Bagi penyanyi lelaki popular, Shah Indrawan atau dikenali dengan nama glamor Tomok dan isterinya Rahayu Abbas, mengakui sama seperti ibu bapa yang lain, mereka sentiasa memastikan kesihatan anak kekal sihat semasa meraikan hari raya.
“Sudah tentu sebagai ibu bapa kesihatan anak menjadi perkara no 1 yang perlu dititik beratkan terutamanya bila tiba musim perayaan.
“Maklumlah pada masa itu kita tidak dapat mengawal dari bersama-sama dengan sanak saudara serta orang ramai yang datang berkunjung ditambah pula makanan-makanan yang pelbagai.
“Oleh itu apabila tiba musim perayaan sebegini saya dan tomok sebagai ibu bapa akan lebih bersedia bagi mengelakkan daripada anak terkena jangkitan penyakit, demam dan sebagainya,” jelas Ayu.

Kredit foto: Instagram tomokofficial
Kredit foto: Instagram tomokofficial

8 tip cara Tomok dan Ayu jaga kesihatan anak masa raya
1.Mengelakkan anak-nak minum ais dan makan makanan yang boleh menjadi pemangkin untuk batuk atau selsema.
2.Sentiasa menbawa kelengkapan ubat basic seperti ubat demam & batuk
3.Membawa hand senitizer & wet tissue dan memastikan mereka serta kami sendiri memakainya setiap kali sebelum turun dari kenderaan dan selepas menaiki kenderaan
4.Elakkan pergi ke tempat awam yang ramai orang.

5.Jaga kebersihan setelah pulang ke rumah, pastikan anak bersihkan diri (mandi) dan tukar pakaian setelah seharian berada diluar sebelum tidur.

6.Pastikan anak-anak minum air suam sebanyak yang mungkin. Jadi,sediakan air walau ke mana saja kami pergi sekurang-kurangnya 1 botol mineral besar.
7.Anak-anak juga perlu rehat dan tidur yang cukup supaya mereka tidak mudah dijangkiti selsema.
8.Dan yang penting adalah kesihatan ibu dan ayah yang juga boleh menjadi penyebab penyakit berjangkit kerana kanak-kanak masih lemah antibodinya

Sebagai ibu bapa, Ayu dan Tomok berharap kesihatan anaknya terjamin semasa hari raya.
“InsyaAllah kita dapat membantu mengelak anak-anak terkena jangkitan virus semasa pulang ke kampung atau kemana sahaja,” ujar Ayu semasa ditanya oleh wartawan Pa&Ma mengenai tip menjaga kesihatan anak-anak semasa hari raya tahun ini.

Tinggalkan Komen