Tak perlu risau if nak makan KFC, MCD, Pizza anak duk intai-intai, jenguk-jenguk je, baby pun boleh makan tapi homemade punya ya mummy! Special lunch untuk permulaan 2019! Western Lunch: Popcorn ayam, Sausage, Fries.
Ikuti resipi penuh di sini yang dikongsikan oleh Puan Nurul Liyana. Boleh buat dirumah, mudah dan senang disediakan untuk si kecil.
POPCORN AYAM (8m)
-Ayam (potong dadu)
-Bawang putih *
-Halia *
-Serai *
-Blackpapper *
-Serbuk kunyit
-Serbuk kari •
-Daun kari •
-Tepung gandum
-Tepung jagung
-Telur
1. Blend bahan * dengan sedikit air. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit
2. Perap ayam bersama bahan • & bahan blend selama 1jam atau lebih
3. Gaul sebati kedua2 tepung
4. Celup ayam di dalam telur & godek2 di dalam tepung sehingga rata kemudian goreng dengan minyak dan siap untuk dihidang!
Sebab malas nak keluarkan oven so bakar atas kuali pun boleh lah!
Ads
HAWAIIAN CHICKEN PIZZA (10m)
-1cup unbleached flour *
-1sk yis
-1sb fm *
-2sb minyak masak *
-Air suam
1. Bancuh yis didalam air suam & biar kan 2-3min sehingga berbuih
2. Uli sebati * & masukkan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan juga air bancuhan yis tadi
3. Uli adunan selama 5min sehingga adunan tidak melekat di tangan
4. Letak kain di atas bekas berisi adunan & rehatkan selama 1jam
5. Gelek menggunakan penggelak mengikut ketebalan yang disukai
6. Bakar di atas kuali separuh masak & tutup menggunakan penutup kuali kemudian masukkan topping pizza. Siap untuk dihidang !
TOPPING PIZZA
1. Tumis bawang holland & bawang putih. Masukkan pula ayam & sedikit lada hitam. Biarkan sehingga masak
2. Letakkan tomato paste diatas pizza. Masukkan topping tadi & grated cheese. Semudah abc!
1. Steam kentang sehingga empuk
2. Lenyekkan kentang & masukkan bahan *
3. Rehatkan adunan selama 5min
4. Leperkan adunan & masukkan cheese ditengah2 & bulatkan. Ulang benda yang sama sehingga habis
5. Panaskan minyak yang banyak. Kepuk telur dengan sedikit lada sulah. Celup bebola tadi didalam telur kemudian salut dengan serbuk roti & goreng sehingga masak
* serbuk roti oren ni not recommended tapi ibu pakai mana ada jelah sebab stock roti telah pun kehabisan
* just bakar roti & blend untuk dapatkan serbuk roti homemade ok
1. Kacau tepung ubi di dalam 1/2cawan air. Masukkan bahan * dan blend sekali air tadi
2. Masukkan dalam plastik aiskrim, kemudian ikat hujung kiri kanan
3. Bekukan. Kemudian buka plastik & steam 10-15min
6. Goreng dengan sedikit minyak & siap untuk dihidang!
1. Steam kentang setengah empuk
2. Perap kentang bersama bahan *
3. Lumurkan kentang dengan sedikit tepung jagung. Goreng dengan minyak yang banyak & siap untuk dihidang!
Berbanding kek lain, kek yang satu dilihat sedikit istimewa. Tanpa bahan penaik, kek cantik, Kek Planta Rainbow ini tetap menjadi malah hasilnya cukup moist, lembap dan sedap. Bukan itu sahaja malah gabungan warna yang digunakan juga cukup cantik, anak-anak pasti suka. Tidak hairanlah namanya Kek Planta Rainbow.
Kek sedap dan paling mudah disediakan ini dihasilkan oleh Fiza Omel menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Chef Azmin Zain. Memang sedap dan terbaik. Malah nak buatnya pun cukup mudah. Nak tahu macam mana kek tanpa bahan penaik ini dihasilkan, jom cuba untuk raya nanti!
Alhamdulillah saya dah try buat resepi dari chef Azmin Zain, Kek Planta Rainbow. Tanpa bahan penaik tapi ia tetap naik gebu dengan jayanya.
Pukul majerin dengan gula sehingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis. Masukkan esen vanilla.
Masukkan tepung sikit demi sikit diserta sekali dengan susu cair selang seli. Bahagikan beberapa bekas ikut warna kesukaan kita.
Sapukan loyang dengan majerin dan lapikkan kertas minyak.
