Memandangkan nak keluar beli makanan di luar agak terhad, tetapi nak makan lauk yang lain sikit berbanding hari biasa, mama boleh cuba buat pula ayam percik Kelantan.
Tak susah pun kerana bahan-bahannya semua sangat mudah dan kita yang tak berapa yakin boleh buat pun tetap boleh hidangkan pada keluarga dengan perasaan puas hati.
Nak tahu apa resipinya, perkongsian dari Umie Hafizda ini sangat membantu mama. Ikut langkah-langkah ini confirm jadi!
Resepi Ayam Percik Kelantan
(Resipi ini untuk 2 orang makan. Nak buat satu keluarga makan, boleh tambah kuantitinya)
Bahan Perap
– 1/4 ekor ayam
– 2 ulas bawang putih
– 3 ulas bawang merah
– 1/2 inch halia
– garam secukup rasa
Bahan Kuah
– 300 ml santan pekat @ 1 1/2 kotak santan
– 1 cawan air
– 2 btg serai dititik
– 2 hiris halia (diblend)
– 5 ulas bawang merah (diblend)
– 4@5 tangkai lada kering (diblend)
– Asam keping (sikit sahaja)
– Gula melaka
– Garam & perasa secukup rasa
Cara-cara buat
Ads
1. Tumbuk/blend bawang merah, halia, bawang putih & garam sehingga lumat. Kemudian, pes tadi diperap dengan ayam yg telah dibersihkan sekurang2nya 30 minit..
2. Untuk bahan kuah, blend dahulu bawang merah, halia & lada kering
3. Kemudian, masukkan santan, 1 cawan air, bahanyg diblend tadi, serai, asam keping, gula melaka, garam & perasa secukupnya. kacau dengan api sederhana ye!
**part buat kuah ni, kena selalu kacau ye..jgn tinggalkan pulak sbb nnti kuah x cntik n nmpk mcm berketul..
Ads
4. Kuah dikacau sehingga pekat macam ni ye.. dah nampak cun..boleh la tutup api tu
5. Untuk part ayam ni.. kali ni mommy bakar guna Air fryer je taw..senang sbb xpyh nk tunggu2
Korang boleh je nk bakar atas pemanggang yang berapi2 tu, magic pan, or non stick pan. InshaAllah jadi je aihh
Ads
‼️Part guna Air fryer ni Letak mcm ni, bakar ayam tu dengan suhu 175 celcius/ 20 min. Dah habis 20 min bakar. Kemudian, terbalikkan ayam, bakar lagi dengan suhu 180 celcius/15 min
6. Tips nak kasi ayam & kuah lagi rasa mabelesssss.. Bila ayam dah masak, letak ayam dalam pan.. Kemudian siram kuah atas ayam Sedikit demi sedikit..kasi kuah tu meresap dalam ayam..masak la dalam 5 min.. lepastu, angkat ayam letak dalam pinggan then letak balance kuah tadi atas ayam.. siap!!
Ayam percik is doneee!! Ulam tu memg sangat sedap makan dgn ayam percik. Makan dengan nasi panas2 pulak..Sedap!
Bosan dengan resipi finger food yang selalu dicuba pada anak, apa kata kali ini mama cuba pula resipi yang seakan nugget ayam ini pada anak kecil kita. Bukan nugget ayam tetapi Jejari Keledek yang dihasilkan mengikut bentuk jari dan comel. Bentuk sebegini buat anak mudah memegangnya. Saiz comel juga buat anak teruja untuk mencuba.
Resipi oleh Puan Umairah Jamaah ini paling ringkas kerana hanya menggunakan dua bahan sahaja. Jadi mama tak perlu bersusah payah mencari bahan. Asalkan ada keledek dan roti, semudah abc, menu anak sudah pun tersedia. Jom cuba.
Rebus keledek dahulu.
Cuti-cuti ni mesti ramai ibu-ibu hebat yang siapkan stok makanan untuk anak-anak. Jadi hari ni Kak Mai nak share Jejari Keledek. Tapi versi jejari gemoks kikiki.
Guna dua bahan saja:-
Keledek tak kisah jenis apa nak guna.
Roti gardinear ( untuk buat serbuk roti)
Simpel kan. Bahan pun mudah aje nak sediakan. Jom kita mula. Rebus keledek macam biasa. Pastu lenyekkan. Sukatan ikut la banyak mana korang nak buat.
Bentukkan macam ni. Kalau agak lembik boleh letak tepung gandum sikit. Kak Mai punya tak letak tepung. Nak frozenkan boleh tau.
Ni roti tadi kita bakar guna oven. Suhu 110 selama 10 minit- 15minit ( bergantung pada oven tau). Lepas tu guna pengisar kering. Kak Mai terpaksa guna pengisar basah sebab tetiba masa shooting pengisar kering merajuk.
Salutkan jejari gemoks tadi dengan serbuk roti tadi. Pastu terus goreng.
Yahuuuu. Siap. Nampak macam ala-ala nugget ayam kannnn. Sedap rangup kat luar. Lembut di dalam gitchuuu.
Selamat mengubi. Kah!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak lengkap kita beraya tanpa sajikan kek buatan sendiri. Bosan dengan kek marble biasa, apa kata raya kali ini kita cuba Kek Marble Orange pula. Hanya gunakan sedikit pewarna dan perasa sunquick. Cukup sedap.
Paling senang bila chef masakan popular Azlina Ina gunakan tepung magic viralnya. Cukup mudah. Jom cuba!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak cukup sambal biasa, sambal bilis sentiasa menjadi pilihan untuk bercuti, lebih-lebih lagi bercuti ke luar negara. Namun macam mana nak hasilkan sambal bilis yang sedap dan kekal rangup?
Perkongsian resipi Sambal Bilis yang dikongsikan oleh Maya Homemade Dessert’s Post ini memang lain macam. Rupanya ada cara nak kekalkan kerangupannya. Jom!
Masak sambal bilis garing bekal untuk suami naik off shore. Mudah dan sedap. Resepi mudah cara saya.
Bahan-bahan:
500 gram ikan bilis halus (goreng sampai garing)
50 gram cili kering (saya guna chili kering thai tu, tersangat la pedas jadi 50 gram dah cukup bagi saya, nak pedas tambah la lagi ya)
2 ketul kiub ikan bilis,
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
Saya buat proses mengoreng dua kali untuk bagi ikan bilis rangup. Goreng yang pertama toskan & biarkan sampai sejuk. Baru goreng kedua sampai garing.
Cili kering ni saya potong kecik-kecik, basuhkan dan goreng sampai garing. Krup krap gitu.
Bila dah sejuk kisar sekejap, jangan halus sangat. Ketepikan.
Panaskan 2 sudu makan minyak masak. Tumis kiub ikan bilis, masukkan gula dan garam. (saya mengunakan sudu teh sukatan untuk buat kek tu).
Bila dah mencair masukkan ikan bilis goreng tadi dan cili kering tadi. Kacau-kacau sampai sebati.
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak bongsu menyusul pergi sebulan selepas isteri dan anak sulung terkorban kemalangan jalan raya. Seorang bapa sekali lagi diuji apabila anak bongsunya menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hanya sebulan selepas kehilangan isteri dan anak sulung dalam kemalangan.