Ibu mana yang tidak risau jika anak menolak untuk minum susu. Seperti yang diketahui, susu merupakan sumber kalsium terbaik buat si kecil. Sesetengah anak, selepas bercerai susu dari ibu atau apabila sudah menginjak ke usia dua tahun sudah mula tidak mahu minum susu.
Mereka lebih cenderung untuk minum air kosong sahaja. Bagaimana para ibu mahu menangani masalah anak yang menolak susu dan hanya makan beberapa jenis sayur di dalam diet mereka?
Ibu pasti risau kalau anak tidak mendapat zat dan nutrien yang diperlukan untuk membesar pada tahap optimum kerana tidak meminum susu tepung untuk membesar. Biarpun sudah mencuba beberapa jenama susu tepung untuk membesar, tetapi anak masih tidak mahu. Anak mahu minum susu segar tetapi hanya yang berperisa sahaja. Sudah tentu ibu tidak mahu terlalu menggalakkan pengambilan susu berperisa kerana ia tinggi gula.
Artikel Menarik: [Kena Pasang TV Baru Anak Nak Makan, Sebenarnya Anda Membahayakan Anak]
Keperluan susu sangat penting khususnya pada waktu emas dalam kitaran hidup seorang manusia (golden age), iaitu 1000 hari terawal dalam hidup. Keperluan nutrisi yang cukup pada waktu emas ini sangat penting bagi memastikan si kecil mencapai tumbesaran dan perkembangan yang optimum.
Ibu disarankan untuk memberi susu berperisa coklat tersebut kepada si kecil memandangkan itu yang si kecil mahu. Ini kerana, berbanding kesan kandungan gula di dalam susu coklat tersebut, jika dibandingkan dengan kekurangan nutrisi hariannya, kesan kurang nutrisi lebih berat berbanding kesan kandungan gula dalam susu coklat tersebut. Which one is harmless? The sugar inside the chocolate milk is harmless if compared to consequences of nutrient inadequacy.
Artikel Menarik: [Senangkan Mama Masak Dengan Kiub Pes Tomato, Campak Seketul Dua Dah Sedap!]
Yang penting adalah jumlah kalori seharian si kecil. Jika 2-3 gelas susu (6 oz = 180 ml) tidak akan memudaratkan si kecil.
Susu berperisa coklat mungkin sangat sedap buat si kecil yang mungkin boleh menyebabkan si kecil hendak minum lebih banyak. Penting untuk ibu kawal kuantiti susu yang diberikan. Selain itu, berkaitan susu adalah kesihatan gigi, iaitu disarankan agar si kecil minum sedikit air kosong selepas minum susu bagi mengelakkan karies gigi.
Artikel Menarik: [Asyik Minta Susu, Waktu Makan Selalu ‘Ngelat’. Perlu Bijak Rancang Menu, Ikut Favourite Anak]
Bukan gula semata-mata, kandungan karbohidrat lain dalam susu, iaitu lactose, maltose dan lain-lain boleh menyebabkan karies gigi.
Selain susu tepung, makanan gentian yang memberi khasiat yang sama adalah yogurt dan susu soya segar. Kuantiti hidangan yang disarankan adalah sama seperti susu, iaitu 2-3 cawan kecil yogurt atau 2-3 gelas susu soya dalam sehari.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Doktor Kongsi Tip Mudah Nak ‘Power Up’ Otak Anak, Hanya Guna Seikat Pegaga!
Apabila anak pulang ke sekolah mereka letih. Begitu juga otak mereka. Lebih-lebih apabila tiada nutrisi untuk otak diambil mereka.
Petang ada kelas PAFA. Malam pula ada tuisyen. Sampai lembik budak-budak ini.
Soalnya dengan begitu banyak aktiviti gunakan otak sepanjang hari, dapatkah mereka bertahan? Dapatkah otak mereka mencerap semua maklumat? Atau ia hanya jadi kelas sosial?
Kita pastinya tidak mahu duit yang dilaburkan hanyut begitu sahaja. Keputusan anak masih tidak seberapa. Hasil masih jauh dari yang kita suka.
Cara mudah ialah sediakan secawan air pegaga:
1. Ambil seikat pegaga. Basuh. Bersihkan.
2. Masukkan ke dalam blender.
3. Masukkan air. Ikut kepekatan mana yang kita mahu.
4. Blend.
5. Campurkan dengan madu atau gula apong (di Sarawak sahaja) atau gula kabong.
Hidangkan. MUDAH dan CEPAT.
