
Sama seperti kita, bayi kecil kita juga mahu sentiasa makanannya bertukar-tukar setiap hari. Apa kata kali ini kita buatkan Blueberry Cheese Cake versi baby pula untuk anak.
Paling ringkas dan sudah semestinya anak tak tolak. Memang sedap. Jom cuba perkongsian resipi Miera Jamaluddin.
Happy Tummy Happy Baby ♥️.
Blueberry Cheese Cake
Bahan-Bahan:
Cheese Tatura – 1 sudu besar
Tepung Gandum Unbleached – 1 sudu besar
Telur – sebiji
Blueberry – ikut nak letak banyak or sikit
Susu Full Cream – 1 cawan kecik
Campur kesemua bahan & blend sampai sebati.
Masuk dalam bekas kecik-kecik macam ni.
Kukus dalam 45 minit.
Siap ♥️
Menarik: Bodygoals Betul, Cantik & Langsing-, Bella Astillah Dipuji Tak Macam Anak Dua
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cutlet Fish, Finger Food Berasaskan Ikan Untuk Bagus Untuk Otak Anak. Resipi Mudah, Sarat Dengan DHA

Cutlet Fish yang dijadikan finger food anak diperbuat daripada ikan dan sayur-sayuran. Bila anak dah boleh makan makanan pepejal, jangan lupa perkenalkan ikan pada anak. Seawal usia 8 bulan ibu boleh mula masukkan ikan kedalam menu anak. Selain mampu meningkatkan tahap kecerdasan, kandungan DHA dan juga omega-3 pada ikan bermanfaat untuk meningkatkan daya fokus dan kreativiti anak.
Kalau mama buntu nak sediakan makanan berasaskan ikan, mama boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh Puan Aza Razif, iaitu Cutlet Fish atau Jejari Ikan.
Fish cutlet ini boleh dijadikan finger food atau makanan jejari dan boleh juga dimakan dengan nasi atau bubur. Berikut ialah resipinya;
Fish Cutlet
BAHAN YANG DIPERLUKAN
- Isi Ikan (sy guna ikan merah)
- Ubi kentang
- Lobak merah
- Brokoli
- Bawang merah
- Serbuk bilis
- Serbuk kari
- Telur
- Tepung gandum unbleached
- Tepung jagung
- Garlic powder
- Serbuk kunyit
LANGKAH PENYEDIAAN
- Rebus isi ikan.
- Bawang merah dicincang halus.
- Kentang, lobak merah & brokoli di steam sehingga lembut (boleh guna apa-apa sayur favourite anak).
- Campurkn semua bahan-bahan dalam bekas dan hancur lumatkan (mash) semua sekali.
- Masukkan serbuk bilis, serbuk kari & garlic powder, gaul semua skli smpai sebati.
- Bentukkan fish cutlet tadi ( jgn terlalu tebal / terlalu leper, ikut kesesuaian / mudah utk baby pegang).
- Campurkan tepung gandum, tepung jagung, garlic powder & sedikit serbuk kunyit.
- Pukul telur dan celupkan fish cutlet td sehingga rata.
- Salutkan fish cutlet dgn tepung dan goreng sehingga keperangan, dh siap!
-Isi ikan boleh digantikan dengan apa-apa sahaja yang sesuai. Boleh digantikan dengan ayam/ daging / udang.
-Ibu-ibu boleh adjust guna barang-barang yang ada di rumah / boleh alter letak apa-apa bahan lain lagi.
-Boleh buat banyak-banyak & disejuk beku (frozen).
Sumber: Puan Aza Razif
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Ada Garam, Gula Dan Perasa, Kerepek Lemak Buat Kudap-Kudapan Anak!

