Masa terbaik memperkenalkan makanan jejari selepas bayi selesa dengan bentuk puri. Makanan jejari boleh diberi agar bayi dapat belajar menyuap makanan mereka sendiri kelak.
Tumbesaran bayi berbeza-beza dan tidak ada satu waktu yang sama. Namun secara purata usia bayi antara tujuh dan lapan bulan sudah bersedia untuk makanan finger food atau “mudah dipegang” ini.
Ads
TANDA ANAK SUDAH BERSEDIA UNTUK MAKANAN JEJARI
Antara tanda-tanda bayi anda bersedia untuk makanan jejari ialah seperti berikut;
Mencapai makanan semasa anda menyuap makanan puri.
Memegang sudu atau mangkuk.
Membawa objekmasuk ke mulut seperti memasukkan sudu ke dalam mulut.
Boleh duduk di kerusi bayi tanpa sokongan.
BELUM ADA GIGI PUN BOLEH!
Anak saya masih belum ada gigi, bolehkah dia kunyah makanan jejari? Soalan ini seringkali ditanya mama papa yang prihatin. Bayi tidak semestinya perlu ada gigi untuk makan makanan pepejal dan belajar mengunyah. Gusi mereka adalah cukup kuat untuk mengunyah makanan jejari yang merupakan pepejal lembut.
Asalkan bayi memenuhi empat syarat di atas sebagai tanda bersedia untuk menerima makanan jejari, mama papa sudah boleh boleh berikannya sebagai snek.
Ads
BAYI BELAJAR MENYUAP SENDIRI
Ketika mula memakan makanan jejari, kebanyakkan bayi tidak dapat mengenggam makanan menggunakan dua jari dengan baik (pincher grip) tetapi lebih menggunakan fist grip atau four finger grip.
Ini adalah pembelajaran normal bayi belajar menyuap makanan. Jadi mama papa jangan risau untuk memberikan makanan jejari. Cuma paling mustahak sentiasa awasi anak dan pilih makanan yang sesuai di mana teksturnya mestilah lembut, mudah ditelan dan bentuknya mudah dipegang.
Ads
BOLEH ELAK BAYI MEMBESAR JADI PICKY EATER
Pelbagaikan rasa masam, manis, pahit, kelat dan sebagainya berulang kali agar bayi boleh merasa pelbagai rasa dan ini boleh mengelakkan mereka membesar menjadi seorang yang cerewet makan atau picky eater. Sediakan dalam pelbagai cara menghidang bagi menarik selera si manja.
Kredit: Siti Nurhayati Ali Pakar Pemakanan
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Mesti anda tertanya-tanya mengapa makanan pejal perlu dimasak terlebih dahulu, bukan? Artikel ini akan berkongsi tentang kenapa makanan pepejal perlu dimasak dahulu sebelum diberikan pada bayi anda.
Ikuti artikel ini.
Lima sebab perlu masak makanan pejal:
1. Mengurangkan risiko tercekik Kebanyakan sayuran dan buah mentah boleh menyebabkan bayi tersedak dan tercekik. Sudah tentu ia bahaya.
Sebagai contoh lobak merah, dalam keadaan mentah ia sangat keras melainkan bayi anda sudah mempunyai gigi geraham untuk memudahkannya menggigit dan mengunyah.
Sebaliknya, lobak yang sudah dimasak, pastinya lebih lembut dan boleh dijadikan finger food kepada si manja.
2. Pencernaan seperti dinyatakan pada awal tadi, sayuran dan buah yang mentah mungkin sukar untuk dicernakan oleh bayi berbanding yang sudah dimasak.
Keadaan ini disebabkan makanan segar dan mentah mengandungi zat dipanggil selulosa. Sistem pencernaan akan mengesan bahan ini sebagai produk buangan – kesannya ia mungkin akan memberikan masalah cirit-birit kepada bayi.
3.Reaksi alahan Ada yang menyarankan jika memasak sayuran dan buah untuk bayi dapat mengubah protein yang terdapat di dalamnya. Proses itu akan membantu mengurangkan kecenderungan untuk berlaku reaksi alahan pada bayi. .
4. Pencemaran Kebanyakan ibu bapa berasa lebih selamat untuk memberikan bayi makan makanan yang sudah dimasak kerana proses tersebut memusnahkan kebanyakan bakteria pada makanan. Pastinya ia sesuatu yang benar dan perlu dititikberatkan bagi mengelakkan timbulnya isu keracunan makanan pada si manja.
5. Rasa Sesetengah sayuran dan buah akan memberikan rasa yang sedikit berbeza setelah dimasak. Buah yang mempunyai rasa agak masam seperti plum atau pic pastinya boleh mendatangkan kejutan kepada bayi anda.
Anak kurang berat badan berpunca daripada banyak sebab. Ada yang makan banyak pun tapi berat tetap tak naik.
Secara asasnya, adalah lebih baik jika kita dapat menumpukan kepada perubahan tingkah laku pemakanan kanak-kanak secara beransur-ansur dan menambah lebih kalori dalam diet harian mereka. Di sini ada beberapa petua untuk ibu bapa yang berasa risau tentang anak mereka yang kurang berat badan.
Fahami punca-puncanya
Berikut adalah antara sebab-sebab biasa yang menyukarkan kanak-kanak untuk mendapatkan berat badan ideal:
Isu hormon atau metabolisma
Penggunaan ubat- ubatan
Terlebih aktif yang boleh membakar kalori lebih daripada biasa
Alergi terhadap makanan
Tekanan psikologi daripada rakan-rakan sekeliling
Ibu bapa disarankan untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar kanak-kanak. Jangan ragu-ragu untuk bertanyakan sebarang soalan atau kebimbangan untuk pemahaman yang terbaik tentang keadaan anak-anak anda. Memandangkan punca-punca boleh berlaku daripada ubat atau alergik kepada makanan, pakar kanak-kanak adalah orang yang boleh memberi diagnosis dan rawatan yang betul.
Ubah gaya pemakanan
Ibu bapa seharusnya memberi makanan dengan lebih kerap kepada anak mereka yang kurang berat badan. Sesetengah kanak-kanak mempunyai saiz perut yang kecil, jadi mereka perlu mengambil masa untuk menghabiskan sesuatu makanan sebelum boleh makan makanan yang lain. Oleh itu, anda boleh cuba berikan 5 atau 6 hidangan makanan sehari dan tambah sedikit snek di antara setiap hidangan makanan. Ibu bapa juga seharusnya perlu menekankan kepada kepentingan jadual waktu makan. Kekalkan ia pada suatu tujuan khusus dalam sehari dan beritahu anak anda kepentingan pengambilan makanan yang sihat supaya mereka seronok mengambil makanan tersebut.
Berbanding memaksa kanak-kanak untuk meninggalkan gaya pemakanan yang tidak sihat, ibu bapa seharusnya cuba untuk menjadi contoh teladan yang baik buat anak mereka. Kanak-kanak selalunya akan meniru perbuatan ibu bapa mereka. Jadi, amalkan pengambilan makanan yang sihat dengan memasukkan makanan-makanan seperti buah-buahan dan makanan yang kaya dengan nutrisi dalam diet harian keluarga. Elakkan juga makan makanan segera.
Pilih makanan yang kaya dengan kalori dan nutrisi
Biskut, snek dan makanan ringan hanya kaya dengan kalori. Ianya tidak membekalkan sebarang vitamin yang sihat dan nutrisi kepada tubuh badan anak anda. Justeru itu, amalkan pengambilan makanan yang kaya dengan kedua-dua kalori serta nutrisi, seperti berikut:
Mentega yang bersusu
Susu dan krim
Telur
Pisang
Avokado
Daging
Kentang
Buah-buahan tropika
Pilih snek dengan bijak kerana kanak-kanak kurang berat selalunya cepat berasa lapar. Mereka memerlukan jumlah kebiasaan untuk snek yang sihat seperti kekacang dan buah-buahan kering, fit bar atau bijirin penuh gandum.
