Memang masalah bila anak tak mahu makan nasi. Pening juga dibuatnya bila langsung tidak mahu menjamah nasi, lauk dan sebagainya. Jadi bagaimana khasiat nak diperolehi. Tak gitu?
Dalam keadaan yang semacam ni, ada baiknya mama tampil kreatif lebih daripada biasa. Tak mengapa asalkan anak mahu menjamah. Selit-selitkanlah sayuran dan protein buat anak-anak kita.
Boleh juga hasilkan resipi sedap dan kreatif yang dikongsikan oleh Norazlin Abd Rahman ini di facebooknya. Nampak mengiurkan dan paling penting banyak khasiatnya pada anak kita. Jom cuba.
Makanan lengkap sesuai untuk anak-anak yang susah nak makan nasi dan sayur. Semua dah ada dalam sebiji tart ni. Ringkas, cepat, mudah dan sedap.
Bahan-bahan:
Roti buang kulit tepi
Mix vage pasta – rebus dulu
Sosej -jika suka
Telur
Susu
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah dan lada hitam
Slice chesse
Mozzarella
Senang je cara nak membuatnya. Anak-anak kita pun boleh sama-sama sediakan. Bonding pun makin kuat.
Ads
Masukkan roti ke dalam acuan, kemudian tekan-tekan bagi padat.
Tabur mix vege pasta yang telah direbus terlebih dahulu.
Ads
Susun sosej yang telah dipotong.
Ads
Last sekali masukkan susu ke dalam roti tadi. Susun slice chesse dan taburkan mozzarella.
Panaskan oven terlebih dahulu, bila dah panas baru masukkan ke dalam oven untuk di bakar.
Bakar sehingga garing di atas. Jangan lama sangat, nanti inti di dalam akan terlebih masak dan keras.
Tadaaa…dah siap, makan waktu panas-panas memang sedap.
KreditL Norazlin Abd Rahman
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lebihan nasi jangan dibuang, sayang! Apakata mama papa buatkan anak-anak nugget nasi sendiri. Lebih sihat dengan tambahan sayur-sayur dan isi ayam di dalam adunan nugget. Kalau nak tahu cara penyediaan nugget nasi boleh ikuti artikel penuh dibawah.
Tengah hari ni buat homemade nugget nasi untuk anak.
RESEPI HOMEMADE NUGGET NASI
Bahan-bahan;
-Nasi(akak guna beras jepun, beras biasa pun boleh) -Isi ayam -Daun bawang(optional)carrot dan lain-lain -Telur(untuk celup) -Serbuk roti(salut)
Cara Penyediaan;
*Gaul nasi, isi ayam, sayuran
*Canai dan tekap dengan cetak kesukaan (lagi besar lagi baguslah) boleh sapu sedikit minyak dekat cetak dan permukaan nasi untuk tak bagi melekat
*Celup dalam telur*Salut dengan serbuk roti
*Lepas siap boleh frozenkan dulu sebelum goreng
Selamat mencuba!
#resepihani
Kredit: Hani NannyMAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Masakan berkuah ada ketikanya cepat jemu. Apa kata cuba buat menu ikan bakar berempah sebagai hidangan seisi keluarga. Menu ni ringkas saja tapi penangannya boleh buat makan nasi bertambah-tambah.
Bagi yang nak cuba buat resipi ikan bakar ini, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Amy Tommy. Bukan semata-mata ikan saja, tetapi boleh juga dibakar dengan ayam atau makanan laut.
Buat banyak-banyak stok rempah ikan bakar, boleh masak pelbagai jenis lauk. Berbaloi dan puas hati nak makan. Berikut dikongsikan resipinya.
Resipi rempah ikan bakar Terengganu style saya. Buat banyak tak apa lebih boleh simpan dalam peti buat stok. Saya halalkan resepi ini, cuma doakan saya boleh jalan seperti biasa tak lah masak pakai wheelchair.
*Boleh bakar bersama ikan/ayam/sotong/udang/lala dan lain-lain.
Bahan-bahan :-
Bawang merah besar – 1kg
Bawang putih – 1 labu
Serai – 5 batang
Cili boh @ cili kering kisar – 1kg
Gula – 1 cawan
Nissang (gula merah) – 3 kerek
Garam – secukup rasa
Belacan Bakar – 1 sudu
Air asam jawa/asam keping secukup rasa
Daun kesum – 1 genggam
Daun Limau
Minyak masak 1 cawan
Langkah 1
– Blender bawang besar, serai dan bawang putih serta belacan sehingga lumat
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak lepas tu masukkan bahan-bahan yang sudah diblender tadi. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh atau cili kering dan tumis sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan gula dan nissang. Biarkan sehingga cair.
4. Masukkan garam. Gaul sebati kemudian masukkan air asam jawa
5. Biarkan mendidih.
6. Masukkan hirisan daun limau dan daun kesum
7. Masak selama 1-2 jam. Jangan biar, kacau perlahan-lahan tak mahu bagi hangus
Tip semasa bakar supaya rempah tak kering, tak hangit boleh makan banyak kuah:
Alas daun pisang atau aluminium foil.
Letak minyak sikit.
Letak ikan lepas tu letak nipis sahaja rempah ikan bakar atas ikan, tutup dengan daun pisang.
Bakar seketika. Lepas tu balikkan ikan, letak nipis sahaja rempah ikan bakar dan biar seketika.
Lepas masak, angkat letak atas pinggan barulah tuang kuah ikan bakar selebihnya atas ikan. Perah asam limau atas hidangan sebelum makan. Selamat mencuba! Makan nasi panas-panas sedapnya.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Buah lai mungkin sudah biasa dengan kita namun Singo Pear yang juga dikenali sebagai Golden Pear atau Korean Pear sebenarnya cukup baik untuk anak-anak kita. Jika anda perasaan, sejak akhir-akhir ini semakin ramai ibu-ibu yang berkongsi resipi berasaskan buah yang satu ini. Apa kelebihannya?
Buah Singo Pear dikatakan baik untuk membantu bayi yang batuk serta anak-anak yang mengalami masalah penghadaman atau sembelit. Jadi tidak salah jika anda mencubanya untuk sajian anak-anak yang demam atau mengalami sembelit.
Menu perkongsian Puan Norlaila Mohd Yusoff ini boleh juga mama cuba untuk rendahkan suhu anak yang demam atau batuk. Bubur nasi dengan singo pear ini mudah sahaja. Campurkan sahaja kesemuanya sekali. Mudah!
Irfan masih demam lagi hari ni. Tapi mulut riuh macam selalu. Aktif. Demam cari akal. So hari ni bubur nasi Irfan Ibu letak bawang putih lebih. Ibu tak tumis pun. Terus letak je.
Buah singo pear pun Ibu letak sekali. Buah singo pear ni katanya bagus untuk budak batuk, selsema dan demam. Ibu campur jelah sebab memang ada stok dalam peti ais. Buah ni manis. Bubur nasi rasa manis-manis sikit. Harap Irfan cepat sihat. Aamiin.
Beras frozen
Isi ayam
Bawang putih
Buah singo pear
Lobak merah
Bayam
Sediakan bahan-bahannya.
Hiris buah singo pear dan lobak tetapi tak perlu terlalu kecil saiznya.
Ibu tumis bebawang dulu (tumis asing) sebab ELB tak boleh untuk menumis. Lepas tu terus masukkan dalam periuk ELB dan biarkan masak.
Ni hasilnya bila dah campur semua. Cukup-cukup untuk lunch dan dinner Irfan.
ELOK UNTUK BATUK BERKAHAK
Anak pada usia 2 tahun ke bawah kurang sesuai mengambil ubat batuk dan selsema. Ada baiknya ibu usahakan mencuba Singo Pear ini yang memiliki kandungan Vitamin C dan Vitamin K serta copper yang penting untuk meningkatkan pertahanan tubuh.
Buah ini juga dikatakan mampu membantu melegakan batuk berkahak kerana ia mengandungi air yang banyak. Secara tak langsung, ia membantu lendiran kahak untuk keluar melalui najis.
Jadi tidak salah untuk kita berusaha. Jom cuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.