Cuti hujung minggu ini apa agaknya menu istimewa buat anak-anak dan suami? Ketika menyediakan minum petang jangan pula dilupakan si comel yang juga punya citarasanya sendiri dalam memilih makanan. Apa pilihan untuk bayi comel kita? Kerepek lemak manis ini patut mama cuba untuk kudapan si comel anda.
Resipi perkongsian Puan Nurul Hanim Omar menerusi grup Happy Baby Food Malaysia ini paling sihat kerana tidak mengandungi sebarang penambahan garam, gula juga perasa. Hanya gabungan susu dan santan yang menaikkan rasa. Anak 8 bulan pun boleh makan. Sedap!
Kerepek Lemak untuk anak bujang Hakimi & Hakim. Melt dalam mulut ye. Akim 8m 10d takde gigi pun bole makan. Selamat mencuba. In sha Allah sangat sedap lemak manis santan kelapa. Ibu pun suka buat kudap-kudap. No Sugar No Salt No MSG.
Bahan-bahan:
1 3/4 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
125gm unsalted butter
4 sd susu tepung full cream/fresh milk
1/2 cawan santan segar/susu
Air sejuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Daun kari *optional
Satukan tepung jagung, tepung gandum, susu tepung dan buatkan lubang di tengah-tengah.
Cairkan butter dan tuangkan di tengah campuran tepung tadi. Gaulkan guna sudu (jangan guna tangan sebab butter tu panas.)
Masukkan santan dan gaulkan sebati. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil uli hingga doh tak melekat di tangan.
Panaskan minyak. Sementara itu canaikan doh nipis-nipis dan potong ikut bentuk yang dikehendaki.
Goreng dalam minyak penuh guna api perlahan je sampai golden brown bersama daun kari. Toskan dan simpan dalam bekas.
P/s: Tak letak santan pun bole cuma kurang lemak rasanya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Paprik Ala Thai Terlajak Sedap. Menu Paling Anak Suka. Ada Telur Dadar Ngam!

Menu ayam antara favourite anak-anak. Tak kisahlah masak apa pun, jika lauk ayam, laju je anak makan. Kali ini mama boleh cuba buat paprik ayam macam kedai Thai.
Sebenarnya air tangan mama tu lagi sedap tau. Ni resepi Ayam Paprik Ala Thai terlajak sedap dari Liza Idris. Menu paling anak-anak suka. Masak apa yang ada ja.
Bahan-bahan diperlukan:-
500 gram isi ayam
2 sudu besar cili kisar.
3 ulas bawang putih diketuk hancur.
1 inci halia hiris nipis.
1/2 biji bawang holand.
3 biji cili padi diketuk.
1 biji cili merah dan hijau.
1 batang serai dititik.
5 helai daun limau purut.
Sedikit bunga kubis.
1 batang lobak merah.
Bahan sos:-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
(Satukan sos dalam bekas)
Cara masak ada pada setiap gambar ya.
Panaskan sedikit minyak. Masuk bawang putih, halia dan serai.
Masuk 2 sudu besar cili kisar. Kacau sampai cili masak sedikit.
Masuk isi ayam. Kacau-kacau hingga ayam separuh masak.
Letak pula adik beradik sos yang disatukan. Barula padu.
Masuk daun limau purut yang dibuang tengahnya. Kacau bagi mesra. Biar pecah minyak
Dah boleh masuk bunga kubis dan lobak merah. Kalau ada kacang panjang dan putik jagung lagi sedap.
Masuk sedikit air dalam bekas sos tadi, kocak dan tuang dalam kuali.
Masuk cili merah dan hijau bagi meriah
Boleh letak gula, garam ikut citarasa
Akhir sekali masukkan bawang holland
Siaplah, mudahkan!
Selamat mencuba.
#KakLizaMasukDapur
Kredit: Liza Idris
Jom join Pa&Ma Gala Moms Reunion bersama selebriti yang juga penerima Anugerah Pa&Ma Gala Moms dan pakar pilihan dengan topik menarik untuk anda. Penyertaan adalah percuma dan terhad 50 orang. Boleh klik sini untuk pendaftaran https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-moms-reunion/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI