Baby Cakoi Cicah Sos Pandan Kastard. Makan Panas-Panas Memang Terangkat!

Share

Kuih yang senang nak buat dan satu keluarga boleh makan pastinya menjadi pilihan ibu. Antara salah satunya baby cakoi yang di cicah dengan sos pandan kastard.

Dengan teksturnya yang lembut dan dimakan panas-panas memang tak sedar boleh habis satu pinggan. Kalau tak mahu cicah dengan sos pun, cicah dengan air teh atau kopi panas-panas pun sedap.

RESIPI ARTIKEL MENARIK [Buat Koleh Kacang Guna Sukatan Cawan Lebih Mudah & Menjadi. Resipi Kuih Kegemaran Ramai]

Perkongsian resipi dari Siti Khadijah ini bolehlah dicuba.

RESIPI BABY CAKOI SOS PANDAN KASTARD

Bahan-bahan doh Baby Cakoi

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
1 sudu teh gula halus
1/2 sudu teh garam
250 gm air suam

Cara-cara
1. masukkan air suam + yis + gula ( gaul sebati )
2. masukkan tepung dan garam
3. rehatkan doh selama 30 minit
4. selepas rehat , gaul doh untuk buang udara dalam doh, rehatkan kembali selama 30 minit
5. sedia untuk dicanai dan buat bentuk. Goreng minyak penuh sehingga garing

Sos Pandan Kastard

18 gm tepung gandum
35 gm gula halus
150 santan KARA
70 gm air
1 biji kuning telur
1 tsp perisa pandan
1 tsp pewarna pandan

Cara-cara

1. masukkan kuning telur + gula ( gaul hingga gula sedikit larut)
2. masukkan tepung ( gaul hingga rata )
3. panaskan santan dan air hingga mendidih
4. campurkan santan ke dalam bancuhan telur ( sedikit demi sedikit )
5. masukkan pewarna hijau dan perisa pandan
6. masak diatas api hingga pekat

RESIPI WAJIB CUBA [Resipi Cookies Ala Famous Amos, Krup Krap Ranggup. Makan Sebalang Tak Perasan!]

Kredit: siti khadijah

Published by
Wan Amy