Pegaga tingkat imun sistem. Buka pembuluh darah di dalam OTAK. Nutrisi mudah masuk. Maklumat segera dihadam. Memori semakin baik. Ini adalah tips mudah power up otak anak-anak.
Kelebihan Daun Pegaga;
Mempunyai sifat perlindungan kepada sistem saraf (neuroprotective)
Ekstrak pegaga dikatakan mempunyai sifat perlindungan yang baik untuk sistem saraf akibat daripada kandungan kompaun antioksidan yang terdapat di dalamnya. Memandangkan kesan stres oksidatif dan juga gangguan dalam mekanisma antioksidan semula jadi badan memainkan peranan penting dalam pembentukan penyakit kognitif seperti penyakit Alzheimer (AD) jenis sporadik, ekstrak Centella asiatica (CAE) melalui tindakan antioksidannya dikatakan berpotensi untuk mencegah defisit kognitif hasil daripada pendedahan kronik kepada radikal bebas. Sebagai contoh, satu kajian yang melihat tindakan terbitan bahan asiaticoside menentang kesan toksik beta-amyloid pada kultur sel dan juga hirisan bahagian hippocampus mendapati ia berupaya untuk menghalang kematian sel yang dicetuskan oleh radikal bebas dan juga daripada pendedahan kepada beta-amyloid. Pendedahan kepada beta-amyloid merupakan salah satu mekanisma yang membawa kepada terjadinya penyakit Alzheimer. Terbitan kompaun asid asiatik yang terdapat dalam ekstrak pegaga juga menunjukkan kesan perlindungan saraf yang signifikan pada sel kortikal otak dengan cara menguatkan mekanisma perlindungan oksidatif sel.
Dalam satu kajian lain yang membabitkan tikus yang telah diberikan streptozotocin untuk mencetuskan gangguan kognitif dan stres oksidatif, CAE telah diberikan (100, 200 dan 300 mg/kg selama 21 hari) sebagai rawatan untuk melihat keupayaan CAE untuk menambah baik fungsi kognitif tikus tersebut di samping menzahirkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalamnya. Dalam kaitan yang bergantung kepada dos (dose-dependent relationship), tikus-tikus yang telah dirawat tersebut didapati berupaya untuk menunjukkan peningkatan fungsi kognitif mereka. Penurunan paras malondialdehyde (MDA) yang signifikan dan juga peningkatan paras antioksidan glutathione dan enzim catalase diperhatikan dalam tikus-tikus yang dirawat dengan 200 dan 300 mg/kg CAE. Kompaun-kompaun yang terdapat dalam CAE ini terbukti berkesan dalam memberi perlindungan kepada sel-sel saraf daripada kecederaan oksidatif.
Pencegahan strok sekunder dan peningkatan keupayaan kognitif pasca-strok
Strok, atau dikenali sebagai angin ahmar dalam warga tempatan, boleh mengakibatkan penurunan keupayaan kognitif. Kekerapan gangguan kognitif selepas strok iskemia ini berada pada julat 20 hingga 30%, dengan risiko yang meningkat dalam dua tahun pertama selepas diserang strok. Sekitar 25% pesakit yang telah diserang strok akan menghidap dementia dan risiko kumpulan pesakit pasca-strok untuk menghidap dementia dalam masa 5 tahun akan datang adalah sebanyak 9 kali ganda berbanding populasi sihat, khususnya pada domain memori dan keupayaan untuk memfokus. Mengurus dan merawat gangguan kognitif selepas diserang strok bermatlamat untuk mencegah strok sekunder (diserang strok lagi sekali) dan untuk menambah baik keupayaan kognitif.
Kandungan homocysteine yang tinggi dikenali sebagai faktor risiko untuk strok. Untuk tujuan itu, rawatan pencegahan untuk serangan strok sekunder ditumpukan pada mengurangkan paras homocysteine dalam darah. Pengambilan asid folik sekitar 0.5-5mg sehari didapati berjaya untuk mengurangkan paras homocysteine dalam darah sebanyak 15-40% dalam masa 6 minggu. Memandangkan penggunaan gabungan ubat-ubat seperti sedatif, antikegelisahan, antimurung dan ubat-ubat saraf yang lain adalah mahal dan berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, fokus kajian semasa adalah untuk melihat kepada alternatif yang lebih semula jadi. Untuk tujuan itu, CAE digunakan sebagai bahan kajian.
