
Garam gula secukup rasa
Sis tiram 1 sudu
Cara-cara penyediaan👇
1. Panaskan minyak. tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing.
2. Masukkan sos tiram 1 sudu, garam, gula secukup rasa
3. Masukkan terung yang dah digoreng tadi. Kacau rata. Tutup api.
4. Siap dihidang 🤗
Kredit: Janna Hanie
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Selain sapuan coklat pada roti, peanut butter juga antara yang menjadi kegemaran ahli keluarga. Cuma untuk beli yang sihat dan tiada kandungan gula dan garam, harganya agak mahal.
Bagi mama yang nak cuba buat homemade peanut butter, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Nurul Zhafarina. Paling penting langkah membuatnya terlajak mudah!
Alhamdulillah menjadi juga peanut butter sihat homemade.
❌ tak ada GULA
❌ tak ada GARAM
❌ tak ada MINYAK
Peanut butter sihat ni harganya agak mahal dijual jadi kalau buat sendiri lebih jimat . Nak buat pun tak susah. Boleh cuba buat ya!
Sangai guna air fryer. Jika tiada air fryer, boleh goreng dalam kuali tanpa minyak. Jika menggunakan air fryer, suhu 180 celcius dan masa antara 15-18 minit atau nampak dah keperangan.
Sejukkan kacang seketika.
Blend . Saya guna blender kering. **Tak perlu letak air atau minyak ye. Kisar sampai betul-betul hancur sebab dalam kacang tu dah ada minyaknya.
Siap dan boleh disimpan dalam botol serta diletakkan di tempat kering.
Nak makan dengan roti atau biskut ikut citarasa masing-masing. Paling penting cara ini lebih sihat!
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.