Kadangkala bukan sengaja nak tengking atau pukul anak tapi disebabkan geram si kecil asyik buat perangai, ibu ayah terlepas juga tindakan tersebut.

Namun bila baca perkongsian oleh ayah ini, Muhammad Ahmad diharap kita yang bergelar ibu ayah boleh mengawal perasaan amarah yang cepat membuak apabila berhadapan dengan situasi anak membuat perangai.

Anggaplah karenah dan ragam anak yang sukar dijangka itu adalah sebahagian daripada proses mereka membesar dan jadi tanggungjawab kita untuk mengawal emosi kerana sebarang tindakan kurang sabar yang diambil boleh memberi kesan berpanjangan pada anak.

4 sebab kenapa saya berusaha tidak tengking,pukul anak atau adik yang kecil sekiranya mereka buat ‘perangai’.

1) Akan jadi ketagih

Mula-mula tengking kita harap mereka akan berubah, kali kedua kita tengking kita anggap mereka sudah degil sebab ulang kesilapan yang sama, ketiga kita tengking perasaan benci mula akan wujud dan kita akan mula bersikap ganas.

Sebab itu ada yang tengking dan sepak terajang anak. Kita akan mula jadi stess dan hilang kawalan emosi. Tengking dah la kuat, terkejut anak. Ada yang sampai menggigil sebab terlalu takut. Akhirnya kita akan menyesal tengok mereka ketakutan, menderita, luka.

2) Akan beri kesan yang tersangat teruk kepada emosi mereka

Mereka mula tersangat takut kepada kita. Tiada keyakinan diri, akan mula tidak respect kita, akan sembunyikan kesalahan mereka.

Dan paling bahaya mereka akan mula memberontak dan bertindak kasar terhadap orang lain. Sebab itu kalau kita tanya budak kaki buli kebanyakan dari mereka memang pernah ditengking, sering dipukul oleh ibu bapa.

3) Ini yang paling saya takut

Mereka yang dibesarkan dalam suasana sering ditengking, dipukul, tidak pernah dihargai, sentiasa dihukum boleh jadi mereka akan lakukan perkara yang sama terhadap isteri dan anak-anak.

Boleh jadi mereka akan alami penyakit Major Depressive disorder (MDD). Pasti isteri akan terkejut kenapa suami tiba-tiba berubah. Terkejut tiba-tiba suami senang gila naik tangan, naik kaki ketika marah.

Suami lagi terkejut kenapa isteri yang sebelum ini nampak pendiam, romantik, peramah akhirnya jadi ganas dalam mendidik anak-anak.

Nampak tak kesan jika kita sering tengking, pukul anak-anak. Sebenarnya kita perlu selami jiwa anak-anak. Jiwa mereka sangat sensitif dari perbuatan dan percakapan kita. Sangat kurang bertindak dari arahan.

Jangan kita fikir anak-anak akan mudah ikut apa sahaja arahan kita, sebaliknya tunjukkan AKHLAK dan PERCAKAPAN yang baik ketika bersama mereka. Anak-anak mudah terdidik dari pemerhatian mereka terhadap kita.

4) Ia juga salah satu akhlak nabi Muhammad s.a.w.

Betapa hari ini masyarakat perlu didikan cara Nabi muhammad s.a.w. Lihat hadith ini, Nabi s.a.w tidak pernah pukul atau tengking kanak-kanak (hadith ini saya belajar dari guru yang saya sayangi).

Apa kata Annas bin Malik R.hu. Waktu ini umur beliau antara 10-11 tahun.

“Pernah suatu hari Rasulullah menyuruh saya ke pasar, Sebelum berangkat saya bermain dulu dengan anak anak lain dijalanan. Ketika sedang asyik bermain, saya merasakan ada seseorang yang berdiri dibelakangku sambil memperhatikanku dan menyentuh bajuku dengan lembut, lantas saya menoleh kearahnya, dan ternyata Rasulullah saw.

Sambil tersenyum beliau bertanya “kenapa belum berangkat lagi, wahai Unais?. Maka sambil tergopoh gopoh akupun menjawab,” ya, saya akan berangkat sekarang wahai Rasulullah”,

Demi Allah, selama sepuluh tahun saya berkhidmat kepada Rasulullah s.a.w, tidak pernah sekalipun beliau memarahiku”.

Moga bermanfaat dan SEBARKAN.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Tinggalkan Komen