Walaupun selepas menghidap serangan strok, penggunaan CAE juga dikenal pasti mampu untuk memberikan peningkatan fungsi kognitif pesakit yang efektif. Dalam kajian tersebut, dos 750 mg dan dos 1000 mg CAE telah digunakan manakala dos sebanyak 3 mg digunakan untuk asid folik. Berbeza dengan kajian lain yang bersifat praklinikal, kajian ini melibatkan 48 pesakit-pesakit yang telah diserang strok yang mempunyai masalah kognitif dan telah dirawat di dua hospital di Yogyakarta, Indonesia. 17 pesakit diberikan CAE pada dos 1000mg/hari, 17 lagi pesakit diberikan CAE pada dos 75mg/hari dan 14 subjek terakhir dirawat menggunakan asid folik 3mg/hari, selama 6 minggu. Selepas tempoh 6 minggu kajian, para pengkaji mendapati berdasarkan sistem permarkahan MoCA-Ina, kesemua kumpulan menunjukkan penambahbaikan dari segi keupayaan kognitif berbanding keupayaan masing-masing sebelum menjalani rawatan. Apa yang menarik adalah walaupun tiada perbezaan signifikan antara keberkesanan CAE dan juga asid folik dalam meningkatkan keupayaan kognitif pesakit pasca-strok, CAE didapati dapat menghasilkan peningkatan domain kognitif memori yang lebih baik berbanding asid folik.
Mempunyai sifat antiradang dan tahan sakit
Penggunaan pegaga untuk merawat sakit sendi dan juga rasa sakit secara am pada tubuh badan telah lama dipraktikan. Walaupun amalan rawatan tradisional tidak ditambah dengan sebarang pembuktian saintifik dan penjelasan yang terperinci, kini keupayaan untuk CAE menghasilkan kesan tahan sakit dan juga sifat antiradang ini telah banyak dilaporkan oleh kajian-kajian praklinikal. Kesan tahan sakit ini diuji dengan memberikan CAE dalam bentuk akueus pada dos 10, 30, 100 dan 300 mg/kg pada tikus kajian manakala kesan antiradang diuji dengan sampel keradangan kaki tikus akibat suntikan prostaglandin E2. Dari sudut kesan tahan sakit, kajian tersebut mendapati bahawa CAE berkesan dalam menghasilkan tindakan antikeradangan dan juga berupaya untuk menghasilkan kesan tahan sakit yang sama kuat dengan ubat aspirin, namun tidak sekuat kesan ubat tahan sakit yang lain seperti morfin.
Terdapat satu kajian yang melihat kesan madecassoside, salah satu komponen yang terdapat dalam CAE, ke atas penyakit arthritis cetusan kolagen jenis II (CIA) dalam tikus. Kajian yang bertujuan untuk melihat kesan terapeutik dan juga mekanisma tindakan madecassoside terhadap CIA itu melibatkan formulasi oral pada dos 10, 20 dan 40 mg/kg yang diberikan selama 20 hari. Berdasarkan ujian histopatologi, para pengkaji mendapati bahawa penggunaan bahan aktif tersebut berjaya untuk mengurangkan pencerobohan sel-sel keradangan ke dalam rawan dan juga darjah hiperpalasia lapisan synovium. Tindakan ini menunjukkan kesan perlindungan daripada kerosakan sendi yang biasa dilihat dalam penyakit arthritis. Tambahan lagi, madecassoside juga menurunkan paras antiCII IgG, menghalang tindak balas hipersensitif lengah terhadap CII dan pada kadar sederhana, menekan pembahagian limfosit cetusan CII daripada nodus limfa di bahagian popliteal.
Rumusan daripada kajian yang telah dilakukan adalah madecassoside cukup berkesan dan berjaya dalam menghalang pembentukan penyakit CIA dalam tikus, dan mungkin juga mewakili komponen aktif utama yang terdapat dalam pegaga bagi menjelaskan penggunaan tradisionalnya dalam merawat sakit sendi. Keputusan kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tradisional CAE dalam merawat rasa sakit dan sakit sendi secara khususnya adalah tindakan yang mempunyai justifikasi dari sudut pandang sains.
Membantu masalah ketidakcekapan vena (venous insufficiency)
Salah satu daripada kesan utama CAE ke atas tisu penghubung (connective tissue) yang diketengahkan oleh dapatan kajian adalah ia dapat membantu menguatkan saluran vena yang lemah. Dalam rawatan untuk penyakit scleroderma, ia mungkin membantu untuk menstabilkan kadar pembesaran tisu penghubung, mengurangkan pembentukannya dengan cara merangsang pembentukan hyaluronidase dan chondroitin sulfate, di samping menghasilkan kesan imbangan ke atas tisu penghubung. CAE dilaporkan bertindak ke atas dinding salur darah, menghasilkan kesan perlindungan daripada kecederaan mikroangipati akibat daripada tekanan darah tinggi dan ketidakcekapan vena. CAE juga membantu untuk mengurangkan kadar penapisan salur darah kapilari dengan meningkatkan paramater mikro-peredaran.