Ambik setiap adunan dalam 2 3 sudu ulang sehingga habis. Hentak-hentakkan sikit bagi udara keluar. Ambil lidi bersih dan lorekkan kat permukaan adunan tadi.
Saya guna loyang saiz 7 bakar suhu 160 api atas bawah 1 jam 20 minit. Bergantung pada oven masing-masing ye.
Try dulu bakar suhu 160 45 minit, ambil lidi bersih cucukkan kat permukaan tengah. Bila keluarkan lidi bersih cantik bermakna kek dah masak.
Tips nak kek sedap simpan seharian baru sedap lembab-lembap moist.
Comelkan popia sosej bentuk perahu, resipi mudah untuk anak- anak sebagai kudapan. Mesti makan sampai licin. Bentuk yang kreatif dapat tarik minat anak untuk makan bagi anak mereka yang kurang atau tiada selera makan. Boleh buat bekal ke sekolah juga. Mesti sukarkan untuk para ibu untuk pikat selera anak.
Selalunya, apa- apa makanan yang rangup atau berkaitan dengan sosej jarang anak menolak untuk makan. Biasa kita dengar kanak- kanak suka makan sosej. Jadi, ibu perlu bijak dan kreatif untuk olah sosej menjadi makanan yang dapat menarik minat anak. Jom lihat resepi yang dikongsikan oleh negeri seberang.
Resepi ini dikongsikan oleh Sunita Sabtu di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI POPIA SOSEJ PERAHU
Sumber foto: Facebook Sunita Sabtu
Goreng- goreng macam ni anak- anak suka la. Guna kulit popia dan inti sosej.
Saya dah edit ya resepi dan cara betul.
Bahan- bahan: – 6 batang sosej keju (potong dadu) – 1 biji telur (dipukul) – 1 ulas bawang putih (ditumbuk) – Cili besar merah (potong kecil) – 4-5 sudu besar tepung gandum – 100ml air rebusan ayam atau air kosong – Daun bawang (potong kecil) – Serbuk lada putih – Garam secukupnya – Kulit dumpling secukupnya – Minyak untuk menggoreng
Cara- cara: 1. Masukkan sosej ke dalam telur yang telah dipukul dan semua bahan. 2. Kacau rata dan ketepikan. 3. Ambik kulit dumpling potong dua. Buat keratan kecil pada bahagian atas dan bawah dan bentukkan ia seperti perahu (cara seperti gambar di bawah). Lekatkan dengan air kosong. 4. Selesai sediakan perahu, tuangkan adunan sosej ke dalamnya. 5. Panaskan minyak dan goreng secara terendam. 6. Goreng sehingga warna keemasan atau masak. Angkat dan toskan minyaknya. 7. Hidangkan bersama sos cili dan mayonis.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan, sedap pun ya tau! Bukan anak sahaja suka, seisi keluarga pun mesti suka. Boleh guna sosej biasa kalau tiada sosej keju. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Bayi usia 8 hingga 9 bulan biasanya sudah bersedia untuk makan sendiri. Dengan memberikannya finger food, ia boleh membantu anak untuk lebih bersedia menikmati makanan pepejal lain.
Ibu yang ada anak sekitar usia ini boleh memperkenalkan pelbagai jenis makanan jejari yang senang pegang dan bersesuaian. Salah satunya finger potato cheese. Resepi mudah hanya empat bahan utama ini boleh buat anak kenyang dan dapat nutrisi.
Perkongsian Zulhilmi Shuhada ini boleh dicuba untuk buat kudapan anak-anak. Berikut antara langkah-langkah membuatnya.
Finger Potato Cheese
Buat frozen senang, goreng je bila nak makan. Boleh makan waktu sarapan atau minum petang. Bukan anak je makan, ibu ayah pun boleh makan sekali.
Bahan-bahan untuk 2 biji ubi kentang
– Tepung jagung 5 sudu teh
– Ubi kentang (2 biji)
– Lobak merah
– Cheesedale (1 keping)
Rebus ubi kentang sampai empuk.
Dah empuk kentang masuk dalam bekas. Lepas tu terus masuk cheese dengan lobak merah.
Nampak dah cair kan. Terus lenyek sampai lumat.
Boleh masukkan tepung jagung 5 sudu teh.
Uli sampai jadi doh, tak melekat kat tangan.
Masa nak buat bentuk, sapu minyak sikit pada tangan.
Ini finger potato yang siap dibentuk. Boleh simpan dan frozen kan.
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tiada kata mampu gambarkan perasaan seorang ibu dunia terasa gelap sekelip mata bila anak yang dikandung, dijaga bagai nyawa sendiri tiba-tiba lesap tanpa jejak.Menerusi...