Zaman makin maju, cara memasak pun dah semakin mudah. Siapa kata masak lauk hanya boleh guna kuali periuk? Masak lauk sekarang pun boleh guna air fryer tau! Masa yang digunakan lebih cepat, dapur kurang berkecah dan senang untuk dibersihkan.
Tapi yang lebih penting, masakan akan jadi lebih sihat dengan penggunaan air fryer disebabkan penggunaan minyak yang sedikit atau tidak digunakan langsung.
Seperti resepi ayam masak kicap ini, tidak memerlukan penggunaan minyak masak yang banyak kerana menggunakan air fryer untuk digoreng tapi masih sedap untuk dimakan seisi keluarga.
Cara memasak: 1. Perapkan ayam dengan bahan perap. Tak perlu lama, 15- 20 min pun Ok. Kemudian masak ayam dalam air fryer (ikut masing masing punya setting). Separuh masa memasak, balik kan ayam dan kemudian sambung hingga ayam elok masak.
Ads
2. Dalam kuali tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga naik bau wangi. Masukkan bawang besar. Tumis sekejap. 3. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Kalau suka masin boleh tambahkan garam, tapi jangan banyak sangatsebab sos tiram dah masin.
4. Masukkan ayam. Kacau- kacau hingga ayam dan sos sebati. Masukkan kentang. Taburkan cili merah. Gaul ratadan tutup api dapur. Haah. Dah siap masak.
Boleh cedok dan hidangkan.
Kebaikan Minyak Zaitun Yang Perlu Anda Tahu
1. Minyak untuk perapan hanya gunakan sedikit sahaja. Sama juga untuk tumisan. Tidak perlu gunakan minyak yang terlalu banyak. Lebih bagus jika menggunakan minyak zaitun. Minyak zaitun mempunya banyak khasiat.
Ads
2. Minyak zaitun mempunyai elemen anti penuaan. Apabila umur meningkat, kulit akan mula mengendur dan kedutan akan terbentuk. Penggunaan minya zaitun dalam masakan dapat mengurangkan tanda- tanda penuaan.
3. Minyak zaitun juga membantu mencegah daripada kanser payudara. Oleuropein, sebatian semula jadi yang terdapat pada daun zaitun, mempunyai potensi sebagai antikanser payudara.
4. Minyak zaitun membantu mengawal kolesterol dalam badan. Minyak zaitun mengandungi tahap lemak tepu dan lemak tak tepu yang minima. Ini membolehkan ia mengawal paras kolesterol dalam darah pada badan.
Mudahkan resipi yang dikongsi. Tak perlu makan masa yang lama untuk memasak. Lagi sedap dihidangkan dengan nasi panas, pasti bertambah. Boleh dinikmati Bersama seisi keluarga.
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Bukan sahaja ketika berpantang atau menyusukan bayi, penggunaan halba juga digalakkan pada waktu-waktu lain. Halba mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan secara semulajadi. Selain membantu memperbanyakkan penghasilan susu badan, halba juga digunakan untuk membuang angin dalam badan.
Biarpun penggunaan halba selalu dikaitkan dengan kaum ibu, ia sebenarnya boleh diamalkan oleh orang lelaki juga. Salah satu manfaatnya yang lain adalah membantu dalam proses mengurangkan ketagihan merokok. Farisha Sofea berkongsi dua resipi penyediaan air halba yang boleh diamalkan.
Ikuti perkongsian menarik ini.
Khasiat Air Halba
*Badan rasa segar & ringan
*Mencantikkan kulit
*Melancarkan haid
*Membantu menurunkan berat badan
*Melancarkan pengaliran darah dalam badan
*Baik untuk sistem penghadaman
*Menghilangkan kembung , sebu & senak
*Menguatkan jantung
*Menghilangkan lendir tekak
*Melegakan sakit kepala / migrain
*Membuang angin
*Menyembuhkan buasir
*Merangsang rahim
*Mengawal kencing manis
*Mengurangkan ketagihan merokok
*Kecergasan & kekuatan badan
*Memperbanyakkan susu ibu
*Menambah nafsu lelaki & wanita
*Menurunkan bacaan gula dalam darah
Cara-cara :
