Kalau ada lebihan nasi, boleh simpan dan jadikan apam nasi. Resipinya pun sangat mudah malah mama yang ada anak kecil pun boleh jadikan kudapan untuk mereka.
Resipi yang dikongsi ini ada dua versi iaitu untuk bayi dan juga dewasa. Selamat mencuba!
💓 APAM NASI 💓
Bahan Bahan :
Versi Dewasa :
Bahan A :
1 cawan nasi
1 1/2 cawan air
3/4 – 1 cawan gula
Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Bahan Lain :
pewarna pilihan
kelapa parut
Versi Baby :
Bahan A :
1 cawan nasi organik groomy discoverer Groomy Malaysia ( Dila My )
1 1/2 cawan air
1/2 cawan madu
Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Cara Cara :
Satukan ke semua Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati . tuangkan ke dalam mangkuk. Masukkan Bahan B dan kacau sebati .
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan, perapkan adunan selama 1 jam .
Sementara itu panaskan kukusan. Setelah diperap , kacau seketika dan tuangkan adunan ke dalam acuan / loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak .
Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak. Keluarkan apam daripada acuan dan letakkan di dalam pinggan .
Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Kelapa parut boleh juga dikukus agar tahan lebih lama. siap, sedia dihidang !
Kredit: FB : Farisha Sofea
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!