Tambah lebih kalori dalam makanan
Keju dan susu sering menjadi pilihan yang terbaik untuk meningkatkan tahap kalori dan nutrisi anak. Ibu bapa seharusnya cuba untuk membuat pelbagai jenis makanan dan minuman untuk menukar cita rasa anak-anak mereka. Taburkan keju pada sebarang makanan, tambah susu ke dalam sup atau buatkan semangkuk sup berkrim untuk anak-anak anda. Langkah ini sepatutnya dilakukan secara perlahan-lahan atau kanak-kanak akan berasa tidak selesa dengan perubahan yang boleh membawa kepada kesan yang sebaliknya.
Selepas melahirkan anak, badan sudah semestinya kepenatan melampau kerana kehilangan banyak tenaga. Selain rehat yang mencukupi, pemakanan yang sihat dan segar juga antara yang diperlukan untuk cepat pulih.
Pun begitu, ibu harus bijak memilih makanan dan salah satu makanan yang penting ialah buah-buahan. Jadi, apakah buah yang boleh dimakan ketika pantang?
Ibu yang sedang berpantang perlulah mengambil pelbagai jenis makanan berkhasiat untuk menyokong pemulihan diri dan juga tumbesaran bayi.
Ramai ibu yang gemar menambah pelbagai jenis buah-buahan dalam diet harian. Pengambilan buah merupakan satu cara yang mudah untuk mendapatkan pelbagai nutrisi.
Antara buah yang boleh dimakan ketika pantang ialah pisang, mangga, avokado, betik dan banyak lagi.
Buah-buahan ini mengandungi serat yang baik untuk perut dan dapat mengurangkan risiko sembelit.
Buah pisang. Potassium merupakan makanan yang sangat penting untuk ibu yang sedang menyusukan anak. Ibu perlukan sebanyak 5,100 mg potassium setiap hari. Sebiji pisang pula mengandungi 450 mg potassium.
Tembikai wangi. Buah ini mengandungi 50 gram vitamin C, hampir separuh daripada keperluan vitamin C harian ibu. Bukan itu sahaja, kandungan airnya juga lebih tinggi berbanding buah-buahan lain. Jadi, ia dapat membantu ibu kekal hidrat.
Beri biru. Salah satu kebaikan beri biru ialah kandungan antioksidannya yang tinggi. Antioksidan penting untuk memastikan daya tahan badan kekal kuat. Bukan itu sahaja, antioksidan ini juga boleh meresap masuk ke dalam susu ibu dan membawa manfaat untuk bayi.
Strawberi. Sedap dan berkhasiat! Selain itu, ia juga padat dengan pelbagai nutrisi yang diperlukan kedua-dua ibu dan bayi. Buah strawberi mengandungi vitamin C, kalsium, potassium, magnesium dan zat besi.
Mangga. Buah mangga mengandungi banyak antioksidan dan vitamin K. Kandungan serat dan juga potassium di dalamnya dapat memastikan susu ibu kekal berkhasiat untuk bayi.
Elak makan buah-buahan ini
Selain buah yang boleh dimakan ketika pantang, ada juga beberapa buah-buahan yang perlu dielakkan.
Walau bagaimanapun, kesan sampingan buah-buahan ini berbeza mengikut individu.
Ada ibu yang boleh makan buah ini seperti biasa. Ada juga yang akan mengalami simptom seperti sakit perut, cirit-birit dan sebagainya.
Antara buah-buahan tersebut ialah:
Buah-buahan sitrus Buah-buahan ini mengandungi asid sitrik yang mungkin akan membawa mudarat pada sistem pencernaan anda. Jadi, elakkan buah-buahan yang masam ketika berpantang.
2. Ceri dan prun – Kedua-dua buah ini merupakan sejenis laksatif semula jadi. Jadi, ia akan membuatkan ibu lebih kerap ke tandas untuk membuang air besar.
Namun, sekiranya ibu mengalami sembelit, anda boleh ambil ceri dan prun untuk memudahkan pembuangan air besar.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.