1. Rebus halba, halia dan serai bersama 3 cawan air sehingga mendidih.
2. Biar seketika sehingga sedikit suam. Kemudian tapiskan dan perahkan 1/2 biji lemon.
3. Kacau sebati.
4. Siap, sedia diminum
Cara Kedua
Bahan-bahan:
1 sk halba
1 cawan air
Cara -cara:
1. Rebuskan halba bersama 1 cawan air sehingga mendidih. Tapiskan.
2. Biarkan seketika sehingga sedikit suam, barulah diminum. Siap!
*Boleh juga ditambahkan madu atau pun lemon jika suka.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Chicken Dumpling tidak kurang hebatnya dalam mewarnai menu anak-anak kita. Rupa dan bentuknya yang berwarna adakalanya menarik perhatian si kecil untuk makan. Itu kisahnya dengan dumpling stim atau rebus, manakala dumpling goreng pula terlebih rangup dan cukup disukai anak-anak kita.
Rupanya hendak menyediakan dumpling homemade tidaklah sesukar mana. Bahannya juga mudah disediakan. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Nurhazwana Nazir. Mudah!
Disebabkan Melur suka sangat Dumpling, so mama buatkan lagi untuk kudapan dia esok. Sekali buat dapat la untuk dua tiga kali makan. Bila cari kulit dumpling kat pasaraya tak jumpa pulak yang takde salt. Maka tepaksa la mama rajinkan diri buat yang homemade punya. Ingatkan payah, rupanya mudah je. Mama share resepinya kat bawah.
Kulit Dumpling:
1/2 cup tepung gandum unbleach
1/2 cup tepung jagung
1 sudu minyak masak
1/2 cup air panas
Inti Dumpling:
Isi Ayam – blend
Carrot – sagat
Pak Choy – cincang
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu tepung jagung
1 sudu minyak
Campurkan semua bahan dumpling. Uli sehingga jadi doh. Rehatkan sekejap dalam 2 hingga 3 jam.
Lepas tu bulat-bulatkan menjadi bentuk guli besar sikit.
Gelek je sampai nipis. Siapkan kulit dulu semua baru letak inti dan betukkan.
Bahan inti pula, gaulkan semua bahan. Ambil kulit dan letak inti satu sudu kecil.
Basahkan hujung kulit dengan sedikit air baru tampal kedua bahagian dan bentukkan. Simpan dalam freezer. Nak makan keluarkan dan rehatkan kejap lepas tu boleh rebus. Siap!
Dumpling ni boleh goreng atau rebus. Buat sup pun sedap makan dengan ni. Tapi anak mama lagi suka versi goreng. Sekali makan 4 ketul boleh habis.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding jagung kastard ini sangat sesuai bila dimakan bersama keluarga di hujung minggu. Kalau mama nak tahu resipi dan cara pembuatanya, jom baca resipi di bawah.
Resepi Puding Jagung Kastard Sedap
Bahan-Bahan:
1 tin jagung manis
1 cawan tepung kastard
1 cawan santan
1 tin susu sejat
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 tin air – guna tin susu sejat tadi
pewarna kuning – opsyenal
Cara Membuat Puding Jagung Kastard
Masukan gula dan tepung kastard di dalam kuali kemudian kacau rata. Kemudian masukan susu sejat (susu cair) dan 1 tin jagung manis ke dalam campuran tadi. Bila nak berlemak boleh masukan 1 cawan santan dan bila anda ingin jagung nampak halus boleh di kisar terlebih dahulu.
Kemudian masukan garam secukup rasa dan tambah masukan air kedalam campuran tadi. Bila semua bahan nampak tak berketul boleh letakan di atas dapur.
Nyalakan api tapi ingat gunakan api yang sangat minimal dan kacau sebentar agar adunan tidak berketul-ketul.
Resepi Puding Jagung Kastard
Jika anda ingin warna yang lebih cantik boleh masukan sedikit pewarna kuning kalau tak ada pun tak apa
Kacau sampai nampak berkilat dan pekat. warna berkilat itu yang paling cantik kemudian angkat dan tuangkan dalam loyang.
Biarkan seketika sampai sejuk di dalam loyang dan bila dah sejuk baru masukan dalam peti sejuk. Mmmmm Sedaappp bila dimakan sejuk-sejuk.
Bila dah tahu cara sebenar buat puding kastard, anda bolehlah cuba, jangan lupa share ya.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!