Mempunyai sifat antikeresahan
Dalam pelbagai budaya timur, ekstrak pegaga telah lama digunakan untuk menghasilkan kesan penenangan dan antikeresahan. Dalam karya tamadun India, ekstrak daripada tumbuhan pegaga dikatakan mempunyai kesan seperti penenang, pelega dan juga sifat yang menyokong kepintaran dan kecerdasan otak. Kesan penenang ini dikenal pasti berpunca daripada bahan aktif brahmoside dan juga komponen brahminoside, manakala aktiviti antikeresahan dikatakan disumbang oleh aktiviti ikatan kepada reseptor cholecystokinin (CCKB), sejenis reseptor protein G yang mengikat hormon peptida cholecystokinin (CCK) atau hormon gastrin. Reseptor CCKB ini dikatakan memainkan peranan dalam mengawal keresahan, rasa sakit, ingatan dan juga rasa lapar dalam manusia dan juga binatang.
Kredit: DrRizal Abu Bakar, Hello Health Group
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Suap Anak Bawah 2 tahun Nasi Berlauk Kicap, Tanpa Sedar Kandungan Garam Tinggi!
Anda perlu peka tentang kandungan garam dalam makanan bayi untuk mengelakkan pelbagai kesan buruk. Bagaimana pula dengan ‘garam tersembunyi’?
Ramai ibu bapa tertanya-tanya tentang penambahan garam ke dalam makanan bayi mereka. Malah, ramai ibu bapa mahu menambah garam kepada makanan bayi untuk supaya lebih ‘berperisa’ dengan harapan boleh menambat selera bayi. Ada yang beranggapan memasukkan garam dalam kuantiti kecil tidak memudaratkan.
Semakin ramai ibu bapa memilih untuk menyediakan sendiri makanan bayi supaya mereka dapat mengawal bahan-bahan yang digunakan. Ia sudah tentu tiada bahanpengawet, garam dan bahan aditif lain.
Perlukah ibu bapa menambah garam ke dalam makanan bayi dan membentuk “kebergantungan” garam bayi kepadanya? Sebenarnya, menambah garam kepada makanan bayi berbahaya dan ia sebenarnya tidak perlu.Menambahkan garam ke dalam makanan bayi boleh menyebabkan beberapa isu kesihatan termasuk tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang.
KESAN GARAM KEPADA KESIHATAN BAYI
Sistem penghadaman mengambil apa yang diperlukan daripada makanan dan saki baki yang tidak diperlukan tubuh dihantar ke dalam darah. Sekiranya buah pinggang tidak dapat memproses tidak sisa ini, ia akan merosakkan badan. Buah pinggang anda mengukur bahan kimia seperti natrium, fosforus, dan kalium dan membebaskannya ke dalam darah untuk kembali ke badan. Dengan cara ini, buah pinggang anda mengawal tahap badan ini. Keseimbangan yang tepat diperlukan untuk kehidupan, tetapi paras yang berlebihan boleh membahayakan.
Ginjal bayi tidak dapat memproses sejumlah garam tambahan yang tinggi. Terlalu banyak garam daripada sumber makanan selain makanan semula jadi seperti sayuran dan buah-buahan, susu ibu dan / atau formula boleh merosakkan buah pinggang bayi dan mungkin menyebabkan kerosakan otak.
BOLEHKAH BAYI MAKANAN YANG DILETAKKAN GARAM?
Menambah garam kepada makanan bayi tidak digalakkan. Selain risiko kesihatan, anda tentu tidak suka kalau bayi gemar kepada makanan masin. Walau bagaimanapun terdapat kes di mana garam boleh diterima. Banyak resipi makanan yang dibakar seperti roti dan biskut, yang memasukkan garam sebagai ramuan. Jumlah garam dalam resipi yang dibakar umumnya antara 1/4 sudu teh hingga 1 sudu teh, bergantung kepada resipi dan hasilnya. Dalam hal ini, sepertimana gula, bayi anda mungkin akan makan hanya sedikit sahaja daripada sekeping roti dan garam yang dimasukkan tersebut telah disebar kepada seluruh roti yang telah dihasilkan daripada doh resipi roti tadi.
Terdapat banyak lauk pauk dan hidangan lain yang turut menggunakan garam sebanyak 1/4 sudu atau 1 sudu teh garam. Perkara yang paling penting ialah anda tidak menambah garam kepada makanan bayi sebagai perasa. Sebagai contoh, jangan masukkan garam ke puri labu bayi untuk memperisakannya. Bayi tidak memerlukan garam dalam sajian sayuran atau daging.
AWAS GARAM TERSEMBUNYI
Kebanyakan garam yang dimakan hari ini ditambah kepada makanan dalam bentuk natrium klorida atau garam meja. Pengilang makanan juga menambah garam meja kepada makanan dalam proses pemeliharaan dan pemprosesan serta bertujuan untuk meningkatkan rasa. Natrium juga tersembunyi sebagai sebahagian daripada bahan kimia lain seperti natrium nitrat, natrium benzoat sakarin dan monosodium glutamat. Akibatnya, ramai yang tidak sedar mengambil tiga hingga lima kali lebih banyak natrium daripada yang mereka perlukan.
MAKANAN SIAP DAN MAKANAN TINGGI GARAM / NATRIUM
- Sup, sayur-sayuran, cili dan pasta dalam tin atau campuran serbuk sup
- Daging diproses (seperti daging patty burger,sosej, nugget), kerang dan makanan laut lain
- Bijirin yang dimasak segera
- Makanan sejuk beku seperti pai
- Bahan cicahan atau sos
- Sesetengah campuranlempeng, mufin dan roti
- Mentega masin (salted) atau marjerin
- Salad dressing
- Sos soya/ kicap
- Serbuk koko dan campuran koko segera
- Mi segera, bubur nasi segera dan serbuk kentang putar segera
- Makanan berjeruk atau diasinkan seperti telur masin atau lobak masin
Malah makanan yang kedengaran sihat juga boleh jadi kaya dengan sodium. Semak label makanan anda sebelum memberikannya kepada bayi.
- Elakkan makanan protein soya seperti tauhu atau miso yang diasinkan.
- Keju yang diproses seperti keju parmesan, keju feta dan keju.
- Minuman berasaskan susu termasuk buttermilk
- Makanan yang diperap yang dibuat dengan teriyaki atau soya.
- Bijirin yang mengandungi 200 miligram atau lebih natrium
Ingat untuk sentiasa membaca dan menyemak label makanan yang anda menyuapkannya kepada si kecil.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini 4 Jenis Idea Makanan Anak HFMD Yang Tak Mahu Makan & Minum Susu
Anak yang mengalami HFMD akan berasa tak selesa dan serba tak kena. Tambah pula dalam mulut ada ulcer yang menganggu selera makan. Apa yang dibimbangkan, HFMD ini mudah berjangkit pada anak-anak yang lain.
Apabila anak dijangkiti HFMD, semestinya ibu bapa pun terpaksa ambil cuti kuarantin sehingga anak benar-benar sembuh. Merengek, tidur tak lena itu akan dialami selama beberapa hari.
Bagi memberi idea untuk ibu bapa yang menghadapi situasi anak tak nak makan langsung, makanan semua anak reject, susu pun tak nak, ini antara idea untuk ibu bapa.
JENIS IDEA MAKANAN UNTUK ANAK YANG TERKENA HFMD
1. YOGURT
Boleh guna natural yogurt dan boleh blend dengan apa-apa buah untuk rasa yang lebih sedap. Yogurt kan sejuk dan mudah untuk anak telan, inshaAllah anak akan suka.
2. BUAH-BUAHAN FROZEN
Boleh sejukkan buah contohnya tembikan, strawberi dan boleh cuba beri anak makan. Makanan yang sejuk-sejuk boleh legakan ketidakselesaan dalam mulut.
3. AISKRIM DARI SUSU
Ibu-ibu boleh guna susu expressed breast milk (EBM) atau susu full cream untuk dijadikan aiskrim. Yogurt juga boleh digunakan.
4. AIR & ISI KELAPA
Air dan isi kelapa yang disejukkan juga boleh diberikan kepada anak yang sedang menderia HFMD. Sejuk-sejuk memang boleh meredakan. Isi kelapa ni lembut dan mudah telan tanpa perlu mengunyah dengan bersungguh.
Ini antara makanan yang ibu bapa boleh ikhtiarkan beri pada anak-anak yang kena HFMD. Anak memang akan reject banyak makanan sebab mulutnya tak selesa dengan banyak blisters. Ibu bapa kena kreatif dan bagi makanan yang sejuk dan mudah telan.
Semoga anak-anak yang dijangkiti HFMD akan segera sembuh dan kembali berselera.
Kredit: Twitter @Farmacora
Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI